Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Liverpool contracteerde Fernando Torres.

Een kleine twintig punten, dat was vorig seizoen het verschil tussen Manchester United en Liverpool. Volgens de Reds kwam dat bij gebrek aan een echte afwerker. Geen van de vier vaste spitsen – Dirk Kuijt, Peter Crouch, Robbie Fowler of Craig Bellamy – bleek een topschutter. Dus moest er, om dit seizoen met meer kans op succes voor een binnenlandse prijs te gaan, absoluut een afwerker bij. Die denkt Rafael Benítez gevonden te hebben in Spanje, waar hij bij Atlético Madrid Fernando Torres weghaalde. Bijgenaamd El Niño, het kind, vanwege zijn jeugdig uiterlijk. Kinderlijk was de prijs allerminst : voor de 23-jarige international betaalde Liverpool ongeveer 40 miljoen euro (30 miljoen transfergeld + de geschatte waarde van LuisGarcía die naar Madrid trekt). Overigens is Torres de achttiende (!) transfer van Benítez in zijn thuisland sinds hij in 2004 naar Liverpool kwam.

In de Primera División vond hij alvast de weg naar doel, met 75 goals in vijf seizoenen. De Liverpoolfans hopen dat Torres het beter gaat doen dan die andere Madrileen met naam, die eerder naar de Mersey kwam : FernandoMorientes, die vooral hoon oogstte door zijn missers.

Torres komt uit het zuiden van Madrid. Hij groeide op in de buurt van Getafe en viel bij de scouts van Atlético Madrid op toen hij bij de min-tienjarigen 55 goals maakte op één seizoen. Hij verhuisde en kwam al in 2001, op zijn zeventiende, in de A-kern. Dat was één jaar nadat een beenbreuk hem tijdelijk afremde. Het seizoen erop promoveerde hij met Atlético naar de eerste klasse en ontpopte zich daar tot één van de beste spitsen in Spanje. Ook bij de nationale ploeg, waar hij al veertig interlands verzamelde en al veertien keer scoorde.

Bizar detail : Torres is geobsedeerd door Lord of the Rings, het verfilmde boek van JRR Tolkien. Eén van zijn tatoeages is Fernando in Tengwar, de kunstmatige elfentaal die de auteur creëerde. Voer voor de tabloids zal hij niet worden, visten die al uit. Fernando Torres is een heel rustige jongen, die al sinds jaar en dag samen is met een jeugdvriendinnetje, ene Olalla. Het paar is al samen sinds 1999, Fernando Torres was toen amper vijftien. Torres gaat volgens de kranten zo’n 140.000 euro per week verdienen, evenveel als Jamie Carragher en Xabi Alonso, maar nog ruim (45.000 euro) minder dan het nieuwe contract van Steven Gerrard.

Eduardo da Silva, de 24-jarige Kroatische aanvaller van Dinamo Zagreb, tekende een contract van vier seizoenen bij Arsenal. De Gunners ontkennen officieel dat hun manager, Arsène Wenger, onderhandelde met Real Madrid. Voorzitter Ramón Calderón had verklaard dat hij al met de Fransman, die volgend seizoen einde contract is, praatte.

Rafael Schmitz, de Braziliaanse centrale verdediger van Rijsel, die na zijn naturalisatie recht heeft op een Frans paspoort, wordt voor één seizoen uitgeleend aan Birmingham City. Pas als zijn nieuw paspoort in orde is, kan de deal doorgaan. Want als Braziliaan krijgt hij geen werkvergunning. Ook spits Daniël deRidder (23, Celta Vigo), doelman Richard Kingson (29, Antalyaspor) en middenvelder OlivierKapo (27, Juventus) komen naar Birmingham, waar SteveMcManaman een zitje in de raad van bestuur krijgt.

Nigel Reo-Coker, de 23-jarige aanvoerder van West Ham en de nationale belofteploeg, verhuist naar Aston Villa. Hij tekende voor vier jaar en kostte ruim 12 miljoen euro. Voor ongeveer de helft verhuist middenvelder Steven Davis (22) naar Fulham.

Sheffield United verloor zijn beroep tegen de degradatie, zodat de club kon uitverkopen. Middenvelder Phil Jagielka (24) trekt naar Everton, de Jamaicaanse verdediger Claude Davis (28) naar Derby County.

Andriy Voronin (27), een spits uit Oekraïne, komt met een vrije transfer van Bayer Leverkusen naar Liverpool. Craig Bellamy vertrekt naar West Ham.

Carlos Tevez (23) bereikte een persoonlijk akkoord met Manchester United. Maar de Argentijnse international ligt nog tot 2010 onder contract bij West Ham, waar eigenaar Eggert Magnusson zich verzet tegen een transfer.

Younes Kaboul, de 21-jarige centrale verdediger van Auxerre, verhuist naar Tottenham.

Sven-Göran Eriksson wil Nicolas Anelka (Bolton Wanderers) graag naar Manchester City halen.

Chelsea en Lyon waren eind vorige week zo goed als rond over de transfer van de 27-jarige middenvelder Florent Malouda. Gisteren/dinsdag begonnen de Blues aan het nieuwe seizoen, in Los Angeles.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content