Ik heb verschrikkelijk er veel moeite mee dat de Afrika Cup ervoor zorgt dat er wedstrijden in de competitie worden uitgesteld. Het is ongehoord dat het verdere verloop van het kampioenschap wordt bepaald door dat wat er zich op een ander continent afspeelt. De regel dat je uitstel kan vragen als je drie internationals moet missen, moet zo snel mogelijk afgevoerd worden.

Dat RC Genk zijn match tegen Anderlecht laat uitstellen, tot daar aan toe, ook al werd er wat dat betreft eerst andere taal in de mond genomen. Genk zal op een latere datum ook midden in de week wel een vol stadion krijgen voor de komst van Anderlecht, ook al krijg je dan een situatie dat ze drie wedstrijden in vijf dagen moeten spelen en er dan overbelasting dreigt.

Maar dat Standard niet speelde op GBA, dat is erger. Van hun drie Afrikaanse internationals waren er al twee terug, zodat die wedstrijd uiteindelijk alleen wordt verschoven omdat George Blay er niet bijloopt. Met alle respect voor die jongen, maar wie is nu in godsnaam George Blay dat er voor hem een wedstrijd wordt uitgesteld ? Zo zorgde Standard ervoor dat GBA een ongetwijfeld interessante recette miste en de hele maand januari zonder inkomsten bleef. Terwijl de club de spelers natuurlijk wel moet betalen. GBA mag bij wijze van spreken tevreden zijn dat het op Anderlecht verloor en op La Louvière gelijkspeelde, waardoor het de premies kon beperken. Standard zal nu naar Antwerpen komen op een moment dat de spankracht misschien weg is. Bovendien dreigt de wedstrijd dan om veiligheidsredenen op een woensdag om één of twee uur ’s middags te worden gespeeld, waardoor er geen mensen komen en ook Canal +, dat de wedstrijd wilde uitzenden, geen interesse meer zal hebben. En dat dus allemaal voor een evenement dat zich in Afrika afspeelt.

Nogmaals : ik vind het hemeltergend dat dit kan. Dan ben je wel heel erg amateurisch bezig, het lijkt het Katholiek Sportverbond wel. Ik hoor buitenlandse clubs nooit klagen als ze Afrikanen moeten missen. Clubs die spelers uit een ander continent aantrekken, veelal als goedkope arbeidskrachten, horen te weten wat daarvan de consequenties kunnen zijn. Die moeten beseffen dat de interlandverplichtingen voor een voetballer uit pakweg Burkina Faso anders liggen dan voor een buitenlander uit een Europees land. Die hoeven een reglement niet te kunnen gebruiken of misbruiken. Standard moest op een moeilijk moment naar GBA. Wie zegt dat dit straks nog zo zal zijn ? En wie is daar dan, behalve GBA, ook het slachtoffer van ? Anderlecht, Club Brugge, RC Genk en AA Gent. Op den duur praat je over competitievervalsing.

Je bent in dit land over licenties bezig, over een herstructurering, maar dat soort dingen laat je toe. Straks gaan we naar Nederlandse toestanden waarin het klassement constant een vertekend beeld geeft.

door Eddy Snelders, co-commentator Canal +

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content