Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week is Peter Vandenbempt aan de beurt.

Club Brugge treedt deze week aan in de Uefabeker. Het won in de competitie, maar opnieuw met weinig overschot.

Peter Vandenbempt : “Het is zoals Marc Degryse het verwoordde : het is niet omdat de punten er zijn, dat het nu allemaal goed is. Club speelde krampachtig, er zat weinig lijn in. Met vier creatieve spelers was er geen gebrek aan voetballend vermogen, maar er werd weinig gecreëerd. Club heeft een probleem op het middenveld. Van Ceh komt er te weinig en achterin brengt Rozenahl niet wat Spilar kan. Maar Europees moeten ze een ronde verder komen. Het tegendeel zou een schande zijn, nu ze eindelijk nog eens overwinteren. Hoewel : dat ze overwinteren, komt alleen maar omdat deze ronde niet meer zoals vroeger in december wordt afgewerkt. Als Club écht wil overwinteren, moet het nu doorgaan.”

Vorig jaar streden Lierse en Lokeren op dit moment nog om een ticket voor de Champions League. Vorige zaterdag werkten ze een regelrecht degradatieduel af.

“Lierse moet zich zorgen maken. Het speelt niet zo best, verliest van ploegen die ondertussen rechtstreekse degradatieconcurrenten zijn, en de teams onderin beginnen punten te pakken. De curve van die teams gaat omhoog, die van Lierse omlaag. Voor wie zes op dertig haalt, is het vijf voor twaalf. Lierse is één van die ploegen, zoals ook Cercle en Gent, die zich voor de winterstop veilig voelden in de middenmoot. Maar wie onderin stond, deed ondertussen alles om zich te versterken. Cercle en Lierse niet. Ik hoor ook dat de sfeer er minder goed is. En hun veld ligt er zo slecht bij, dat ze ook hun hoop niet kunnen stellen op de thuiswedstrijden die ze nog krijgen. Kortom : er zijn een heleboel factoren die Lierse tot grote ongerustheid moeten aanzetten.”

Zoals ook financiële.

“De cijfers van de RSZ-schulden worden niet eens ontkend. Terwijl Lierse vier jaar geleden nog een voorbeeld was van hoe een kleinere club met een stabiel beleid toch succesvol kan zijn. Verbazend hoe snel het bergaf kan gaan.”

Wat kan Emilio Ferrera aangewreven worden ?

“Dat hij geloofde dat Gilles De Bilde nu plots wél zou doen wat hij elders al een paar jaar niet meer deed. Maar niet alles is zijn fout. Niet kunnen scoren is een geweldig probleem, dat lost een trainer niet zomaar op. Ferrera’s ambities stroken niet meer met de nieuwe ambitie van Lierse, want dat is : overleven. Ik vraag me ook af of Ferrera nog gemotiveerd is om deze degradatiestrijd aan te gaan. Hij maakte het al een paar keer mee, met dat verschil dat hij toen vooraf wist wat hem te wachten stond. Dit is een cruciale fase in zijn trainersloopbaan. Totnogtoe kende hij alleen successen. Dit jaar wilde hij een stap vooruitzetten met Lierse en op een meer avontuurlijke manier gaan voetballen. Daar komt hij door het vertrek van zijn twee spitsen niet aan toe. In die zin mag hij excuses inroepen.”

Moet Eric Van Meir hem opvolgen ?

“Het beste wat Eric kan doen, is nog een paar jaar meelopen als assistent en ondertussen zijn diploma’s halen. Anders lijkt het me allemaal te snel te gaan voor hem.

Vorige woensdag verloor België, de nummer 16 op de wereldranglijst, in eigen stadion van Frankrijk, de nummer twee.

“De logica zelve was dat. We hebben nog eens kunnen zien wat we al wisten : de kloof met de wereldtop is groot. Vergeet niet dat de Fransen niet eens met hun sterkste elftal aantraden. De beste spits ter wereld, Henry, was er niet bij, evenmin als Trezeguet. Het was ook niet de meest gemotiveerde Franse ploeg. Maar een stuk of negen, tien spelen deze week wel in de Champions League en de Uefacup, terwijl de Rode Duivels, op de spelers van Brugge na, het Europees voetbal op tv moeten volgen.”

