‘Goede leiders zoeken sterke en trouwe mensen rondom hen. En daar heb ik een instinct voor. Een van dé sleutels tot mijn succes’, zegt Sven Nys (38) in zijn biografie. Wie zijn de mensen in het netwerk van de Kannibaal die hem bijstonden in een moeilijk seizoen en hem zondag toch naar een derde wereldtitel willen stuwen? Een overzicht.

Thibau Nys

Niemand is belangrijker voor SvenNys dan zijn twaalfjarige zoon. Een van de redenen waarom hij zijn carrière verlengd heeft, om hem via de sport de juiste waarden mee te geven. Thibau reed in oktober 2013 zelf zijn eerste veldrit en koerst ook dit seizoen, als lid van het Cycling Team 99 Schriek, bij de aspiranten. Volgt sportwetenschappen aan het Aarschotse Atheneum en heeft sinds mei 2014 zijn eigen grote prijs, een wegwedstrijd georganiseerd door Wielerclub De Toekomst Baal die tot vorig jaar de GP Sven Nys (op 1 januari) in goede banen leidde.

François Nys

Gepensioneerde vader (63). Runde vroeger als zelfstandig elektricien een eigen zaak, waar zoon Sven als belofte twee jaar parttime werkte. Staat al vanaf de start van diens carrière in de materiaalpost, is ook de vaste bestuurder van de mobilhome. Gaf nooit meer een tv-interview sinds hij na Nys’ Belgische juniorentitel in Soumagne (1995) voor de camera niet uit zijn woorden raakte en daarmee geplaagd werd. Vertoeft het liefst in de schaduw, net als zijn vrouw Vera Galicia (60), al heeft zij meer het hart op de tong. Moeder Nys tekent niet altijd present op de cross, omdat ze vaak meehelpt in de taverne/B&B van haar dochter Britt, Achter de Wereld in Herselt. Met zijn twee jaar jongere zus en ouders trok Nys van zijn vijfde tot vijftiende naar BMX-wedstrijden in heel Europa. Ook Britt was getalenteerd – ze werd zelfs vice-Europees kampioen – maar ze had niet het karakter van haar broer.

Isabelle Nijs

Sinds vorige zomer ‘ex-mevrouw’ Nys, na een huwelijk dat begon op 18 mei 2002 en dat een half jaar later bekroond werd met de geboorte van Thibau. Isabelle leerde de vijf jaar oudere crosser al op haar zeventiende kennen via haar nicht. Twaalf maanden later woonden ze al samen. Is verre familie van Sven, want hun overgrootvaders waren broers. De verschillende schrijfwijze van hun achternaam is het gevolg van een fout op de dienst burgerlijke stand. Was jarenlang de steun en toeverlaat van haar echtgenoot, maar bouwde ook een eigen leven op met een kapsalon. Na de scheiding verhuisde dat van hun villa in Baal naar Betekom.

Jerome Galicia

Oom die naast Nys’ ouders in Baal woont. Ex-amateur en trainer van zijn neef vanaf de nieuwelingen tot de profs. Vooral op fysiek vlak, want het was toenmalig bondscoach Erik De Vlaeminck die aan de techniek van de jonge Sven schaafde. Galicia (66) is nog altijd de vaste gangmaker als de Belgische kampioen achter de brommer fietst. Tevens de oom van Vincent Baestaens (25), profveldrijder bij BKCP-Powerplus.

Ook Galicia’s dochter Wendy (39) is een fan van het eerste uur. Zij schreef tijdens Nys’ jeugdjaren veel supportersliedjes, onder meer (na de eerste nationale titel in Soumagne) een op de melodie van Dromen zijn Bedrog, jarenlang het geluksnummer van de Kannibaal. Als lerares Nederlands corrigeerde ze ook de eerste biografie van Nys, die hij zelf had geschreven.

Ook neef Gardy Artoos (35), die aan de andere kant van Nys’ ouderlijk huis woonde, is een diehardfan. De twee groeiden samen op, gingen in hun tienerjaren (af en toe) uit en fietsen nog geregeld samen.

De oom langs vaders kant, Johny Nys, is al sinds jaar en dag een van de drijvende krachten van Nys’ officiële supportersclub in Baal. Die is gevestigd in café Plaza en wordt uitgebaat door Tony Smets en Wendy Van Gansen.

