Sint-Truiden miste kwaliteit tegen Genk. Maar volgend seizoen wordt het beter. Misschien.

Je dacht : wat doe-ie nu ? ! Er leken betere opties, maar Cédric Roussel trapte naar doel. De motoriek zag er niet goed uit, het schot wás niet goed, maar… Dusan Belic liet de bal tussen de handen glijden. Bijna een uur zat de wedstrijd toen al op slot. STVV, in 4-3-3, had een man op overschot centraal op het middenveld ; bij Genk, in 4-4-2, bevond die zich centraal achterin. Het maakte weinig uit, want de passing was erbarmelijk op een zo te zien slecht veld. Genk, dat in offensief opzicht teerde op acties van zijn flankspelers Thomas Chatelle en Koen Daerden, liep in de slotfase met goals van Faris Harounen Eric Van de Ven nog uit tot 0-3. STVV werkte hard, maar miste kwaliteit in de aanvallende sector. Kris Buvens raakte moeilijk aan de bal, Benjamin De Ceulaer deed er weinig of niets goeds mee, Désiré Mbonabucya was niet scherp. Alleen Jochen Janssen speelde als targetman vanaf de rechterkant een verdienstelijke wedstrijd. Het volstond niet.

Wat volgend seizoen ? Feit is dat STVV het aan Roland Duchâtelet dankt dat het als profclub kan overleven, maar hoe de toekomst er uitziet, was afgelopen weekend nog één groot vraagteken. Hoofdtrainer Jacky Mathijssen vertrekt, assistent-trainer Jules Knaepen vertrekt, fysiektrainer Eric Roex vertrekt. Van de spelers met een aflopend contract tekende alleen doelman Dusan Belic bij. Wouter Vrancken vertrekt naar AA Gent, Danny Boffin en Marcos Pereira vertrokken tijdens de winterstop al naar respectievelijk Standard en Antwerp. Peter Voets vertrekt, Jochen Janssen vertrekt. Ook Gunter Verjans vertrekt zo goed als zeker, want hij weigerde een nieuw, fors verlaagd contract te tekenen. Stijn Vangeffelen krijgt geen nieuw contract en van TimmyBroux, Frank Geraerts en Jochen Slechten werd de optie niet gelicht.

“Er is een nieuwe staf nodig en acht, negen volwaardige spelers”, aldus kapitein Peter Voets, voor wie in het nieuwe STVV geen plaats meer is. “Het zal volgend seizoen dus alleszins een beetje een nieuw Sint-Truiden zijn. Het wordt weer vanaf nul beginnen. Ik hoop dat ze niet tegen de lamp lopen. Want zoveel nieuwe jongens in één keer inpassen en dan ook meteen een goeie groep vormen, is moeilijk natuurlijk. Dat die nieuwe NV de boel hier totaal gaat omgooien, vind ik niet evident. Een bedrijf runnen is volgens mij ook heel iets anders dan een voetbalclub. Maar dat zullen zij wel beter weten. Alleen : alles zat hier goed in elkaar en de laatste drie jaar samen behaalden we 150 punten. Hoeveel clubs deden beter ? Iedereen moet inleveren, maar als ik lees en hoor dat ze onderhandelen met jongens als De Condé en Wilmots, denk ik : dat zal ook niet voor een appel en een ei zijn. Er mogen in een groep een paar uitschieters zitten, maar daar moet de rest niet onder lijden, vind ik. Eerlijk, ik vrees er een beetje voor.”

