Sport/Voetbalmagazine praat elke week met een ambassadeur van SCOOORE! over zijn passie voor een eersteklasser.

Is KV Kortrijk aan een van zijn beste seizoenen ooit bezig, zoals coach Hein Vanhaezebrouck zegt?

“Het verschil met vroeger is alleszins dat KV Kortrijk de laatste vijf jaar regelmatiger meespeelt aan de top. We zijn geen eendagsvlieg meer en beginnen ons te vestigen als vaste waarde. Het bestuur bouwt commerciële structuren uit, financieel houden ze het gezond en spelers worden voor lang vastgelegd, terwijl we vroeger vooral een ploeg van huurlingen waren.”

Kortrijk heeft intussen een sterke thuisreputatie, ook door de haast Engelse sfeer die er hangt. Waar is die ambiance aan te danken?

“In het Guldensporenstadion zit je met je neus op het veld, je ruikt het gras, je voelt de spelers, je beleeft de match écht. De staantribune achter het doel is volgepakt met zingende supporters, alle generaties dooreen. De zittribune aan de overkant vult zich meer en meer met gezinnen en vlaggen. En er is amper een politieagent te zien!

“De laatste jaren is het weer hot om KVK-supporter te zijn. Op de speelplaats lopen er opnieuw jongens en meisjes trots rond met hun rood-witte sjaal. Stickers met KVK-quotes zie je ook overal opduiken. ‘Klein budget, grote ploeg’ is de duidelijkste. We moeten ons niet inhouden voor blauw-zwart of paars-wit. Nooit gedaan trouwens.”

Wat kan u enthousiaste jongeren vertellen over KVK-legende Bo Braem?

“Op zijn doodsprentje heeft hij het zelf verwoord: ‘Soms zeggen mensen dat ik niet genoeg gedaan heb voor mijn sport. Ik zie dat anders. Ik heb er veel voor gedaan, maar ik heb er niks voor gelaten.’ Bo was dé clubvedette die altijd een volksjongen is gebleven. Niet alleen heeft hij de club meermaals gered als speler, hij kwam nog enkele keren terug als trainer en was de motor na het faillissement in 2001.

“Zo was Bo, niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken. In mei 2005 maaide hij, omdat de grote grasmaaier defect was en er ’s anderendaags gemest moest worden, zelf drie uur lang met een gewone machine het gras kort. Na afloop dronk hij een cola in de middencirkel, zijn laatste. Bo Braem leefde en stierf in het Guldensporenstadion. De werkelijkheid overtreft soms de fantasie.”

Ook bij dat andere lokale fenomeen, Johny Turbo?

“Johny Turbo was cafébaas, drumleraar aan het conservatorium en volkszanger in het plat Overleis. De KV Kortrijksupporters zingen zijn bekendste songs nog altijd elke match. Dat geeft een enorm samenhorigheidsgevoel. Zoals ‘You’ll never walk alone’, maar Johny Turbo, die is wel alleen van ons hé.” ?

DOOR JENS D’HONDT – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“Bo Braem leefde en stierf in het Guldensporenstadion.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content