Paul Van Den Bosch

Toen Nys in 2003 het tv-programma Napels Zien zag, waarin triatleet Marc Herremans in de regen aan de zijde van Paul Van Den Bosch (57) trainde, wou de toen nog onzekere veldrijder ook zo’n inspirerende coach. Echtgenote Isabelle contacteerde de Lichtaartnaar, en na een eerste ontmoeting waarin de bedeesde maar vastberaden Nys VDB overstelpte met vragen, begonnen ze in augustus 2003 samen te werken. Toen zijn nieuwe poulain in het eerste seizoen op een superieure Bart Wellens botste, werd Van Den Bosch in het veldritmilieu afgebrand, maar de kritiek verstomde toen het onafscheidelijke duo de jaren erna de successen opstapelde.

VDB, intussen meer een klankbord/vriend/mental coach, staat aan het hoofd van Energy Lab, dat met andere specialisten als Kristof De Smet en Robin Decottignies (managing director/bewegingsanalist) en Stephanie Scheirlynck (voeding) Nys op alle mogelijke sportieve vlakken bijstaat.

Bob Verbeeck

Ex-atleet, en CEO van Golazo, Belgisch grootste sportmarketingbureau dat al sinds zijn opstart in 2007 Nys’ financiële, sportieve en commerciële belangen behartigt. Ervoor werkte de veldrijder twee jaar met manager Paul De Geyter (Celio). Voor 2005 onderhandelde Nys, samen met oom Jerome Galicia, zelf zijn contracten.

Met Verbeeck (54), intussen een goede vriend, richtte Nys in 2012 ook de nv Balenberg op. Op die heuvel in zijn thuisgemeente komt in de toekomst een Sven Nys Cycling Center met onder meer een taverne, toeristisch belevingscentrum voor offroadfietsen en een technisch expertisecentrum waar Nys na zijn carrière jongeren zal begeleiden.

Bij Golazo belt de Balenaar ook geregeld met Lotte Vanreusel, die zijn pers/sponsorcontacten regelt en zakelijke agenda beheert. Ook met ex-atleet Christophe Impens hangt hij soms aan de lijn. Die is verantwoordelijk voor de organisatie van de crossen van de Soudal Classics en van de bpost bank trofee (sinds dit jaar ook van de GP Sven Nys). Golazo Media, onder leiding van Gert Van Goolen, verzorgt de website van de Belgische kampioen.

Luc Versele

CEO van Crelan die Nys in 2007 leerde kennen op het WK mountainbike, waar Versele (60) supporterde voor Filip Meirhaeghe. Een jaar later weekte hij de Balenaar weg bij Rabobank en werd hij Nys’ sponsor met Landbouwkrediet. De crosser maakte eerst deel uit van de wegploeg. Toen die in 2013 stopte, behield Crelan (de nieuwe naam van de bank) een miniveldritteam met Vanthourenhout en Nys. Die bezorgde Versele meer publicitaire return dan de wegploeg ooit kon vangen. De Oost-Vlaming, een groot veldritfan, is ook geregeld te zien op een cross en in Nys’ mobilhome.

Jan Verstraeten

Ex-wegrenner/veldrijder (36) die als streekgenoot af en toe ging trainen met Nys. Was begeleider van de jonge crossers bij KDL-Trans, de jeugdploeg van Nys’ Crelan-AA Drinkteam, maar sinds 1 januari 2014 fulltimeploegleider van de tweevoudige wereldkampioen. Duivel-doet-al die verantwoordelijk is voor materiaal, logistiek, sponsorcontacten, wegprogramma…

Sven Vanthourenhout

Ploegmaat (in 2005 en 2006 bij Rabobank, sinds 2011 bij Landbouwkrediet/Crelan), collega-perfectionist, maar bovenal boezemvriend. Leerde als nieuweling de Balenaar bij de nationale ploeg kennen toen die al belofte was. Werd in 2003 Nys’ vaste kamergenoot voor de Wereldbekerwedstrijden, maar de echte vertrouwensband ontstond in 2004 in Pijnacker, toen alle Belgen, uitgezonderd Vanthourenhout (33), de Kannibaal passeerden waardoor die de WB verloor. De Beernemnaar wordt ook al vier jaar getraind door Van Den Bosch.

