Dertig spelers gebruikte John van den Brom in de race naar de titel. Geen enkele speler stond elke minuut van de veertig kampioenschapswedstrijden op het veld. Sport/Voetbalmagazine beoordeelt (op volgorde van speelminuten) alle kernspelers die het afgelopen seizoen voor RSC Anderlecht in actie kwamen in de Jupiler Pro League.

SILVIO PROTO

Was meer nog dan Mbokani de man die tegen AEL Limassol het seizoen redde met een klassesave toen het nog 0-0 stond. Was net als bij de vorige landstitel de meest regelmatige Anderlechtenaar. Presteerde op een constant hoog niveau, zonder inzinking zoals hij die vorig seizoen wel nog kende – remember de blunder en provocaties naar het publiek in Waregem. Is zoals goede wijn: wordt nog altijd elk jaar wat beter. Eindigde als derde in het referendum van de Gouden Schoen, het beste resultaat ooit voor een doelman van Anderlecht. Werd door zijn collega’s voor de derde keer verkozen tot Keeper van het Jaar. Dat hij de beslissende strafschop miste in de bekerthriller tegen RC Genk is nauwelijks een smet te noemen. Is als viceaanvoerder belangrijk, ook in de kleedkamer.

Minuten: 3510 (98 %)

Basis: 39

Gewisseld: 0

Ingevallen: 0

LUCAS BIGLIA

Voor Van den Brom de belangrijkste speler van de ploeg. Was ook nu met zijn grote balvastheid een rustpunt in de moeilijke momenten, maar is na zeven seizoenen niettemin een rem geworden op de ontwikkeling van het elftal. Ook de nieuwe trainer slaagde er niet in hem diepgang, tempo en verrassing in zijn risicoloze, laterale spel te doen leggen. Kende weliswaar zijn hoogste rendement in zeven jaar met vijf doelpunten en negen assists. Hoefde door de meevoetballende Nuytinck niet zo diep meer in te zakken. Gijzelde de club door vanuit Argentinië migraine voor te wenden en niet op te dagen op de winterstage in Turkije. Directie en coach verkozen zijn marktwaarde te vrijwaren en gingen snel over tot de orde van de dag. Lijkt nu toch op vertrekken te staan.

Minuten: 3194 (89 %)

Basis: 36

Gewisseld: 2

Ingevallen: 0

BRAM NUYTINCK

Aangeworven meteen na de Champions Leaguekwalificatie en bestempeld als een cadeautje van de club aan zijn nieuwe trainer. Die zag geen heil in de statische Juhász en wilde er per se een inschuivende centrumverdediger bij. Al heel snel ontstond er grote eensgezindheid over zijn toegevoegde waarde. Liet zich gelden in de opbouw van achteren uit, ontplooide bovenop zijn defensieve ook aanvallende kwaliteiten, en ontpopte zich als leider en aanjager van het elftal. Niet te beroerd ook om verantwoordelijkheid op te nemen. Was even de vaste strafschopnemer, maar miste al bij de eerste gelegenheid. Een misser die Anderlecht de nederlaag kostte op de eerste speeldag van PO1 tegen RC Genk. Ging van de weeromstuit aarzelend acteren. Had gehoopt de sprong naar Oranje te maken, maar dat lukte vooralsnog niet.

Minuten: 2963 (82 %)

Basis: 33

Gewisseld: 1

Ingevallen: 0

CHEIKHOU KOUYATÉ

Miste de competitiestart wegens zijn deelname met Senegal aan de Olympische Spelen, maar nam van zodra hij terug was, onmiddellijk zijn plaats weer in. Voor het eerst in lange tijd beschikte Anderlecht met hem en nieuwkomer Nuytinck over een in alle opzichten modern centraal verdedigingsduo. Hoefde met de ook al vrij snelle Nederlander naast zich minder dan voorheen steken op te rapen. Deelde gaandeweg mee in de malaise van het team en liet zich te vaak op voor hem ongewone foutjes betrappen. Speelde ook zijn rol als steun en toeverlaat van Mbokani, wiens beste vriend in de selectie hij is. Zinspeelde vorige zomer al op een transfer en doet dat nu opnieuw nadrukkelijk. Kan naar Oost-Europa, maar heeft zijn zinnen op de Premier League gezet.

