Met wedstrijden tegen Zulte Waregem, Lierse en KV Mechelen staat Waasland-Beveren voor een cruciale veertiendaagse. Een problematisch transferbeleid leidde tot alweer een strijd tegen de degradatie.

Een verlies van 2,52 miljoen euro. Daarmee sloot Waasland-Beveren zijn jaarrekening af. Dat had te maken met te hoge spelerslonen, trainerswissels, lagere sponsorinkomsten, opstartkosten van de nieuwe cvba, maar ook met een gebrek aan uitgaande transfers om gaten dicht te rijden. Schuld is er voornamelijk aan de gemeente, die eigenaar is van het stadion en de voorbije jaren ruim negen miljoen in de club pompte.

Voor het derde seizoen op rij – ook het derde in eerste klasse – strijdt de ploeg tegen de degradatie. In steeds wisselende bezetting: Guido Brepoels is al de vijfde trainer, en het spelersverloop is immens. Tijdens het eerste jaar in eerste klasse kwamen 24 nieuwe spelers. In het tweede seizoen waren dat er 19, in het derde 13. Samen zijn dat 56 nieuwe spelers in goed drie jaar. Opvallend: het gros van hen is alweer weg. Van de 24 nieuwkomers uit het eerste seizoen overleefden alleen ColinCoosemans, CédricD’Ulivo, SiebeBlondelle en HrvojeCale. Van de negentien een jaar later zijn er nog: JornVermeulen (lange tijd out met een blessure), Robin Henkens, MilosMaric, KennySteppe, RenaudEmond en de ook lang geblesseerde AboubakarOumarou. Van die zes speelden alleen Henkens en Maric veel, en komt Emond dit seizoen tot rendement.

Opvallend: wat kwam, was voornamelijk gratis (iets wat de jongste jaren wel meer clubs doen, er worden bij de middenmoters nog amper transferbedragen betaald) of werd gehuurd. Daarin is Waasland-Beveren kampioen. Het eerste seizoen werden tien spelers gehuurd, het jaar erna drie, en dit seizoen zijn er alweer vijf (Ante Vukusic, AmidoBaldé, David Destorme, David Hubert en Wouter Corstjens) op huurbasis.

Het is een politiek waar men probeert vanaf te raken. Als een speler beter wordt – zoals ChristopheLepoint, Stijn De Smet, Jordan Remacle, Barak Badash of Dalibor Veselinovic – dan slaagt de club er niet in om hem te houden. Lepoint keerde terug naar Gent, Remacle trok naar Lokeren, De Smet verkoos Kortrijk, Badash keerde terug naar Israël en Veselinovic zit in Mechelen. Uitzondering op de regel: Coosemans, wiens huur werd omgezet in een definitief contract. Maar nu dat ten einde loopt, weigert de doelman bij te tekenen.

Geen oorlogskas

Een speler huren geeft zeer tijdelijk rendement. Je blijft ermee in eerste klasse, maar een jaar later is hij weg. Een speler verkopen, om de exploitatieverliezen te dichten – een probleem voor nagenoeg alle clubs, ook die bovenin – lukt niet. Wat ging, vertrok nagenoeg altijd gratis. De enige uitzondering: de transfer van Rami Gershon naar AA Gent. Maar een clausule in het contract van de Israëliër limiteerde het transferbedrag tot 425.000 euro.

Een oorlogskas om op zoek te gaan naar versterking is er daarom niet. Als we vergelijken met de andere ploegen onderin, zien we dat Cercle wél gewezen internationals als Faris Haroun en MaartenMartens binnenhaalde. De voorbije jaren kon groen-zwart ook wat spelers aan de man brengen. In 2013 leverde de verkoop van Igor Vetokele en Eidur Gudjohnsen 1,5 miljoen op, in 2014 die van GregoryMertens 700.000 euro.

In hetzelfde bedje als Waasland-Beveren is ook Lierse ziek: een komen en gaan van spelers en trainers en de enige transfer die wat geld opleverde, was die van Eiji Kawashima naar Standard (600.000 euro, in de zomer van 2012).

Met de andere degradatiekandidaten is het lastiger vergelijken. Mouscron-Péruwelz is nieuw in eerste klasse en is tot dusver een mengeling van Franse spelers die Lille verder wil opleiden, of waar ze vanwege hun prestaties in de Ligue 2 of de CFA wel iets in zien. Westerlo keerde pas terug naar eerste, na twee seizoenen in tweede. Iets hogerop staan KV Mechelen en Zulte Waregem. Mechelen verkocht de voorbije jaar drie keer goed: NicklasPedersen voor 1,7 miljoen euro aan AA Gent, en het jaar voordien Xavier Chen voor 1 miljoen aan het Chinese Guizhou Renhe en JulienGorius voor 2 miljoen aan RC Genk. En bij Zulte Waregem verdween de voorbije seizoenen veel talent voor een pak centen: Theo Bongonda, IbrahimaConté, HabibHabibou, JeremyBokila, Junior Malanda, Brian Hamalainen, Teddy Chevalier,… In de strijd onderin maakt dat een wereld van verschil.

DOOR PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content