Kan Zulte Waregem zijn stunt van vorig seizoen herhalen? Of wie weet zelfs beter doen? Aanvoerder Davy De fauw: ‘Wij zijn ook benieuwd naar wat nog komen gaat.’

Toeval bestaat niet. Op de terugweg van het interview met Davy De fauw passeren we een reclamebord met daarop de naam De fauw prominent aanwezig. Een handelaar in dakpanelen, zo blijkt. De symboliek is mooi: in het tumult rond de club tijdens het tussenseizoen en het begin van de voorbereiding – de verhuisplannen van CEO Patrick Decuyper en de flirt van trainer Francky Dury met Lille OSC – stelde de aanvoerder van Zulte Waregem zich op als de plichtsbewuste dakwerker van dienst. Wakend over het imago van Essevee zorgde hij voor beschutting tegen lastige vragen. Net zoals hij dat tegenover Sport/Voetbalmagazine deed…

Heb je tijdens je vakantie nog vaak teruggedacht aan die laatste wedstrijd tegen Anderlecht? Veel dichter bij een landstitel kun je haast niet komen.

Davy De fauw: “De eerste week na de play-offs was ik nog in het land, ongelooflijk hoeveel mensen mij erop aanspraken. Meestal met ‘Proficiat,… máár we zaten er zo dicht bij.’ Later, tijdens mijn vakantie in de VS, heb ik er zelf nog vaak aan moeten denken. Op het moment zelf denk je ook wel: ik moet hiervan genieten! Maar er komt zo veel op je af dat je pas achteraf beseft wat er allemaal gebeurde.”

Aan welk moment denk je dan specifiek terug?

“De goal van Jens (Naessens, nvdr). De adrenalinestoot die ik toen voelde, dat was… wauw. We waren even virtueel kampioen, hé.”

Ben je er al achter wat uiteindelijk ontbrak om toch die titel te pakken?

“Ervaring in play-off 1 en slimmigheid. Kijk gewoon naar hoe we op Anderlecht die goal tegen krijgen: vlak nadat we zelf gescoord hadden. Terwijl iedereen weet dat je op zulke momenten extra waakzaam moet zijn. We leden stom balverlies en maakten een overbodige overtreding, waaruit Biglia dan met een afgeweken vrije trap kan scoren. Dat is jammer.

(bedenktzich) “Maar in feite mogen we niet spreken over tekortkomingen, want wat wij verwezenlijkten, is uniek voor Zulte Waregem. Uiteindelijk hebben we in die campagne tegen alle topclubs eens gewonnen, dat blijft een krachttoer.”

Velen gingen ervan uit dat Zulte Waregem in play-off 1 de rol zou moeten lossen.

“Daar was ik eerlijk gezegd blij om, dat motiveerde ons. Wij hadden intern het gevoel dat we wél zouden meedoen tot het einde. We waren fysiek top – de begeleiding is hier op dat vlak uitstekend – en werden op het einde van de reguliere competitie klaargestoomd voor die play-offs. Misschien zaten wij nog het meest fris van alle ploegen.”

Geen imagoschade

Dan beleef je zo een superseizoen, ga je met een goed gevoel de vakantie in en barst de bom. Het nieuws lekt uit dat manager Patrick Decuyper met de club eventueel wil verhuizen naar Antwerpen. Jij hebt een goede band met hem, was je op de hoogte van zijn plannen?

“Ik las van alles in de kranten en heb dan even contact gehad met Decuyper, ja. Ik snap dat België op zijn kop stond, maar er werden ook veel onzinverhalen verspreid. Ik begreep dat er veel vragen waren, maar ik was er vrij gerust in dat een verhuis niet meteen aan de orde zou zijn. Patrick had me voldoende uitleg gegeven.”

In een interview twee jaar geleden verklaarde je in dit blad: ‘Ik heb het wel voor Patrick Decuyper. Hij durft tenminste uit te komen voor zijn bedoelingen.’ In de huidige context wordt dat plots een eigenaardige uitspraak. Sta je daar nog achter?

“Patrick is niet ineens de grote boeman, hij heeft veel goed gedaan voor Zulte Waregem. Dat deze club het vorig seizoen zo goed deed, is ook zijn verdienste. Het zou jammer zijn om datgene wat opgebouwd werd, zomaar weg te gooien. Ik heb echter de indruk dat ons imago – gelukkig – niet zo veel schade heeft opgelopen. Die hetze heeft hoop en al twee weken geduurd.