Minuten: 2932 (81 %)

Basis: 33

Gewisseld: 3

Ingevallen: 0

GUILLAUME GILLET

Leek aanvankelijk een moeilijk seizoen tegemoet te gaan. Van den Brom zag in hem geen rechtsachter en op het middenveld was de concurrentie moordend met de ontluikende Praet, de dikke boon van de trainer voor Kanu en de doorbraak van Bruno. Werd toch weer naar achteren gehaald doordat Wasilewski en Odoi niet voldeden. Speelde uiteindelijk alles. Tot hij op basis van tv-beelden een schorsing van vier speeldagen opliep en hierdoor de halve PO1 miste. Keerde eens zo sterk terug met twee doelpunten tegen Standard, de overwinning die Anderlecht lanceerde voor een sterke eindsprint naar de titel. Besliste de titelstrijd vorig seizoen met een strafschop in blessuretijd tegen Club Brugge, maar deelde nu royaal in het Brusselse penaltysyndroom. Miste meer strafschoppen dan hij er omzette: vier versus twee.

Minuten: 2841 (79 %)

Basis: 32

Gewisseld: 2

Ingevallen: 0

SACHA KLJESTAN

Leek de eerste speler te gaan worden die met de komst van Van den Brom moest vrezen voor zijn plaats. De nieuwe coach ging aanvankelijk uit van een driehoek Biglia-Kanu-Praet. Door het uitvallen van Praet en de openbaring van De Sutter naast Mbokani in een tweespitsensysteem ontstond de behoefte aan een extra controlerende middenvelder. Onderstreepte zijn belang voor het collectief, ook al is hij niet de creatieve speler van wie Van den Brom in zijn dominante spelopvatting houdt. Ontpopte zich niettemin opnieuw tot de stille, schijnbaar onmisbare kracht op het middenveld. Ploegspeler bij uitstek die zorgt voor balans in het elftal. De laatste nieuwe strafschopnemer ook, maar nog niet aan trappen toegekomen. Miste als één van de weinige Anderlechtenaren nog geen elfmeter dit seizoen.Verlengde zijn contract met drie seizoenen tot 2016.

Minuten: 2708 (75 %)

Basis: 31

Gewisseld: 7

Ingevallen: 4

MILAN JOVANOVIC

Weer iets minder scherp voor doel, maar als onbetwiste assistkoning toch een hoger rendement gehaald dan in zijn eerste paars-witte seizoen. Meer dan ooit een op zijn ervaring terende momentenspeler geworden. Werd dan ook vaker dan hem lief was gewisseld. Zoals tegen Limassol, waar zijn potje overkookte (voor het eerst, maar niet voor het laatst) en hij zijn ego boven het teambelang plaatste, tot grote ergernis van zijn ploegmaats. Maakte geregeld duidelijk dat hij niet op de bank wil zitten, wat er nu toch aan zit te komen. Met zijn explosieve persoonlijkheid en de manier waarop hij de club en de publieke opinie bespeelt, dreigt voor alle partijen het jaar te veel. Kost op zijn 33e meer dan hij waard is. Ideaal moment voor een afscheid in schoonheid.

Minuten: 2489 (69 %)

Basis: 31

Gewisseld: 18

Ingevallen: 2

DIEUMERCI MBOKANI

Boordevol twijfels aan het nieuwe seizoen begonnen. Miste aanvankelijk een trainer met wie hij kon communiceren, maar groeide naar Van den Brom toe nadat hij het team tegen AEL Limassol plaatste voor de Champions Leaguepoules. Twee uitsluitingen zetten hem telkens ruim een maand aan de kant, maar hij slaagde er in die periodes met hard werken in om de focus te bewaren. Keerde in beide gevallen ijzersterk terug. Kreeg met de Gouden Schoen eindelijk ook de individuele erkenning waarop hij bijna niet meer had gehoopt. Deelde ondanks zijn cool ook in de Brusselse strafschopmalaise door zelf drie elfmeters te missen. Loste zijn contract met Anderlecht helemaal in met twee titels, 19 goals nu en 15 vorig seizoen. Laat er geen misverstand over bestaan dat hij na dit seizoen vertrekt.

Minuten: 2355 (65 %)

Basis: 27

Gewisseld: 4

Ingevallen: 0

OLIVIER DESCHACHT

Lag op de linksachter een heel seizoen in balans met Safari. Leek het pleit aanvankelijk te verliezen toen hij – net als Wasilewski – centraal moest inspringen in afwachting van de terugkeer van Kouyaté en de komst van Nuytinck. Kreeg toch snel weer de voorkeur, tot een enkel- en een spierblessure hem de laatste maanden van 2012 aan de kant zetten. Kreeg daarmee na een seizoen vol blessureleed – iets wat hij in tien jaar niet had gekend – opnieuw zijn deel van de pech. Toch weer geruisloos in het elftal geslopen na de winterstop. Behoedde Anderlecht op de eerste speeldag tegen KV Kortrijk met een late gelijkmaker – nog maar het vierde doelpunt uit zijn carrière – voor een gemiste competitiestart. Was ook goed voor enkele assists. De aanvoerdersband is hem niet meer gegund.