Richard Nieuwhuis

Ex-mecanicien van fietsenproducent Time. Nam in 2002 de zaak van Fransman André Dugast over, de uitvinder van de gelijknamige tubes waar Nys (en veel andere veldrittoppers) al sinds zijn juniorenperiode mee rijdt. Met Nieuwhuis (48) overlegt de Balenaar voor bijna elke wedstrijd, ook voor een mountainbikerace, over de keuze van de tubes en de bandendruk. De Nederlander uit Hengelo ontwierp voor Nys onder meer de beruchte diavolo’s, sneeuw- of ijstubes met daarop vierhonderd nageltjes. Die werden echter meteen verboden.

Fons Wouters

Geen medewerker staat al langer aan Nys’ zijde. Was collega van diens oom Jerome bij Renault Vilvoorde, werkte parttime bij een fietsenmaker en werd zo hoofdmecanicien, al van bij de nieuwelingen. Wouters (72), uit Pijpelheide, ziet Nys bijna dagelijks, en zijn cross/wegfietsen nog veel meer. Alleen zijn mountainbikes niet, daarvoor is mecanicien Tony De Haes verantwoordelijk.

Ook Jos Jokke Van Mellaert (57) gaat al sinds Nys’ belofteperiode mee. Vergezelt, gepakt met wielen en fietspomp, de Belgische kampioen altijd als die het parcours verkent. Staat tijdens de cross in de materiaalpost.

Elders op de omloop loopt steevast Patrick Van Nuffelen rond, een supporter die zelf voorstelde om, zoals in de motorcross, Nys met een bord op de hoogte te houden van tijdsverschillen of nuttige info over concurrenten.

Paul Cuppen

Nederlandse osteopaat (61) uit Waalre, bij Eindhoven. Behandelde in het verleden onder meer voetballers van PSV en topzwemmer Pieter van den Hoogenband, toen ook Nys, tijdens zijn Rabobankperiode, al bij hem langsging. Moet vooral de rug van de crosser weer deblokkeren na een val – een vaak terugkerend probleem.

In de zomer trekt de Balenaar ook geregeld naar Lieven Maesschalck (50) in Antwerpen, waar hij met de kinesist specifieke spiergroepen traint.

Voor medische zaken – kleine kwaaltjes, bloedanalyses… – raadpleegt Nys sinds 2008 Jan Mathieu (57). De Turnhoutenaar, al jaren dokter van de Lottoploeg, was toen arts van het Belgische mountainbiketeam op de Spelen van Peking.

Matt Shriver

Contactpersoon tussen Nys en Trek, sinds begin 2014 de fietsenleverancier van de Vlaams-Brabander, nadat die vijftien jaar met Colnago gereden had. Onder impuls van Shriver (34), zelf een ex-veldrijder, lanceerde Trek in 2012 een plan om ook op de cyclocrossmarkt een stevig aandeel te veroveren. Nys werd daarvoor het ideale uithangbord. De deal werd in mei 2013 onderhandeld tussen Simon Thompson, Treks marketingmanager, en Bob Verbeeck. Sindsdien werkt Nys nauw samen met Shriver aan de ontwikkeling van de Boone-fietsen en met Thompson voor Treks publiciteitscampagnes.

Willy Bogaerts

Kinesist uit Beerzel bij wie de negenvoudig Belgisch kampioen al sinds 1995 de dag voor en na een wedstrijd, ook op oudejaarsavond, langsgaat. Bogaerts nam toen ook Marc Janssens en Danny De Bie, Nys’ jeugdidool, onder handen. Kent als geen ander de spieren en de hersenkronkels van de Kannibaal. Diens lijfspreuk hangt boven zijn massagetafel: “Mensen zijn niet gemaakt voor een makkelijk leven. Mensen willen een boeiend leven. En een boeiend leven is niet makkelijk.”

Op wedstrijddagen is sinds 2003, het jaar dat hij bij het Rabobank Continental Team belandde, Guy Verbist (49) uit Sint-Katelijne-Waver Nys’ vaste verzorger. Wrijft zijn benen in, zorgt voor zijn kledij en voeding, begeleidt hem tot net voor de start en na de aankomst. Werkt nog altijd voor het opleidingsteam van Rabobank. Als Verbist daardoor bezet is, springt Gerrit Corthals, sinds 2002 een vaste medewerker, in als verzorger. Staat ook dikwijls in de materiaalpost.

Wim Van Uffel

Postbode die Nys in 2003 leerde kennen toen ze gehuldigd werden op het gemeentehuis van Baal. Hij als Belgisch kampioen veldrijden, Van Uffel als nationaal kampioen bij De Post. Enkele dagen later gingen ze voor het eerst samen fietsen. De nu 47-jarige Balenaar werd de jaren erna Nys’ vaste trainingspartner én een heel goede vriend. Koerst nog altijd bij de nevenbonden op de weg.

