Het nieuwe links

© BELGAIMAGE

Op het Kiel stapt het voetbal altijd met zijn linkerbeen uit bed. Raphael Holzhauser deelde al de lakens uit onder trainer Hernán Losada, toen het voetbal zo ongrijpbaar was dat het ook de Ratten zelf tussen de vingers glipte (2 op 21 voor het vertrek van de Argentijnse coach naar de VS). Holzhauser vormde daarin een driehoek met de dribbels van Tarik Tissoudali en de snelheid van Musashi Suzuki. Sinds Wil Still aan het hoofd van de ploeg staat, krikt de Oostenrijker zijn statistieken vooral op bij stilstaande fases. Hij was betrokken bij zes van de laatste acht goals van zijn team.

Om beslissend te blijven moest Holzhauser nog meer uitblinken bij stilstaande fases.

Eenmaal de waanzinnige flow van overwinningen, die ook tot de promotie leidden, uitgeput raakte, moest Beerschot zich terugplooien op de eigen helft om punten te sprokkelen. Zo geraakte de linkervoet van de maestro verder verwijderd van het vijandelijke doel. Gecombineerd met het vertrek van Tissoudali, die er met zijn snedigheid voor zorgde dat de ploeg snel kon opschuiven van de middencirkel richting backlijn, had dat natuurlijk een invloed op de statistieken van Holzhauser. In de laatste veertien wedstrijden van Beerschot scoorde hij slecht drie keer, waarvan dan nog twee keer vanop de stip. De Oostenrijker heeft er nood aan dat de ploeg met open vizier strijdt, want zijn atletische vermogens zijn onvoldoende om met een solo het verschil te maken.

In tegenstelling tot wat men zou verwachten van de Zilveren Schoen (tweede na Gouden Schoen Lior Refaelov), vond hij slechts één keer de weg naar het net van buiten de grote rechthoek. En ondanks zijn 1m93 maakte hij nog geen enkel kopbaldoelpunt. Maar vanop de rand van de backlijn is hij erg trefzeker. Zijn slaagpercentage bij big chances (scoringsmogelijkheden die, volgens de expected goals, een kans hebben van meer dan 20 procent om binnen te gaan) flirt met de perfectie, als ware hij een echte goalgetter die nooit het doel mist. Maar voor die echte kansen moet hij dus dichter bij het doel staan.

Om beslissend te blijven moest de grote Oostenrijker dus nog meer uitblinken bij stilstaande fases. Want in het veldspel kostten het ambitieuze blok van Beerschot en het gebrek aan verdedigend werk bij Holzhauser al meer punten dan ze opleverden. Het bloeden kon alleen gestelpt worden door een drukverband te leggen op de absolute vrijheid van Rapha, die nog meer onderpresteert dan toen zijn ploeg in de eerste ronde in een crisis geraakte en Tissoudali vertrok.

Momenteel lijkt de Oostenrijker het dus wat minder goed te doen, al bevestigt een blik op de cijfers het tegendeel. In 30 wedstrijden was Holzhauser al 29 keer beslissend. Wie doet beter? Niemand.

Cijfers

5/7

Hoewel hij erg efficiënt is in de nabijheid van het vijandelijke doel, is de linkspoot toch verre van onfeilbaar vanop de stip: hij zette slechts vijf van de zeven strafschoppen om.

11,07

Raphael Holzhauser zorgde al voor meer expected goals (11,07) dan expected assists (9,42). Zijn aantal assists heeft hij vooral te danken aan de efficiëntie van zijn medemaats bij stilstaande fases.

29

Met 14 goals en 15 assists was hij al 29 keer beslissend in 30 wedstrijden. Voor het eerst sinds de invoering van de play-offs haalt iemand zo’n hoog cijfer.

61,3%

Voor doel is de Oostenrijker erg efficiënt. Bijna twee derde van zijn schoten is gekadreerd, niemand in onze eerste klasse doet beter.

77

Met zijn linkervoet kan hij als geen ander een ploegmaat lanceren in de rug van de verdediging. Hij probeerde dat al 77 keer dit seizoen, alleen Xavier Mercier doet beter (161).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content