Royal Sporting Club Anderlecht smacht naar de Champions League. ‘Als we het nú niet halen,’ vindt manager Herman Van Holsbeeck, ‘dan zijn er, denk ik, geen excuses.’

Vanavond kan Anderlecht zich op eigen veld ten koste van Rapid Boekarest kwalificeren voor de derde voorronde van de Champions League. Met het scoreloze gelijkspel uit de heenwedstrijd ziet het er alleszins goed uit. “Daar is ook duidelijk gebleken dat wij veel meer inhoud hebben”, aldus manager Herman Van Holsbeeck. “Alleen : als zij thuis al zo verdedigend spelen, dan wordt het nu niet anders natuurlijk. Belangrijk wordt vroeg scoren. Hoe langer het duurt, hoe moeilijker het kan worden. Maar in principe moeten we het gewoon afmaken.

“Dan wacht er in de derde voorronde wellicht Wisla Krakau, dat met 5-2 won van Omonia Nicosia. Daniël Renders zag driekwart van de wedstrijd een uitstekend Krakau. Met veel offensieve mogelijkheden. 5-0 stond het een kwartier voor tijd. Nicosia compleet weggespeeld. Maar plots keerde het en werden er zoveel fouten gemaakt dat het nog 5-4 had kunnen worden. Vorig seizoen schakelden ze in de Uefabeker Schalke 04 en een Italiaanse ploeg uit. Toch ook een opdracht waar we met de nodige sérieux en concentratie naartoe zullen moeten leven dus.

“Maar… laat ons eerlijk zijn… als je nu de bank van Anderlecht bekijkt… Zetterberg zit op de bank, Hendrikx zit op de bank, Ilic zit op de bank, Wilhelmsson zit op de bank, De Boeck is er nog niet bij, Vanderhaeghe is er nog niet bij, Junior niet, Kolar niet… De komst van Zetterberg, denk ik, is de beste motivatie voor Baseggio, want die draait momenteel op een heel hoog niveau. Het probleem Zetterberg is een luxeprobleem. Ik denk ook dat Hugo Broos al lang genoeg in de stiel zit om te weten wanneer het moment rijp is om Pär in de ploeg te brengen. Ik bedoel maar : het potentieel is enórm, het is indrukwekkend. We zouden zeer zwaar ontgoocheld zijn, als we de Champions League niet zouden halen. Rapid Boekarest en Wisla Krakau zijn ook Borussia Dortmund niet, hé. Neen, ik denk dat we geen enkel excuus zouden hebben als we dit seizoen geen Champions League spelen.”

Drie jaar geleden is het dat Anderlecht nog landskampioen was. Het is lang voor de grootste en de mooiste club van ’t land. “Anderlecht heeft altijd een leidinggevende rol gespeeld in het Belgische voetbal, ik vind persoonlijk dat we de komende maanden en jaren die leidersrol weer nadrukkelijker moeten opeisen”, aldus Herman Van Holsbeeck. “Het hele Belgische voetbal heeft er ook baat bij dat de Belgische clubs het zo goed mogelijk doen in de Champions League. Ik vind ook : de G5 hebben een kans laten liggen. Iedereen weet dat een competitie met 14 ploegen en play-offs beter, sterker, gezonder, aantrekkelijker zou zijn. De enige manier om iets in beweging te krijgen is dat de grote clubs met een plan komen waarin ook rekening gehouden wordt met de clubs die door de hervormingen eventueel naast de boot zouden kunnen vallen. Hoe zullen zij overleven, van waar zullen hún inkomsten komen ? Zolang de groten zeggen : wij willen dát en de rest moet zijn plan trekken, zal het nooit lukken. Er moet een aantal clubleiders, die tussen top en basis hangen, overtuigd worden. Dat is nooit gebeurd.”