Minuten: 2187 (61 %)

Basis: 25

Gewisseld: 4

Ingevallen: 2

MASSIMO BRUNO

De openbaring van het seizoen. In zijn prille jeugd doorgestuurd door Anderlecht, maar twee jaar geleden door hoofd jeugdscouting Urbain Haesaert teruggehaald. Van den Brom zag zijn potentieel en nam hem bij de A-kern. Forceerde met een assist voor Mbokani mee de kwalificatie voor de Champions Leaguepoules tegen AEL Limassol. Bewees vervolgens geen eendagsvlieg te zijn, onder meer met zijn complexloze Europese debuut in San Siro tegen AC Milan. Een echte flankspeler die nog acties buitenom durft te maken en een scherpe voorzet in het rechterbeen heeft. Schuwt zowel het offensieve als het defensieve loopwerk niet. Jongen zonder kapsones met nog authentiek plezier in het spelletje. Won overtuigend de concurrentiestrijd met Jakovenko. Zag zijn meer dan degelijke prestaties voor Nieuwjaar al beloond worden met een contractverlenging tot 2017.

Minuten: 2075 (58 %)

Basis: 26

Gewisseld: 17

Ingevallen: 6

TOM DE SUTTER

Hoeveel méér hij ook speelde dan vorig seizoen, toen hij behalve Mbokani ook de nu van een knieoperatie revaliderende Suárez moest laten voorgaan, Van den Brom zou net als Jacobs nooit een misverstand laten bestaan over de spitsenhiërarchie. Dankte zijn speelkansen aan een wanhoopsingreep van de coach op de eerste speeldag tegen KV Kortrijk. Werd toen naast Mbokani mee in de aanval gedropt om de nederlaag af te wenden. Van den Brom hield vervolgens vast aan die voor hem ongewone 4-4-2 met twee centrumspitsen. Speelde echter ook als enige diepe spits door twee lange schorsingen van Mbokani. Was telkens een meer dan waardige vervanger met belangrijke doelpunten. Vindt niettemin dat hij meer respect en een basisplaats verdient. Staat voor zijn laatste contractjaar, maar zal de club na dit seizoen verlaten.

Minuten: 2023 (56 %)

Basis: 21

Gewisseld: 6

Ingevallen: 10

DENNIS PRAET

Van den Brom noemde zich een fan. Leek vertrokken voor een basisplaats in een driehoek met Biglia en Kanu, maar blesseerde zich tijdens de Supercup tegen Lokeren in een ongelukkig contact met Deschacht en kwam naast de ploeg te staan. Keerde pas na bijna drie maanden terug en gaf toen mee vorm aan Anderlechts beste periode. Verloor na de winterstop van zijn frisheid door de combinatie van een doorgedreven individueel krachtprogramma en onvoldoende gedoseerde trainingsarbeid. Vloog bij de start van de play-offs naar de bank, de tribune en zelfs naar huis toen Suárez en De Zeeuw klaar leken voor een comeback. Luidde uiteindelijk met enkele beslissende acties mee de ommekeer in toen het met de ploeg van kwaad naar erger ging. Liet het qua aanwezigheid in de zestien meter nog afweten.

Minuten: 1680 (47 %)

Basis: 22

Gewisseld: 16

Ingevallen: 5

BEHRANG SAFARI

Leek onder Jacobs de concurrentiestrijd op de linksachterpositie met Deschacht in zijn voordeel te hebben beslecht, maar kon die lijn niet doortrekken. Begon nog wel aan het kampioenschap doordat Deschacht centraal depanneerde tot de komst van Nuytinck. Verdween nadien naar de bank. Kreeg in Anderlechts beste periode (november-december) wel weer de voorkeur in wat hij zelf ook zijn beste periode bij de club tot nog toe noemt. Kende toen ook zijn opvallendste moment met een (onterecht) afgekeurd doelpunt in de Champions League tegen Málaga. Verstond zich minder goed dan Deschacht met Jovanovic, met wie hij geregeld overhoop lag wanneer hij zijn verdedigende taken weer eens verwaarloosde. Staat niet weigerachtig tegenover een vertrek met het oog op zijn positie in het nationale elftal van Zweden.

