Wat mogen we verwachten van de tweede competitiefase ? De zes kapiteins blikken vooruit.

Afgelopen weekend begon de volleybalcompetitie in de ereklasse pas echt. In de tweede fase staan de zes sterkste teams na elf speeldagen tegenover elkaar. Sport/Voetbal Magazine legde de kapiteins van de deelnemende ploegen vier vragen voor.

1. Wat verwacht je van de tweede ronde ?

2. Welke ambities koestert jouw team nog voor dit seizoen ?

3. Welke ploeg beschouw je als de teleurstelling van de eerste ronde ?

4. Welke speler uit de eigen ploeg heeft je aangenaam verrast ?

Vital Heynen (Noliko Maaseik)

1.“De tweede competitieronde staat gelijk met de start van de play-offs, hé. Vanaf nu telt elk punt, elke set, elke wedstrijd. Dat vormt een groot verschil met de eerste fase. Je hoort vaak : Roeselare en Maaseik zijn te sterk. Maar je ziet aan hun wedstrijd op Halen en de onze in Menen dat we ook kwetsbaar zijn. De vier andere ploegen kunnen nu zonder druk spelen, wat hen alleen nog gevaarlijker maakt.”

2.“Wij willen die tweede fase winnen, maar vanzelfsprekend is dat niet. Daarnaast is er de beker, waarin we weer de finale ambiëren. En dan is er nog de Champions League. Vroeger was ik voorzichtiger in mijn uitspraken, maar hoe korter ik bij het einde van mijn carrière kom, hoe meer ik zeg : we móeten gewoon. Onze ambitie moet dan ook zijn om de kwartfinales te halen.”

3.“Over een teleurstelling spreek ik liever niet. Maar ik vind het wel heel jámmer wat er met Antwerpen gebeurd is. Voor het Belgische volleybal hoop je dat die ploeg zijn succes van vorig seizoen kan bestendigen, maar dan moet je vaststellen dat ze helemaal wegzakken. Ik verwacht nog een heel zware terugronde voor hen.”

4.“Het zou gemakkelijk zijn om Bravo te noemen. Maar binnen de ploeg zagen we al snel wat zijn rol moest worden. Daarom zeg ik : Petr Plátenik.Hij viel nog niet zozeer op, maar ik raakte enorm onder de indruk van zijn allround kwaliteiten. Als ik zie wat die allemaal kan, dan denk ik : wat ben ik toch een armoedzaaier.”

Iván Contreras (Knack Roeselare)

1.“In de eerste fase bewezen Roeselare en Maaseik dat ze zich net als de voorbije jaren de grote favorieten mogen noemen. Maar met het rallypointsysteem moet je bij elk punt honderd procent geconcentreerd zijn. Ben je even niet bij de les, kan de set verloren zijn. De andere ploegen hebben bovendien niets te verliezen als ze tegen ons uitkomen.”

2.“We willen ons bij de eerste twee scharen om ons zo gemakkelijker te plaatsen voor de finale van de play-offs. Eindigen we als eerste, kunnen we bovendien genieten van het thuisvoordeel. Maar daar moeten we nu nog niet aan denken. Gewoon proberen telkens de volgende wedstrijd te winnen, dat is ons uitgangspunt. Ook in de Belgische beker moet de finale ons doel zijn. In de Champions League deden we een goeie zaak door twee sets te winnen in Modena. Kunnen we die lijn doortrekken, dan wachten ons nog mooie Europese avonden.”

3.“Ik had meer verwacht van Torhout. Toen we het op de openingsspeeldag tegen hen moesten opnemen, volleybalden ze heel goed. Daarom dacht ik dat ze zich voor de A-reeks zouden plaatsen. Maar na een behoorlijke sterke start, verloren ze onder meer met 3-0 van Sankt Vith. Wil je bij de topzes horen, dan mag dat niet gebeuren.”

4.“Ik ben vooral heel blij met de terugkeer van Denis Van Calster na zijn toch wel zware blessure. Stilaan groeit hij weer naar zijn beste niveau toe en daar kan onze ploeg alleen maar baat bij hebben.”

Ben Croes (Go Pass Brabant-Lennik)

1.“Gezien het potentieel in hun kern, schat ik Maaseik en Roeselare een stuk hoger in dan de andere ploegen. Het fijne aan de tweede ronde is dat er daaronder er bikkelharde strijd zal woeden.”

2.“In de eerste plaats mogen we tevreden zijn dat we de topzes hebben gehaald, wat niet zo evident is. We werden derde en stelden ons dan ook als doel die plaats vast te houden, ook al geen zekerheid want Everbeur, Halen, Menen en Lennik zijn aan elkaar gewaagd. Misschien kunnen we eens voor een verrassing zorgen door thuis Maaseik of Roeselare te verslaan. Dan heb je al een bonus ten opzichte van de concurrenten.”

3.“In de voorbereiding speelden we tegen Puurs en ik moet zeggen dat ik er een topzesploeg in zag. Ze kregen weliswaar af te rekenen met blessures, maar dat excuus zouden wel meer ploegen kunnen inroepen. Wij speelden ook maar een vijftal wedstrijden met onze basiszes. Dat wordt een beetje onderschat. Daarom vind ik dat Puurs ontgoochelde, ook al door hun uitschakeling in de beker.”

