Nick Nuyens schiet weer met scherp.

Na zijn droomwinst in de Ronde van Vlaanderen betrok Nick Nuyens zijn nieuwe team uitvoerig in de hulde. Zijn lofzang klonk als een cliché. Toch sprak de 30-jarige Antwerpenaar geen holle woorden. Dat hij tot dusver de meest succesvolle renner van dit Vlaamse voorjaar is, dankt hij in belangrijke mate aan de verse lucht die hij mag opsnuiven bij Saxo Bank – Sungard.

De winnaar van de Ronde was zo eerlijk om toe te geven dat hij zondag niet bepaald over een stel superbenen beschikte. En dat die benen niet eens zo veel sterker waren geworden in vergelijking met drie jaar geleden. Toen reeds stak Nuyens de hand uit naar de overwinning in Vlaanderens Mooiste en strandde hij als tweede op nauwelijks vijftien seconden van Stijn Devolder.

Maar succes in de wielersport hangt niet alleen af van de benen maar ook van het hoofd, zo pende Tourstichter Henri Desgrange het al ruim een eeuw geleden neer in La tête et les jambes, een soort handleiding voor wielrenners. Op het mentale front leverde Nuyens de jongste seizoenen voortdurend een strijd met zichzelf. Valpartijen en pech luidden het begin in van een neerwaartse spiraal. De demonen van de twijfel kapselden zich in zijn hoofd in. Tijdens de koers verborg Nuyens zich te vaak in een schijnbaar veilige cocon van passiviteit. Grote overwinningen bleven uit. Kritiek in de pers bracht de renner nog meer aan het twijfelen.

Nuyens had op zijn 25e al Parijs-Brussel, de Omloop Het Volk en Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn palmares. Die lijn kon hij daarna niet doortrekken en zo verloor hij langzamerhand zijn krediet bij de ploegleiding. De inwoner van Berlaar-Heikant maakte er nooit een geheim van dat hij zich bij Rabobank niet meer goed in zijn vel voelde.

Het feit dat Bjarne Riis hem absoluut bij Saxo Bank wilde zonder dat er eerst over geld gesproken werd, sterkte Nuyens in zijn zelfbeeld. De charismatische Deen liet zijn nieuwe kopman voor de klassiekers zonder druk toewerken naar de periode vanaf Dwars door Vlaanderen, waar Nuyens meteen weer met de overwinning aanknoopte.

Dankzij die zege in Waregem koerste de licentiaat in de communicatiewetenschappen zondag opnieuw zelfverzekerd. Nuyens liet Devolder de kastanjes uit het vuur halen toen ze samen in een tweede peloton verzeilden. Hij interpreteerde de zinderende finale na de Bosberg perfect, speelde het pokerspel geduldig en demonstreerde er zijn tactisch vernuft. Kwaliteiten die hem in het verleden de titel van sluipschutter opleverden.

Op die manier schoot hij de droom van de van tevoren onklopbaar gewaande Fabian Cancellara overhoop. In een bui van overmoed vergat de Zwitser voldoende te drinken en tekende daarmee voor een van de spectaculairste omwentelingen in de recente Rondegeschiedenis. Superman werd herleid tot zijn menselijke proporties en drukte zo ongewild alle speculaties over een motortje in zijn fiets de kop in. Benieuwd of ook hij na deze inzinking in de Ronde zondag in Parijs-Roubaix meer met zijn hoofd zal koersen.

DOOR BENEDICT VANCLOOSTER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content