Minuten: 1603 (45 %)

Basis: 18

Gewisseld: 4

Ingevallen: 2

MARCIN WASILEWSKI

Begon onverwacht in de basis doordat Van den Brom hem wegens de onbeschikbaarheid van Kouyaté en vóór de komst van Nuytinck centraal achterin nodig had. Eens die er allebei waren, verdween hij uit de ploeg. Zag op de rechtsachter eerst Odoi de titularispositie innemen, en moest toen die niet voldeed good old Gillet laten voorgaan. Kwam amper nog van de bank, tot schorsingen van Gillet en Odoi hem tijdens de play-offs weer even op zijn vertrouwde backpositie deden belanden, maar meer dan depanneren was het nooit. Van den Brom ziet in de Pool geen moderne verdediger die ook bijdraagt aan de opbouw. En dus loopt zijn verhaal bij Anderlecht na zesenhalf jaar ten einde. Ouderdomsdeken met zijn bijna 33 jaar en na Deschacht en Juhász (verhuurd) de langst zittende speler bij paars-wit.

Minuten: 1338 (37 %)

Basis: 13

Gewisseld: 0

Ingevallen: 8

KANU

Was Van den Brom van alle spelers het meest opgevallen toen hij dvd’s van de play-offs van vorig seizoen bekeek. Leek na een rotjaar onder Jacobs, waarin hij het vooral zelf niet te nauw nam met zijn levensstijl en de club uit alle macht van hem af wilde, helemaal te ontbolsteren onder de nieuwe trainer. Scoorde, leverde assists en was alomtegenwoordig. Soms nog als linksmidden, maar meestal centraal. Verviel gaandeweg toch weer in zijn gedrentel en verzoende zich maar moeilijk meer met een invallersstatuut. Kreeg ook het Anderlechtpubliek tegen zich en knapte daarop af. Pakte – met medewerking van Anderlecht toen dat de transfer van Suárez naar CSKA Moskou definitief zag afspringen – nog laat tijdens de Russische wintermercato zijn koffers voor het Terek Grozny van Legear.

Minuten: 1327 (37 %)

Basis: 14

Gewisseld: 3

Ingevallen: 7

SASJA JAKOVENKO

Was de speler die het vaakst mocht invallen van Van den Brom. Maakte zes van zijn zeven doelpunten tijdens zo’n invalbeurt. Was met zijn snelheid en scherp aangesneden centers in de slotfase van een wedstrijd vaak dodelijk voor de moegestreden tegenstander. Vond dat hij vaker een startkans verdiende, maar toonde zich wanneer hij die kreeg stukken minder efficiënt. Beschikte volgens de coach niet over de motor om negentig minuten op hoog niveau te presteren. Kreeg zo het etiket van supersub opgekleefd, iets waarmee hij zich niet kon verzoenen. Hoewel hij aanvankelijk leek op te leven onder de nieuwe coach, haalde de ontgoocheling het zo toch weer. Had de handen vrij met een aflopend contract en nam de beslissing om te vertrekken. Tekende voor drie jaar bij Fiorentina.

Minuten: 1052 (29 %)

Basis: 7

Gewisseld: 1

Ingevallen: 18

MINDER DAN 25 PROCENT GESPEELDDENIS ODOI

Minuten: 846 (24 %)

Basis: 10

Gewisseld: 3

Ingevallen: 4

MATÍAS SUÁREZ

Minuten: 729 (20 %)

Basis: 8

Gewisseld: 4

Ingevallen: 3

RONALD VARGAS

Minuten: 491 (14 %)

Basis: 5

Gewisseld: 4

Ingevallen: 6

DEMY DE ZEEUW

Minuten: 420 (12 %)

Basis: 3

Gewisseld: 1

Ingevallen: 9

GUILLERMO MOLINS

Minuten: 140 (4 %)

Basis: 1

Gewisseld: 0

Ingevallen: 2

ROLAND JUHÁSZ

Minuten: 120 (3 %)

Basis: 1

Gewisseld: 0

Ingevallen: 2

FERNANDO CANESIN

Minuten: 114 (3 %)

Basis: 1

Gewisseld: 0

Ingevallen: 2

THOMAS KAMINSKI

Minuten: 90 (3 %)

Basis: 1

Gewisseld: 0

Ingevallen: 0

OSAMA HAWSAWI

Minuten: 77 (2 %)

Basis: 1

Gewisseld: 1

Ingevallen: 0

REYNALDO

Minuten: 57 (2 %)

Basis: 1

Gewisseld: 1

Ingevallen: 0

SAMUEL ARMENTEROS

Minuten: 35 (1 %)

Basis: 0

Gewisseld: 0

Ingevallen: 3

GOHI BI CYRIAC

Minuten: 20 (1 %)

Basis: 0

Gewisseld: 0

Ingevallen: 2

BEDI MBENZA

Minuten: 13 (0,3 %)

Basis: 0

Gewisseld: 0

Ingevallen: 1

ANTHONY VANDEN BORRE

Minuten: 11 (0,3 %)

Basis: 0

Gewisseld: 0

Ingevallen: 1

DOOR JAN HAUSPIE – BEELDEN: IMAGEGLOBE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content