Maar er is in Het Instituut zelve natuurlijk ook wel wat werk te verrichten. De manager-in-opleiding knikt. “Als ik na twee maanden de synthese maak, dan zeg ik : schitterende club met enorme mogelijkheden, de grootste en de mooiste van het land, maar… in het sportieve beleid… daar ligt een opdracht voor mij. Wat er nu gebeurt met Vincent Kompany is de verdienste van Hugo Broos die hem opstelt, maar evenzeer van zijn vroegere miniementrainer. Het is de verdienste van iederéén die met hem gewerkt heeft. Op Anderlecht zijn heel veel competente mensen, maar het probleem is dat je één visie moet hebben en dat alle neuzen in dezelfde richting moeten kijken. Als er één uitdaging is, dan is dát het. Ik zal dat proberen te realiseren.

“Voetbal is geen exacte wetenschap. De ene ziet het zo, de andere ziet het anders en dat is daarom niet fout, maar op een bepaald moment moet er een lijn worden getrokken die door iedereen geaccepteerd moet worden. Dat moet gebeuren in consensus, na overleg met de techniciens. Dat is Werner Deraeve, de verantwoordelijke voor de jeugdopleiding. Dat is Franky Vercauteren, die verantwoordelijk is voor de laatste stap van onze jeugd. En dat is Peter Ressel, de verantwoordelijke voor de scouting. Dat moet een osmose zijn. Het zijn zaken die eens openlijk besproken moeten worden, met een positieve ingesteldheid. Als we dát kunnen, dan… ik zweer het… dan zullen veel mensen opkijken van Anderlecht. Want, eerlijk gezegd : vorig seizoen stond Anderlecht op een bepaald moment 17 punten achter op Club Brugge, wat dus normaal niet kan, hé. We moeten dat durven zeggen en de analyse durven maken van hoe dat mogelijk is.

“Ik voel dat hier werk te doen is voor mij. Het slechtste is dat iedereen op zijn eiland zit te werken. We moeten iets meer durven communiceren. De eerste zes maanden wil ik een synthese maken van het werk dat al die goeie krachten hier op hun domein verrichten, en hen dan proberen naar elkaar toe te laten groeien en te laten samenwerken. Stel ik vast dat het onmogelijk is, dan zal ik dat zeggen. Maar ik ga ervan uit dat die mensen hier graag zijn en op een positieve manier zullen meewerken. Ik weet dat op het sportieve vlak een hecht team vormen het belangrijkste is in een voetbalvereniging. Op korte termijn is dat mijn belangrijkste taak.

“Op lange termijn moet er in Neerpede in verhouding tot het imago van Sporting Anderlecht een modern trainingscomplex komen voor jeugd én A-kern. Dat zal sowieso al de communicatie en de teamspirit bevorderen, de dag dat je er constant samen zit. Maar dat kost al snel 10 miljoen euro natuurlijk. Ook daarom is Champions League spelen belangrijk. Het zou alles in een stroomversnelling kunnen brengen.”

Op 1 januari 2004 wordt Herman Van Holsbeeck officieel general manager van Anderlecht. Dan laat Michel Verschueren het dagelijks beleid aan hem over en treedt toe tot de raad van bestuur van Anderlecht. “Weet je, in feite is Mister Michel een toffe gast”, glimlacht Van Holsbeeck. “Een kerel met enorm veel humor. Ik heb met hem al tranen gelachen. Ik doe ook mijn hoed af voor de passie waarmee hij op de leeftijd van 2 x 36 jaar nog altijd voor die club bezig is. Het is een straffe, een hele straffe. Hij heeft altijd het imago gehad van een killer, maar dat is hij niet. Ik merk dat hij in mij wil investeren. Hij betrekt mij bij alles, omdat hij voelt dat ik hem respecteer. Het zou een flater zijn om zijn kennis en zijn relaties niet te blijven gebruiken om de club nog beter te maken.”

door Christian Vandenabeele

‘Ik heb met Mister Michel al tranen gelachen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content