Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Wat zijn uw conclusies na RC Genk-Club Brugge ?

Dat dit een propagandawedstrijd voor het voetbal was. Dit moet in Anderlecht hard aankomen, bij hen die zo graag dat mooi, aanvallend voetbal propageren. Na acht minuten hadden we al meer gezien dan in de topper de week voordien. Het kan dus ook anders, als twee ploegen resoluut voor de winst gaan. Genk was indrukwekkend, maar kwam op het einde toch zwaar in de problemen. Mendoza miste in de slotfase dé kans van de wedstrijd. Het zwakke punt van Genk blijft de verdediging, met een doelman die op hoge ballen in dat pak moet vliegen. Ik vraag me ook af hoelang die twee middenvelders, Skoko en Thijs, dat volhouden. Die mannen moeten ontzettend hard werken, op het einde was hun pijp uit. Sef Vergoossen vreest ook dat Genk in de eindafrekening centimeters en kilo’s zou tekort komen. Voetbal is gelukkig geen logica, tegen Brugge was dat niet het geval, maar in de eindafrekening… In elk geval moet Anderlecht de knop omdraaien, anders halen ze het niet. En dan bedoel ik niet de titel, maar de Champions League.

Intussen kijkt Anderlecht vanuit de coulissen uit naar wat aan de top gebeurt. Ook tegen Aalst was het alweer niet goed.

Neen, maar Anderlecht pakte wel de drie punten en dat heeft het intussen al een keer of acht gedaan. Zoals het in Brugge voetbalde, heb ik Anderlecht in een topwedstrijd bijna nooit bezig gezien. In de eerste plaats veiligheid voor ogen en geen goal binnen krijgen, ik begrijp die logica niet. Vier punten achterstand op Club Brugge en een zwaarder programma voor de boeg hebben, waarom ben je dan tevreden met één punt ? Rekenen op een flits is goed, maar van wie moest die dan komen ? De Bilde kreeg nauwelijks een bruikbare bal. Vervangingen doorvoeren en Stoica op de bank laten, begrijp dat maar.

Anderlecht speelt al meer dan een jaar niet goed. Is het over tussen club en trainer ?

Ik weet het niet. Er is dat kwaliteitsverlies, hoe dan ook. Anderlecht en heel het Belgisch voetbal, heeft niet de mogelijkheden om gelijkwaardige vervangers aan te werven. En dus is het twee, drie jaar zoeken, zeker ? Uitgekeken op… Ik ben het ook wel eens op mijn bazen, wat is dat voor onzin ? Is hij een vakman of niet ? Ja, dus, dat zal niemand betwisten. Hij krijgt de zwarte piet toegeschoven voor zijn gebrek aan durf – dat kan je hem in Brugge aanwrijven – maar misschien is het wel dánkzij zijn realisme dat Anderlecht nog meedoet voor de titel. Ik heb de indruk dat hij al bij al niet slecht puzzelde, want dat is het een heel seizoen al geweest.

Alle heil wordt nu verwacht van een terugkeer van Pär Zetterberg.

Eerlijk gezegd, ik zou dat niet doen, alhoewel ik een bewonderaar ben. Hij wordt 32. Het is een overgangsperiode, zeggen ze, waarin wordt gebouwd aan een nieuw team. Ga je dat doen met zo’n persoonlijkheid aan het einde van zijn carrière ? Dan krijg je een tweede Scifo-verhaal. Enzo was ook een groot voetballer, maar ik had de indruk dat ze op het einde meer met de vraag zaten : hij is er, maar hoe gebruiken we hem nu ? Het kan, als er een plan achter zit, als het is omdat in de jeugd iemand rondloopt van zestien voor wie het nog net te vroeg is. Dan kan je het gat dichtrijden met zo’n speler. Maar als het te maken heeft met sentiment, zoals ik denk, met het feit dat hij bijna letterlijk een zoon van de voorzitter is… Men zou eens een DNA-test moeten uitvoeren.

Er is anderzijds wel een probleem van overbrugging naar aanval.

Ik heb de indruk dat Anhuenis met een probleem- Hasi zit. Hij durft geen van die drie – naast Hasi ook Vanderhaeghe en Baseggio – uit de ploeg zetten, omdat ze de stabiliteit van de ploeg zijn. Terwijl Baseggio misschien vijftig procent van zijn mogelijkheden haalt. Vaak zie je dat spelers die de voorbereiding misten, een half jaar nodig hebben om terug te keren en intussen was Baseggio twee, drie keer geblesseerd. Hij is van de drie nog de meest creatieve… Het was niet de eerste keer dat De Bilde zich op zijn eentje te pletter liep. Hij heeft de power niet om dat te doen, Mornar kan dat wel. Lukunku ook.