De storm rond Decuyper was maar net gaan liggen, of daar raasde al de tweede tornado over: Francky Dury was gaan onderhandelen met de Franse topclub Lille.

“Je weet dat als een ‘kleine’ club succes boekt, dat er dan getrokken wordt aan spelers én de trainer. Dat gebeurde tijdens de eerste trainingsweek, de trainer heeft daar open en duidelijk over gecommuniceerd. Maar uiteindelijk bleef dus alles bij het oude.”

Dury gaf in dit blad nochtans zelf toe dat er wat onrust in de groep leeft.

“Dat valt best mee, hoor. Door de onduidelijkheid rond Thorgan (Hazard,nvdr) en Junior (Malanda,nvdr) waren er natuurlijk vraagtekens. Er zijn voorlopig maar weinig nieuwelingen bijgekomen, dus ja: wij zijn ook benieuwd naar wat er nog komen gaat. Maar de voorbereiding toonde al aan dat de basis en het gevoel van vorig jaar nog aanwezig zijn.”

Dus mikken jullie resoluut op play-off 1?

“Als er nog iets bijkomt op het middenveld, ja. (ondertussen keerde Hazard terug en kwam N’Diaye erbij, nvdr)”

Even tussendoor: wat is jouw tiercé voor het komende seizoen?

“Iedereen zit nu over Standard te praten, maar toch tip ik weer op Anderlecht als kampioen. Club op de tweede plaats en dan Genk, die zitten er ook altijd kort bij. Dat Club Timmy Simons haalde, is een goede zet. Ze hebben weer een stuk Brugge naar Brugge gehaald. Die eigenheid waren ze een beetje kwijt. Maar in feite kan je weinig voorspellen: er moeten nog veel transfers gebeuren, bij alle clubs.”

Ideale tandem kwijt

Van Dury wordt gezegd dat zijn grote kwaliteit is dat hij spelers beter maakt. Heeft hij dat ook bij de 32-jarige Davy De fauw nog kunnen doen?

“Dury is vooral sterk in het motiveren van zijn groep, de héle groep. Hij kan iedereen elke week scherp zetten. Ik kan je verzekeren: dat is echt geen evidentie. Heeft hij mij beter gemaakt? Door zijn spelstijl met hoge backs kon ik mij offensief meer tonen. Dat is zijn verdienste.”

Jij speelde zowat je hele carrière als verdediger in de Nederlandse Eredivisie. Klopt het cliché dat daar zeer matig verdedigd wordt in vergelijking met de Jupiler Pro League?

“Ik zal het zo stellen: in Nederland wordt een verdediger in eerste instantie op zijn voetballende kwaliteiten beoordeeld, terwijl ze in België verlangen dat je je tegenstander lamlegt. Ook denken trainers in Nederland vanuit een offensief concept en in België vanuit defensief standpunt. Dat cliché klopt dus wel.”

Vergde het veel aanpassing voor jou?

“Het was voor mij een soort tijdreizen: ik moest meteen terugdenken aan mijn tijd als jeugdspeler bij Club Brugge, waar ik ook leerde vanuit de organisatie te spelen. Je moet in België ook harder in duel gaan. Een typerend voorbeeld: in Nederland gaat bij een rondootje de bal soms vijftien keer rond, in België staat er na vier of vijf passes alweer iemand anders in het midden. Ik heb me lange tijd afgevraagd: heeft dat te maken met een verschil in technische capaciteiten of met een verschil in mentaliteit?”

En?

“Ik kwam toch bij het tweede uit.”

Leerde je op die manier de Belgische mentaliteit opnieuw waarderen?

“Absoluut. Wij starten bij Zulte Waregem vanuit de verdedigende organisatie en als je dan zo een superseizoen meemaakt, ga je daar vanzelf in mee. Voor Dury is dat blok van de centrale verdedigers en de twee verdedigende middenvelders zeer belangrijk. Met Junior en Delaplace hadden we daar ook de ideale tandem voor.”

Zij zorgden ervoor dat de verdediging zelden onder druk kwam te staan. Delaplace vertrok ondertussen en ook Malanda is nog een vraagteken. In hoeverre kan dat het succes van Zulte Waregem hypothekeren?