Zo goed als zeker wordt deze week de komst van Marc Wilmots als manager naar Engels model aangekondigd. “De definitieve beslissing is nog niet gevallen,” aldus Guy Mangelschots afgelopen weekend, “maar contacten met hem leerden mij dat hij erg enthousiast is.” Hij zal er werken met een afgelijnd budget en zal zijn eigen staf meebrengen. Probleempje is wel nog dat er van bondswege in de dug-out één Pro-Licensetrainer vereist is en dat Marc Wilmots niet in het bezit is van dat diploma. Welke Pro-Licensegediplomeerde trainer wil er als veldtrainer van Marc Wilmots fungeren ? Op de lijst staan onder andere Poll Peters, Lazlo Fazekas, Leon Semmeling, Jean Thissen, Vince Briganti, Wim De Coninck en Gunter Jacob. “En de Jean-Marie staat er ook op !”, lacht Guy Mangelschots, tot nader order hoofd van de sportieve cel. “Aan Marc om eruit te kiezen. Hij moet ermee werken, hij zal het best weten wie bij hem past.

“Bedoeling is ook de spelerskern weer in te vullen en te versterken. We willen twee groepen spelers aantrekken : enerzijds jongens met kwaliteit en ervaring die ons op een hoger niveau kunnen tillen, anderzijds ook jonge voetballers uit de regio die het zouden kunnen maken. Ik denk dat Marc door zijn relaties misschien makkelijker spelers kan overtuigen om naar hier te komen dan iemand anders. In het verleden moesten we naar tweede en soms derde keuze gaan, laat ons dan nu maar zoeken naar die eerste keuze.”

Marc Wilmots zou Innaurato meebrengen, fysical trainer bij de jeugd van Standard en in het verleden ook al van de A-kern. Een naam die ook weer circuleert in Sint-Truiden is die van Danny Boffin, die tijdens de winterstop met bemiddeling van Wilmots van STVV naar Standard vertrok tot eind dit seizoen – en die bij de duiveltjes van Nieuwerkerken de zoon van Wilmots traint. Een half jaar geleden zei hij in Sport/Voetbal Magazine trouwens het volgende : “We spraken al af om samen de trainerscursus te volgen û en daarna eventueel ook de Pro License om ook in het buitenland aan de slag te kunnen. Ik denk dat we een goed duo kunnen zijn. We zijn beiden van Sint-Truiden afkomstig, speelden samen in de eerste ploeg en zitten op dezelfde golflengte. Hij hoofdtrainer, ik hulptrainer. Tenslotte trainde hij al Schalke, hé. Waarom zouden wij op een dag STVV niet kunnen trainen ?” Is dat moment misschien vroegtijdig aangebroken ?

“Ik zou dat op dit moment onverstandig vinden”, zegt Guy Mangelschots. “Of dat in te vullen ís en of het de bedoeling van Marc is, daar heb ik twijfels over. Ik denk dat Danny in de eerste plaats nog wil voetballen en ik weet niet of het zinvol is om dat weer hier te doen. Niet dat ik het hem niet gun, maar ik denk dat hij daar zichzelf geen dienst mee bewijst. Neen, ik geloof daar niet in. Maar in Sint-Truiden wordt veel verteld, hé. Ik heb zelfs al gehoord dat David Beckham naar hier zou komen, omdat hij door die vrouwenkwestie weg zou moeten bij Real Madrid. Met de investeringen aan het vliegveld in Brustem zijn we alleszins voorbereid.”

Guy Mangelschots wil graag de twijfels wegnemen. “Ik ben ervan overtuigd dat men veel ambitie heeft, gezonde ambitie, en dat men dat nu probeert in te vullen met namen, waaronder bijvoorbeeld Marc Wilmots”, besluit hij. “Dat Marc hier het roer in handen wil nemen, betekent ook, denk ik, dat hij ervan overtuigd is dat wij stevig staan en verder willen. We moeten voortbouwen op wat wij al met Jacky toonden en een stevige subtopper worden. Wie weet kunnen we dan ooit meedoen voor een degelijke prijs. Als het niet te lang meer duurt, kan ik het misschien nog meemaken (lacht).”

door Christian Vandenabeele

‘Wie weet kunnen we ooit meedoen voor een degelijke prijs. Als het niet te lang meer duurt, kan ik het misschien nog meemaken.’ (Guy Mangelschots)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content