Wat viel er je op bij de Fransen ?

“Hun atletisch vermogen was indrukwekkend. Hun technisch meesterschap kenden we al, maar de manier waarop ze de duels aangaan, was huiveringwekkend. Dat bleek onder meer toen Thuram op een bepaald moment Sonck, toch geen doetje, twee meter van zich afduwde. Die gedecideerdheid in de verdediging vanaf de middenlijn, zo messcherp, is internationale top. Als een Rode Duivel er in die zone nog maar aan dacht de bal aan te nemen, kwam er al iemand aangevlogen. En ze kunnen allemaal voetballen ! Zo’n Vieira is een beest, maar hij heeft ook goeie voeten.”

Zinedine Zidane maakte er geen verplicht nummer van.

“Als voetbal kunst is, is hij één van de beste kunstenaars ter wereld. Voortdurend in beweging, het ziet er allemaal zo vanzelfsprekendheid uit. Als je de souplesse ziet waarmee alles bij hem gebeurt, denk je spontaan : waarom kan ik dat niét en waarom lopen er bij de tegenstander zo veel die daar zo veel moeite mee hebben ? De bal is zijn vriend, zijn linkervoet is bijna zo goed als die van Baseggio. Alleen : Zidane is wél rechtsvoetig. ‘Ik zie hem liever op tv dan tegenover mij’, vatte Clement het achteraf perfect samen. Vooraf hoorde ik spelers relativeren : Zidane heeft ook maar twee benen. Dat klopt, maar het zijn wél andere benen dan die die onder de lichamen van de andere voetballers staan.”

Wat onthoud je van de Belgen ?

“Een voorbeeldige wedstrijdmentaliteit, maar dat is over het algemeen al een paar jaar zo. Verrassend vond ik dat Van Damme het zo goed deed, terwijl hij de laatste tijd toch niet zo vaak speelde. Ook Deflandre bekoorde me, terwijl Clement bevestigde dat hij op het middenveld thuis hoort. Van mij mag hij daar ook bij Club blijven staan. In het algemeen bleef de Belgische verdediging overeind, maar ze is ook niet echt bedreigd geweest omdat de Fransen na de rust met de handrem op speelden. Kompany ontgoochelde niet, hij heeft meer klasse dan Van Buyten. Waarom zou je hem dan nog langer laten wachten ? Als je hem ook tegen Duitsland en Nederland gebruikt, is hij klaar voor de WK-kwalificatiematchen.”

Luigi Pieroni mocht maar even meedoen, maar hij scoorde wel bijna.

“Je kan ook niets doen in die drie minuten, hé. Ik bedoel : de manier waarop hij intelligent naar die bal loopt en er toch in slaagt zijn voet ertegen te krijgen, bewijst nog maar eens dat hij daar een neus voor heeft. Mbo Mpenza presteerde ver beneden zijn niveau. Hij kan niet wegstoppen dat hij al maanden nauwelijks traint. Emile heeft dan weer het probleem dat hij al een tijdje niet meer geblesseerd was. Hij moet nu elke week voluit gaan in wedstrijden waar veel van hem verwacht wordt. Dat hij naar Bremen vertrekt terwijl hij pas vier maanden in Luik is, zal wel niet bevorderlijk zijn voor zijn gemoedsrust. Standard heeft hem in elk geval nodig, maar hun problemen liggen niet alleen vooraan. Standard staat of valt niet met Mpenza, het valt of staat straks met het al dan niet behalen van Europees voetbal. Meer nog : zelfs een Uefabekerticket zal op Sclessin hooguit als een troostprijs begroet worden.”

door Geert Foutré

‘Als je Kompany ook tegen Duitsland en Nederland gebruikt, is hij klaar voor de WK-kwalificatiematchen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content