Een klooster of een villa aan de Azurenkust ? De keuzes van voorzitter Jean-Pierre Detremmerie van Excelsior Moeskroen. ‘We mogen niet dromen, zeker ?’

Sportief gaat het Excelsior Moeskroen tegenwoordig zeer voor de wind, maar qua financieel beleid moet de club nog altijd de buikriem aansnoeren. Voorzitter Jean-Pierre Detremmerie maakt keuzes en verklaart waarom hij ze maakt.

Georges Leekens of Hugo Broos ?

Jean-Pierre Detremmerie :Georges Leekens. Om te beginnen omdat hij de huidige trainer van Moeskroen is. Hij blijft ook een fetisjtrainer van de club : in 1996 bezorgde Leekens Excelsior de promotie naar eerste klasse. De huidige resultaten bevestigen zijn capaciteiten. Er lopen in België veel goede trainers rond, maar Georges getuigt van een uitzonderlijk professionalisme. Ongelooflijk hoe hij ieder detail verzorgt. Hij kan ook met mensen omgaan zoals je het zelden ziet. Misschien is het dankzij zijn universitaire studies, maar zijn intellectueel niveau overstijgt het gemiddelde. Hij bezit een merkwaardige kennis van het menselijk lichaam, waarbij hij natuurlijk put uit zijn ervaringen als kinesist en fysiotherapeut. Zijn raadgevingen zijn altijd verstandig. Ook naar buiten toe heeft hij een enorm aura, dat word je op alle niveaus gewaar. Het zijn al die dingen die het verschil maken. Ik heb veel waardering voor Hugo Broos. In ons tweede seizoen in eerste klasse heeft hij de stabiliteit van de club verzekerd. En om te weten hoe belangrijk stabiliteit voor een club kan zijn, volstaat het om tegenwoordig maar eens naar Bergen te kijken.”

Le Canonnier of Futurosport ?

Detremmerie : “Futurosport. Dat is de basis, daar begint alles. Futurosport moet spelers naar le Canonnier brengen. Natuurlijk is le Canonnier ons uitstalraam. Maar als Futurosport niet bestond, zou ik me niet voor le Canonnier interesseren. Het is tegelijkertijd een opvoedkundig, een sociaal en een sportief project. Ik stel vast dat bepaalde jongeren beter op school werken wanneer ze aan sport doen. Dankzij het voetbal vinden ze de motivatie om voordien of nadien in de schoolboeken te duiken. En omdat voetbal een collectieve sport is, leren ze ook om samen te leven en samen te functioneren en voor een gemeenschappelijk project te ijveren. Als sommige van die jongeren uitgroeien tot profvoetballer, des te beter. Maar die basiswaarden zijn in mijn ogen het belangrijkste. Alle jongens die de eerste klasse niet bereiken en zij vormen de absolute meerderheid, hebben dankzij Futurosport toch een ervaring voor het leven opgedaan. Georges Leekens kijkt natuurlijk als trainer naar Futurosport. Hij wil in de eerste plaats dat men er talentvolle jonge spelers opleidt. Maar ik vind dat elitarisme beslist compatibel met het sociale aspect. De jongens die tot in de A-kern doorstoten, moeten gewoon een meer doorgedreven sportieve vorming meekrijgen. Leekens verwaarloost de jongeren zeker niet. Als hij jongeren opstelt, gebeurt dat altijd met veel doorzicht.”

Lorenzo Staelens of Philippe Saint-Jean ?

Detremmerie :” Lorenzo Staelens. Hij kan een ervaring op topniveau voorleggen die zijn voorganger op Futurosport niet heeft. Voor de jeugd heeft Lorenzo een voorbeeldfunctie. Philippe Saint-Jean heeft hier een zeer interessant educatief programma geïnstalleerd. Maar hij had zo’n sterke persoonlijkheid dat hij misschien moeilijkheden ondervond om met anderen samen te werken. Voor Moeskroen is het belangrijk dat de politiek van Futurosport in harmonie is met die van le Canonnier. Op een bepaald moment moesten we een keuze maken. Het leek duidelijk dat de ultieme ambitie van Saint-Jean erin bestaat een eersteklasser te coachen. Dat konden we hem bij Moeskroen niet beloven. Ik wens hem bij Tubeke alle succes toe. Lorenzo Staelens heeft zijn functies op Futurosport hernomen, nadat hij gedurende één seizoen de eerste ploeg had geleid. Zonder twijfel miste hij ervaring op dat niveau. Hij heeft zich verontschuldigd voor zijn reactie op de komst van Leekens. Voor mij is die zaak gesloten.”

Steve Dugardein of Timmy Simons ?