Gent evalueerde vorige weekend Remy.

De Gentse terugval is verschrikkelijk jammer. Ik dacht dat die veel langer zouden meedoen, maar blijkbaar hebben de interne wrijvingen die ploeg net zoals Standard gedestabiliseerd. Bij Gent zat er een prijs in, vond ik, precies omdat ze het woord realisme compenseerden met talent en een spits hadden als Kaklamanos die op zijn eentje gevaarlijk was. Daar was wél aansluiting, ik vond het goed in elkaar zitten, al had ik vaak de indruk dat er met nog iets meer durf inzat. Je ziet het vaak bij Franse trainers en hun voetbal, het is ginder geregeld 0-0, 1-0, 1-1. Wij hebben er altijd wat mee gelachen, met die Franse slag – in de tijd van Goethals nog – maar dat soort organisatie staat er.

Lost een trainersontslag iets op ?

Neen, ik denk dat vooral in de relatie tussen trainer en spelers iets moet worden glad gestreken. Dat nu in de loop van het seizoen nog doen… Het kalf lijkt me verdronken : 3-1 verlies bij La Louvière, daar waar je vooral je punten op verplaatsing haalde, dan blijft er van het rendement van de organisatie niet veel over. Laat een Herman Vermeulen dat nu overnemen… In een paar weken draai je die knop niet om, denk ik, hoe verstandig die man ook is. Ik denk dat men naar het volgende seizoen moet kijken.

Wat met Standard ?

Dezelfde ziekte van de voorbije vijftien jaar : het in handen hebben en vervolgens zelf verknoeien. Heel dat gerommel rond die kilo’s, die Africa Cup, de transfers van Spehar, Cavens, Genaux, het blijft lijken op een winkeltje met in- en uitgaande bewegingen om zaad in het bakje te krijgen en de vraag is welk bakje… Dat zorgt voor instabiliteit. Het is stom om dat gewicht in de media te gooien. Dat probleem – als dat er is – moet je voortdurend in de gaten houden, niet aan de kaak stellen als het te laat is.

Net nu we dachten dat er genoeg was gelachen : ziedaar Patrick De Cock !

Ze blijven je verrassen. Eén : het is verontrustend om te zien welke malafide figuren in ons voetbal passeren. Men tekent desnoods een pact met de duivel om te overleven, maar dat wijst slechts op één ding : dat het fundamenteel niet gezond is. Patrick De Cock heeft het bij Brother Gent verknald, bij Okapi Aalst, Eendracht is niet uit de problemen, hij heeft daar de beheerders aangezet om nog eens tien miljoen te brengen… Een fundamentele sanering van de club heeft meneer De Cock nergens gebracht.

In Molenbeek concluderen ze nu dat Pfaff onvoldoende binnenbracht. Wie diens verleden even naging, wist dat toch ?

Ik rangschik Pfaff niet in die reeks, hij heeft wat relaties links en rechts, maar die zijn ook niet onuitputtelijk. Het wijst alleen op wanhoop. Het is februari, licentietijd en als zij het niet meer zien zitten, zou het maar eens moeten lukken mét. En die De Cock is een ontzettend mooiprater, hoor ik van mensen die met hem contact hadden. Dat soort lui hebben dat meestal.

In de tv-onderhandelingen werd een opening gemaakt.

De grote luchtbel, een eigen zender, is uit elkaar geknald. De cijfers kunnen omhoog als er concurrentie is, maar die was er niet, dus roep je die zelf in het leven. De vorige keer hebben ze dat ook gedaan, met een fameuze brief van Endemol, dat 1,3 miljard frank zou bieden. Dat bleek op niks te berusten. Nu kwamen ze met dat station, maar dat was nooit een volwaardig verhaal. Het breekijzer bleek een plastieken lepeltje, dat nu van de baan is. Dus praat je met de partners van vroeger en hebben zij een opening gemaakt. Er werd vroeger gezegd nooit meer dan drie jaar, waarop de andere kant zei nooit meer dan 15 miljoen euro. Nu zegt men dat men wil praten over vier of vijf jaar, als er iets bijkomt. Dat lijkt mij de opening, voor het einde van het kampioenschap zijn we daar wel door.

door Peter T’Kint,

“Misschien is het wel dánkzij het realisme van Anthuenis dat Anderlecht nog meedoet voor de titel.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content