Peter Van den Abeele en Mike Plant

Belgische offroadmanager bij de UCI en Amerikaanse voorzitter van de UCI- commissie cyclocross met wie Nys, als lid van die commissie, enkele keren per jaar overlegt over de toekomst en de internationalisering van het veldrijden.

Bart Wellens

De laatste jaren was Niels Albert zijn grootste concurrent, maar volgens Nys is Bart Wellens (36) zijn ‘ultieme rivaal’, over zijn hele carrière. Groeiden samen op en maakten met hun vele duels het veldrijden weer populair in België. In moeilijke tijden weten beiden elkaar nog altijd te vinden. Intussen zijn twee nieuwe concurrenten opgestaan: Wout Van Aert (20) en Mathieu van der Poel (19). Met vader Adrie (55) croste Nys in zijn eerste twee profjaren (1998/99, 1999/00) nog bij Rabobank. Later gaf hij technieklessen aan Mathieu (toen nog een aspirant), een verjaardagscadeau van pa Van der Poel.

Brook Watts

Hét gezicht van het Amerikaanse veldrijden en organisator van de cross in Las Vegas, waar Nys in 2013 en 2014 startte.

Daar ontmoette de Belgische kampioen vorig jaar ook Bill Schieken, de man achter de website www.cxhairs.com, waar met video’s, getiteld Svenness, de techniek van crossers, vooral Nys, geanalyseerd wordt. Een hype in de groeiende Amerikaanse crosswereld, er bestaan zelfs al Svenness-T-shirts.

Livia Raskin

Nys’ contactpersoon met BE Legendary, een firma uit Sint-Truiden die sinds vorig jaar de officiële verdeler is van de Sven Nys Fashion Collection.

Ervoor hield Isabelle Nijs zich met die kledinglijn bezig, als medebestuurder/eigenaar van de Sven Nys Cycling bvba, de vennootschap die ze in 2006 oprichtten en waarin de crosser al zijn inkomsten onderbrengt.

Een van die inkomsten is het tweejarige sponsorcontract dat Nys in februari 2014 afsloot met de Kempense bouwonderneming Stessens, waarvoor hij sindsdien representaties doet.

Stefan Everts

Ontmoetten elkaar voor het eerst als tieners toen ze – Nys nog als BMX’er, Everts als vier jaar ouder motorcrosstalent – fotomodel waren voor een kledingmerk. Met zijn vader ging Nys toen geregeld naar de motorcross en de opkomende Everts kijken. Later leerden de twee topatleten elkaar beter kennen in de coulissen van sportgala’s en werden ze vrienden. De veldrijder neemt ook elk jaar deel aan de Everts & Friends Charity Race, een motorcrosswedstrijd voor het goede doel.

Erben Wennemars

Meervoudig wereldkampioen schaatsen die Nys in 2007 ontmoette tijdens de uitzending van het tv- programma Holland Sport en met wie hij via Twitter nog af en toe contact heeft. Toen de Balenaar in 2012 in Loenhout een biergooiende toeschouwer terechtwees, tweette de Nederlander: “Nys is een held!” De veldrijder is ook een groot fan van het schaatsen en een bewonderaar van icoon Sven Kramer en streekgenoot Bart Swings.

Ook met veel andere (ex-)topatleten (onder meer Kim Clijsters, Evi Van Acker, Philippe Gilbert en Fabian Cancellara) onderhoudt Nys, als fervent Twitteraar, zo contact. Daarop retweet de crosser ook dikwijls een filosofische leuze van Mike Krzyzewski, de coach van het Amerikaanse nationale basketbalteam. Zoals in september: ‘The only limits in your life are those that you set yourself.‘ En zondag is die limiet: een tiende Belgische trui.

Jurgen Van den Broeck

Toen Van den Broeck (31) Nys in 2011 opbelde met de vraag of hij per toeval niets te koop wist staan op Majorca, waar de veldrijder in 2010 een flat in Port d’Andratx gekocht had, antwoordde die: “Hier vlak boven mij.” Ze waren sindsdien deeltijds buren, tot van de zomer, want door Nys’ scheiding ging zijn appartement naar zijn ex-vrouw Isabelle. De crosser logeert er nu op hotel als hij er gaat trainen.

DOOR JONAS CRETEUR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content