Detremmerie : ” Steve Dugardein. Ik blijf consequent, ik kies voor de speler van Moeskroen. Ik ontken uiteraard het belang van Timmy Simons voor Club Brugge niet. Maar Dugardein is minstens even nuttig voor Moeskroen. Een voorbeeld van trouw. Ik ken weinig spelers die hun hele carrière uitdienen bij de club waar ze hun eerste aansluitingskaart tekenden. Misschien is hij wel een uniek geval in België ? In de jeugdreeksen was hij niet de meest getalenteerde speler. Hij is er gekomen dankzij zijn wilskracht en discipline. En op 29-jarige leeftijd blijft hij progressie maken. Dugardein heeft voor Moeskroen een embleemwaarde. Het staat vast dat hij na zijn loopbaan als speler bij de club blijft. Hoe we hem in het organigram gaan inpassen, weet ik nog niet. Dat zal vooral zijn beslissing zijn. Hij heeft een diploma van opvoeder. Misschien wenst hij zich over de jongeren te ontfermen ? Of kiest hij voor een strikt sportieve functie ? Ik verplicht niemand.”

Mbo Mpenza of Aruna Dindane ?

Detremmerie : ” Mbo Mpenza en niet alleen omdat hij bij Moeskroen speelt. Mbo is veel polyvalenter en hij is, naar mijn mening, ook intelligenter. Ik heb niets tegen Aruna Dindane, die andere kwaliteiten heeft. Maar ik herinner me de formidabele wedstrijd die Mbo op het WK tegen Brazilië heeft geleverd. Die dag heeft hij de hele wereld zijn klasse getoond. En ook als mens een model. Zowel op als naast het veld geeft hij het goede voorbeeld. In alle mogelijke opzichten is het zeer interessant om over zo een speler te beschikken. Of de kans bestaat dat hij straks naar Anderlecht vertrekt, als Aruna Dindane daar weggaat ? Als Moeskroen zich financieel kan vinden in een bod op Mbo, zal ik hem zeker niet verhinderen om zich te verbeteren, hetzij in België hetzij in het buitenland. Ik weet dat Georges Leekens hem graag wil behouden, maar de visie van een trainers strookt niet altijd met die van een clubbestuur. We waken ook over het evenwicht in ons budget.”

Nenad Jestrovic of Jonathan Blondel ?

Detremmerie : “Als ik één van de twee zou kunnen recupereren, zou ik voor Jonathan Blondel kiezen. Gezien zijn jonge leeftijd zouden we hem langer kunnen gebruiken. En ook al is hij geen echte Mouscronnois, hij komt toch uit de streek. Ik betreur zijn vertrek, hij is te vroeg weggegaan. Maar toen hij zich kon verbeteren en de transfersom ons beviel, hebben we allemaal de situatie aanvaard.”

Beker van België of Beker van Europa ?

Detremmerie : “Beker van België. Als was het maar omdat de Beker van België een bepaald bedrag opbrengt voor clubs die er ver in doorstoten. Dat is zelfs al het geval vanaf de achtste finales. Aan de Uefabeker hebben wij verlies geleden. We hebben Moeskroen op de kaart van het Europese voetbal gezet, dat is waar en het is zeker niet onbelangrijk. Maar Slavia Praag was tezelfdertijd een heel goede ploeg en een slechte publiekstrekker. Dat was dus op alle mogelijke manieren pech. Als we uitzicht op de Champions League zouden hebben, zou mijn antwoord vanzelfsprekend heel anders klinken, maar we mogen niet dromen, zeker ?”

Michel D’Hooghe of Jan Peeters ?

Detremmerie : ” Michel D’Hooghe. Op dit ogenblik moet je erkennen dat zijn invloed op het Belgisch voetbal groter was dan die van Jan Peeters. Nu, de twee mannen hebben niet dezelfde persoonlijkheid. Samen zouden ze een formidabel duo vormen.”

Jean-Marie Philips of Roger Vanden Stock ?

Detremmerie : ” Roger Vanden Stock, om ongeveer dezelfde reden als zonet. Jean-Marie Philips is volgens mij een voortreffelijk jurist, maar Vanden Stock heeft meer ervaring in het besturen van een club, en vertegenwoordigt de totaliteit van het voetbal.”

Een grote sponsor of tien commerciële partners ?

Detremmerie : “De beide, indien mogelijk. Maar als er dan toch een keuze moet worden gemaakt, dan is het wenselijker tien commerciële partners te hebben die in het totaal dezelfde geldsom bieden als de grote sponsor. Als men één van die commerciële partners verliest, is het minder erg. Eind vorig seizoen verloren we De Post. Dat was op financieel gebied een belangrijk verlies en we hebben de buikriem dan ook moeten dichtsnoeren. Te meer omdat we voor het eerst sedert jaren geen spelers hadden verkocht tijdens het tussenseizoen. Op de koop toe hadden we een aantal abonnees verloren. Door de goede resultaten van de laatste tijd kunnen we die misschien terugwinnen. De lege plaatsen in het stadion laten zich misschien ook verklaren doordat we minder gratis tickets wegschenken. Er bestaan verschillende manieren om naar de dingen te kijken. De Post stelde bepaalde eisen op het vlak van gratis tickets voor zijn klanten, maar kan je hier eigenlijk wel van gratis tickets spreken ? Want tenslotte zaten die tickets vervat in het contract dat we met hen hadden afgesloten.”