“We hebben nog even de tijd. Ik heb er alle vertrouwen in dat we daar nog versterking zullen krijgen. Bij Dury is er een principe heilig: de middenvelders mogen geen balverlies lijden, want omdat onze backs meestal hoog staan, zijn we dan heel kwetsbaar. Dat betekent dat je balvaste spelers nodig hebt op die posities. In de voorbereiding merkten we dat het zonder Delaplace en Malanda op dat vlak toch wat zoeken is, we waren kwetsbaarder.”

Uitwijken naar Anderlecht

Je speelt straks voor de eerste keer in je carrière Europees voetbal. Voor die Europese wedstrijden zal in eerste instantie naar Anderlecht uitgeweken worden, welke invloed kan dat hebben?

“Het is jammer dat we niet in ons eigen stadion kunnen spelen natuurlijk, onze verouderde infrastructuur had een voordeel kunnen zijn. Ik kan me perfect inbeelden dat ploegen als PSV of Zenit ons op basis van het Regenboogstadion zouden onderschatten, terwijl het voor ons een vertrouwde omgeving is.

“Anderzijds is Anderlecht een goede oplossing: een mooi, compact stadion dat we in principe moeten kunnen vullen. Het is ook niet te ver rijden van Waregem. De Heizel is een pak minder interessant, zowel qua sfeer als financieel voor de club.”

Je bent iemand die verder probeert te denken dan enkel het spelletje an sich. Je bent een spreekbuis naar de supporters, maar je bent ook betrokken bij een heleboel sociale initiatieven. Zoals onder meer Werkgroep Verder, een organisatie die zich focust op het probleem rond zelfdoding. Hoe kom je bij hen terecht?

“Via mijn broer. Hij is al dertien jaren actief in de sociale sector en richtte de Werkgroep Verder mee op. Ze begeleiden de nabestaanden bij het verwerken van een dergelijk verlies.

“Het ligt in de lijn van de opvoeding die mijn broer en ik kregen. In onze familie is iedereen tamelijk sociaal aangelegd. Daarom heb ik bijvoorbeeld in een voetbalclub ook oog voor iedereen rond de ploeg, gaande van de sponsors tot de materiaalman of de persverantwoordelijke. Als je zorgt dat iedereen zich gewaardeerd voelt, doet iedereen dat extraatje.”

Heb je die nevenactiviteiten nodig om de stress rond het profvoetbal te relativeren?

“Tijdens play-off 1 ontstond er druk, maar dat was positieve druk. Ik heb het in Nederland anders meegemaakt, wanneer je vecht tegen degradatie, dat is negatieve druk. Veel lastiger.”

Stress doet soms rare dingen met een mens. Was het slagincident tussen Leye en Berrier een exponent van de toegenomen druk tijdens play-off 1?

“Dat kan. Maar we hebben dat snel en goed opgelost. De dag erna hebben we meteen de hoofden bij elkaar gestoken en een communiqué verspreid. Zoiets kan je alleen maar snel oplossen als de sfeer in de groep goed zit. We hadden toen ook net twee keer na elkaar verloren, onder druk doe je soms inderdaad dingen die je niet wilt doen.”

Je contract loopt eind komend seizoen af. Is het niet vreemd dat er zo lang getalmd wordt om een verlenging op papier te zetten. Jij bent toch de aanvoerder?

“Ik heb daaromtrent al met Patrick samengezeten. De intenties zijn er om samen langer door te gaan, maar de prioriteit ligt nu bij het versterken van onze kern. Daarna kunnen we nog verder praten.”

Zulte Waregem haalde ondertussen wel een nieuwe rechtsachter binnen, de Franse belofte-international Frédéric Duplus. Reden om je zorgen te maken?

“Neen. Vorig seizoen werd Junior trouwens ook ingehaald als rechtsachter – in de voorbereiding wisselden wij elkaar telkens een helft af. En kijk wat er van hem geworden is…” (glimlacht)

DOOR MATTHIAS STOCKMANS – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“Dat Club Timmy Simons haalde, is een goede zet. Ze hebben weer een stuk Brugge naar Brugge gehaald.”

“Onder druk doe je soms dingen die je niet wilt doen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content