4.Timothy Buys en Cristian Chitigoi lieten beiden zien dat ze aanvallend op topniveau kunnen wedijveren. Cristian kon niet altijd een constante in zijn prestaties leggen en Timothy moet blokkerend en in receptie nog vooruitgang maken, maar in aanvallend opzicht vond ik ze allebei verbluffend.”

Bart Stulens (Schuvoc Halen)

1.“Ik hoop en verwacht hier en daar wel wat verrassingen. Ploegen als Menen, Everbeur en Halen konden zich al manifesteren als ploegen met een serieuze thuisreputatie. Ik heb ook de indruk dat we op Maaseik na alle ploegen in aankonden. Uit eigen ervaring – Maaseik thuis was de enige wedstrijd waarin we overklast werden – schat ik Maaseik hoger in dan Roeselare.”

2.“Het ligt zeker niet in onze bedoeling om ons als lammetjes te laten afslachten. We hebben bewezen dat we erbij horen. De ambitie is zeker niet Europees volleybal afdwingen. Liefst niet zelfs, zou ik zeggen, want dan slaan we een paar stapjes over. Maar we gaan ons niet inhouden, mocht de kans zich voordoen. Dat we zonder prestatiedruk kunnen spelen in de tweede ronde, hoeft niet per se een voordeel te betekenen. Op twee weken tijd hebben we in de heenronde vijf wedstrijden moeten afwerken onder druk. We wisten immers : winnen we, dan halen we de A-reeks. We slaagden met brio in onze opdracht.”

3.“Na wat Torhout de eerste vier, vijf wedstrijden van de eerste fase liet zien, dacht ik : ho, dat wordt onze grootste concurrent. Maar we hebben ze thuis gewoon weggespeeld. Mortroux, vorig jaar nog zevende, heeft me helemaal verbaasd in de negatieve zin. Maar ze hebben een beperkte kern en dat wreekt zich altijd.”

4.“Als ik er één speler moet uitpikken : Gert Palmers. Zonder afbreuk te doen aan de kwaliteiten van de anderen, steekt hij er toch wat bovenuit.”

Kris Tanghe (Par-Ky Menen)

1.“Ik zal niet de enige zijn die dat zegt : de eerste ronde is gebleken dat Maaseik en Roeselare erboven uitsteken. Tussen Lennik, Everbeur, Halen en Menen is eigenlijk alles mogelijk. Het is praktisch onmogelijk om een voorspelling te maken wie van die ploegen derde, vierde, vijfde of zesde wordt. Blessures of vorm van de dag zullen een bepalende rol spelen.”

2.“We mikken zo hoog mogelijk, maar zijn realistisch genoeg om te weten dat de toptwee te hoog gegrepen is. We geloven in onze kansen, wat niet betekent dat we móeten als derde of vierde eindigen. Doordat het niveau van de ploegen zo dicht bij elkaar ligt, bestaat de kans evengoed dat je zesde wordt.”

3.“Het verschil tussen het nummer zes en het nummer zeven is toch wel erg groot, maar liefst negen punten. Dat vormt op zich al een verrassing. Tja, wie heeft er dan ontgoocheld. Puurs kampte met een aantal blessures, Torhout moest het doen met een compleet nieuwe ploeg. Het lijstje met de zes ploegen die zich kwalificeerden voor de A-reeks verbaast mij niet. Het gaat om de teams die het meeste trainingsuren kloppen.”

4.“De progressie die Ruben Antequera, onze opposite heeft gemaakt, vind ik opmerkelijk. Hij heeft zich snel aangepast aan een niveau dat hoger lag dan hetgeen hij gewoon was. Laat ons hopen dat hij die stijgende lijn kan doortrekken.”

Franky Reijmen (Pecotex-De Belleman Everbeur)

1.“Ik verwacht heel wat verrassingen in de tweede competitiefase. In de eerste ronde vond ik Maaseik noch Roeselare overtuigend, ondanks de resultaten. Met hun Europese wedstrijden erbij komen ze nu op een hoger ritme. We zullen zien hoe ze dat verteren. Of het tilt hen naar een hoger niveau, of ze raken een beetje vermoeid en gaan minder geconcentreerd spelen in de competitie.”

2.“De ambitie van de club was om bij de topzes te geráken. We begonnen vrij goed aan de eerste ronde, kenden tussendoor een dipje, maar begonnen op het einde – ook op het CEV-toernooi – weer beter te spelen. We mogen wel wat ambitie hebben, maar zullen dan ons beste spel moeten bovenhalen. Een Europees ticket halen, zou mooi zijn. Voor de uitstraling van de club en voor de spelers omwille van de ervaring die je in Europese wedstrijden kunt opdoen. Gesteund door ons befaamde fanatieke supporterslegioen hopen we vooral in eigen zaal de nodige punten binnen te halen.”

3.“Ik had verwacht dat Herve Mortroux sterker voor de dag zou komen, misschien niet meteen voor een topzes, maar toch…”

4.Dieter Melis. In sommige wedstrijden werd hij bijna onze hoofdaanvaller, wat in principe niet zijn taak is. Ook onze opposite volleybalde in het Europese toernooi op hoog niveau. Kan hij uit die prestatie vertrouwen putten, hebben we er een heel goeie speler bij.”

door Roel Van den broeck

‘Als ik zie wat Plátenik allemaal kan, denk ik : wat ben ik toch een armoedzaaier.’ (Vital Heynen)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content