Moeskroen of Marbella ?

Detremmerie : “Moeskroen, omdat Georges Leekens toch beslist heeft om niet meer met de ploeg op winterstage in het buitenland te trekken. Ik betreur het een beetje, want voor de club was zo’n buitenlandse stage een manier om wat relaties uit te bouwen, maar op sportief vlak heb ik alle vertrouwen in de trainer. Als hij oordeelt dat hij zijn ploeg evengoed in België kan voorbereiden, waarom niet ? In de zomer al hebben we Delden ingeruild voor Spa. En daar hebben we ons in zeer goede omstandigheden kunnen voorbereiden. De stage was minder duur dan die in Nederland en bovendien voerden we promotie voor ons eigen land en onze eigen streek.”

Een diner in een goed restaurant of een avond in de opera ?

Detremmerie : “En waarom eens geen avondje opera ? Het zou een goede zaak zijn voor mijn lijn. Ik ben een groot liefhebber van muziek en van cultuur in het algemeen. Op restaurant ga ik zo dikwijls, dat de voldoening op de duur niet meer authentiek is.”

Een glas wijn of een glas water ?

Detremmerie : “Als ik mijn hart zou laten spreken, zou ik zeker voor het glas wijn kiezen. Maar de rede verplicht me voor het glas water te kiezen. Vijf jaar geleden heb ik besloten geen alcohol meer te drinken en daar houd ik me aan. Door mijn beroep heb ik al ontelbaar veel recepties bijgewoond. Ik heb altijd geprobeerd om matig te drinken, maar soms is het moeilijk om te weigeren. En dan komt na dat ene glas nog een glas en op de duur wordt dat veel. Op een dag heb ik met een schepen gewed dat we geen alcohol zouden drinken tot Pasen. In het paasweekeinde is die schepen weer alcohol beginnen te drinken. Ik niet, ik ben ermee doorgegaan me van alcohol te onthouden. Het is een persoonlijke beslissing en ik vind het een wijze beslissing. Ik heb niet gewacht tot een dokter me verbood om nog alcohol te drinken. Want als dat gebeurt, is het meestal al te laat. Ik voel me goed bij mijn kuur. Maar ondanks alles hoop ik dat ik op een dag weer eens van een glaasje wijn zal kunnen snoepen.”

Sport of politiek ?

Detremmerie : “Pensioen ! Na 35 jaar een actief leven te hebben geleid, is het tijd om aan mijn pensioen te denken. Sport en politiek zijn twee verschillende werelden. Elk hebben ze hun charme, maar ze kunnen compatibel en complementair zijn, zodat het niet echt nodig is te kiezen tussen de twee. Na 23 jaar heb ik mijn plaats in de Kamer verloren, maar ik overwoog toch al om ermee te stoppen. Alvorens ik me terugtrek als voorzitter van Excelsior zou ik de club graag autonoom weten, maar dat is niet gemakkelijk. Er is inmiddels een nieuwe structuur geïnstalleerd. Van de tien leden in de beheerraad is er nog slechts één die Excelsior vertegenwoordigt. Dat ben ik, maar ik wil me zeker niet aan die plaats vastklampen. Alleen was men van oordeel dat het aan mij was om de club te vertegenwoordigen. Voorts zijn er drie vertegenwoordigers van de intercommunale en zes privé-personen. De bedrijven die een financiële bijdrage leveren, wensen geïnformeerd te worden over de toekomst van de club, en dat is de logica zelf. We zullen van de winterstop gebruiken maken om alles nog eens op een rij te zetten. Er werd een businessplan van drie jaar uitgewerkt, dit seizoen zijn we met de uitvoering daarvan begonnen. Dat plan moet het budget in evenwicht brengen, maar we zullen het budget in dalende zin moeten aanpassen. Het plan voorziet in een inkrimping van de loonmassa en in het drukken van de algemene werkingskosten. De bedoeling is dat we niet meer hoeven af te hangen van een meerwaarde die we uit transfers genereren.”

Een klooster of een villa aan de Azurenkust ?

Detremmerie : “Een villa aan de Azurenkust zeker niet. Dat is niet mijn stijl. Ik heb trouwens niet de middelen om me er een te kunnen veroorloven. Met dat klooster zullen we nog wel zien. Dat hangt niet alleen van mezelf af, ik moet daarvoor ook de zegen van mijn familie krijgen. Maar ik heb het idee zeker nog niet opgegeven. Een mens heeft op een moment in zijn leven bezinning en reflectie over zijn inwendig leven nodig.”

door Daniel Devos

‘Ik voel me goed bij mijn waterkuur.’

‘Mbo Mpenza is veel polyvalenter dan Aruna Dindane. En, naar mijn mening, ook intelligenter.’

‘Georges Leekens blijft een fetisjtrainer van de club.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content