Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

door Koen Meulenaere

Dinsdag 21/1

Wij kunnen absoluut niet rekenen. Ons begripsvermogen eindigt bij 169 : dertien in het kwadraat. Of de vierkantswortel uit 28.561 zo u wil. Daarna kunnen wij alleen nog met ronde getallen uit de voeten. Tienduizend maal tienduizend bijvoorbeeld, daar zullen de meesten al eens moeten bij nadenken, maar dat kennen wij uit het hoofd : honderd miljoen. Hetzelfde als 2.500 maal 40.000, wat wij dan weer weten dankzij Marc en Piet en Fi. Maar voor wat het goochelen met gewone getallen betreft is 169 de limiet. Ivan Sonck begint pas vanaf daar te tellen.

Ondanks dat rekenkundige onvermogen zijn wij verzot op tabellen en statistieken. Geef ons de lijst met de broodprijs van de jongste vijf jaar, en die met de gemiddelde inkomens van regenten geschiedenis, en na tien minuten staren, halen wij er een verband uit. In dit blad is Top Foot onze favoriete rubriek. Na uiteraard de Intro van Jacques Sys. De scheidsrechtersquoteringen, het aantal fouten per ploeg, de gemiste strafschoppen, de assists… ze zijn een onuitputtelijke bron van vermaak.

Bij afwezigheid ervan door de winterstop kregen we onlangs een schitterend artikel over de toeschouwersaantallen in eerste klasse. Hoewel we allemaal weten dat het zeer slecht gaat met het Belgisch voetbal, trekt er toch meer volk dan ooit naar de stadions. En ook de recettes worden almaar hoger. U zal zeggen : dat spreekt vanzelf, maar je kan ook meer supporters lokken door de entreeprijzen te verlagen, zoals bij de thuismatchen van de nationale ploeg.

Uit de tabellen lezen wij af dat Racing Genk, Club Brugge, Standard en Antwerp dit seizoen alle vier gemiddeld 2.000 tot 3.000 toeschouwers meer hebben dan vorig jaar. Dat is knap, maar het meest opmerkelijke cijfer in de hele reportage was 8. Anderlecht heeft in deze competitie gemiddeld acht supporters minder dan vorig jaar ! Een achteruitgang, zo is becijferd in een ander kadertje, van 0,0003 procent. Op het eerste gezicht niet zo dramatisch, maar evengoed kan het het keerpunt zijn dat de ondergang van de club inluidt.

Acht supporters minder. Wie zijn zij ? Heeft Magere Hein hen te pakken gekregen ? Zijn ze overgelopen naar Strombeek ? Zitten ze in een warme zaal naar het basketbal te kijken, of dabberen ze door de modder rond een veldrit ? Waren wij François Colin, wij hadden al lang het amateurisme van de familie Vanden Stock aangeklaagd omdat ze deze acht mensen niet hebben opgespoord. Alain Courtois had hen ongetwijfeld teruggelokt. Met de belofte van enkele toneelcheques bij hun abonnement. Of iets dergelijks, Alain had wel meer briljante ideeën. Waarvan hij er geen enkel heeft mogen uitwerken, maar dat is de schuld van Michel Verschueren.

Uit dezelfde lijst blijkt dat Westerlo elf toeschouwers heeft verloren, een achteruitgang van 0,21 procent. Want elf op een gemiddelde van 5.290 is ook relatief gezien meer dan acht op 23.725. Dat zullen zelfs de domsten onder ons inzien. Maar let nu goed op want nu komt het. U weet dat uitgerekend Westerlo met 0-2 op Anderlecht ging winnen. Met als gevolg dat Anderlecht nu elf toeschouwers minder telt dan vorig jaar, en Westerlo nog maar acht. Is het verschil in relatieve achteruitgang tussen Anderlecht en Westerlo dan a) gelijk gebleven, b) groter geworden, c) kleiner geworden ? Wat dacht u van dit interessant wiskundig probleem ? Aan het werk Ivan.

Woensdag 22/1

Die affaire met de vriendschappelijke match tegen Costa Rica geldt van nu af als godsbewijs. Voetbal Magazine heeft het uitgespit : voor die vermaledijde oefeninterland in Japan had de Voetbalbond 400.000 dollar betaald. De dag dat hij dat vernam hebben ze een volledige container zuurstofampullen, glucose en proteïnen moeten inspuiten bij penningmeester Germain Landsheere, of hij was nu niet meer onder ons geweest. Nu blijken de Costa Ricanen maar 91.000 dollar te hebben ontvangen, 309.000 dollar zijn blijven plakken aan de vingers van malafide tussenpersonen. Op dit punt van het verhaal gekomen werd uw scout in één klap weer de praktiserende en prakkiserende katholiek die hij zo lang is geweest : “Goede Vader in de hemel, laat het in godsn…, enfin in Uw naam, niet Robert Maes zijn.” Gebed verhoord ! Het waren Guillermo Tofoni en Sidi Airouss. Daarmee is het nu officieel : Hij bestaat. En naar verluidt stemt Hij op het Liberaal Appel van Ward Beysen.

‘Het opmerkelijkste cijfer was 8.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content