Voor het vierde jaar op rij is PSG kampioen van Frankrijk. En dat op acht speeldagen van het einde van de competitie…

Noch Frankrijk noch andere topcompetities uit het Oude Continent hadden het ooit meegemaakt. De datum 13 maart 2016 zal de geschiedenis ingaan. Op de dertigste speeldag al pakt PSG de zesde titel uit zijn geschiedenis en verbetert het het ‘vroegterecord’ van Bayern München. In Frankrijk moet je voor iets dergelijks al teruggaan tot 2007 toen Olympique Lyon op vijf speeldagen van het einde kampioen werd.

Vorig seizoen waren de Parijzenaars al goed voor vier trofeeën (supercup, beker, ligabeker en titel), maar dit seizoen hebben ze besloten een aantal lijnen uit het Franse recordboek te herschrijven. Met nu al 77 punten op de teller zullen ze zeker beter doen dan de 89 punten en 27 overwinningen van het seizoen 2013/14 (ze hebben er 24). Met vijftien tegendoelpunten maken ze ook kans om de grote rivaal uit Marseille de loef af te steken. Die beëindigden de campagne 1991/92 met 21 tegengoals. En het illustere Stade de Reims uit 1959/60 dat met een doelsaldo van +63 het seizoen afsloot, is er ook aan voor de moeite. Dat van PSG is nu +62. Het zijn cijfers die de superioriteit van de Parijzenaars in de verf zetten, maar die ook de verontrustende zwakte van de concurrenten uit de Ligue 1 aantonen.

Het gemak waarmee de Parijse ploeg door de competitie wandelt, roept vragen op. Zlatan Ibrahimovic schrijft ondertussen de zoveelste nationale titel op zijn palmares bij. Hij zit ook al aan meer dan honderd goals in de Ligue 1, waarvan er 27 dit seizoen. Zevenentwintig goals, dat zijn er bijna evenveel als de 29 van Nantes, dat zesde staat. Met de 14 doelpunten van Edinson Cavani erbij zijn de twee beste schutters uit de competitie bijna even efficiënt als hun directe achtervolgers (Monaco heeft bijvoorbeeld slechts 44 goals gemaakt).

PSG heeft niet verloren van de 30e speeldag vorig seizoen tot de 28e dit seizoen. De tegenstanders vinden voorlopig dus geen oplossing. Kortom, het is op voetbalvlak een van de slechtste seizoenen in de Franse eerste klasse. De enige resterende spektakelwedstrijd in de competitie, de clash tussen PSG en eerste achtervolger Monaco nu zondag, is gereduceerd tot een afterparty voor de club uit de hoofdstad.

De vraag is nu alleen hoeveel prijzen PSG dit seizoen nog gaat pakken: op 19 april speelt het de halve finale van de beker tegen FC Lorient en op 23 april de finale van de ligabeker tegen Lille. En ook de Champions League mogen we niet vergeten…

DOOR NICOLAS TAIANA

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content