Het seizoen van Youri Tielemans in cijfers

© belgaimage

2 Voor de tweede keer in vier jaar veroverde Tielemans de Belgische landstitel. Met zijn twee supercups en tal van individuele prijzen boerde de 20-jarige middenvelder goed de voorbije jaren. Op het palmares van Tielemans ontbreekt enkel de Belgische beker.

3 Het aantal caps dat Tielemans dit seizoen versierde bij de Rode Duivels. Marc Wilmots riep Tielemans in mei 2015 voor het eerst op, maar het is pas onder Roberto Martínez dat de Brusselaar zijn eerste minuten volmaakte. In november mocht hij in totaal 17 minuten invallen tegen Nederland en Estland. In maart volgde zijn eerste basisplaats in de oefenpot tegen Rusland. Wellicht was dat het begin van een lange reeks.

5 Tielemans was goed bij schot op het Europese toneel. Vraag maar aan de doelmannen van Rostov, Slavia Praag, Saint-Etienne, Mainz en Qabala, die zich elk een keer moesten omdraaien na een doelpunt van Tielemans. In de drie voorgaande seizoenen stond zijn Europese teller op nul.

9 Een bullebak zal Tielemans nooit worden, maar hij werd dit seizoen toch negen keer bestraft met een gele kaart. Meer dus dan in het seizoen 13-14 (2), 14-15 (3) en 15-16 (5). In vier seizoenen werd hij nog geen enkele keer uitgesloten.

12 Met 12 assists was Tielemans de op een na beste aangever in de competitie na ploegmaat Sofiane Hanni. Met zijn 13 competitiedoelpunten zit Tielemans wel in de dubbele cijfers in twee categorieën. In het basketbal zou hij een zogenaamde double-double gepresteerd hebben.

185 Tegen Oostende speelde Tielemans zijn 185e en voorlopig laatste match in het shirt van Anderlecht. Ter vergelijking: Deschacht, die recordhouder is wat betreft het aantal wedstrijden voor Anderlecht, kwam in dezelfde tijdspanne ‘slechts’ 152 keer in actie.

2017 Op 5 maart van dit jaar werd de allrounder voor het eerst vader. Als eerbetoon aan zijn dochtertje Melina liet hij haar naam vereeuwigen op zijn arm. Melina stal bij de titelviering de show toen ze met een truitje van Anderlecht een ereronde liep in de armen van haar trotse papa.

4427 Zoveel minuten stond Tielemans dit seizoen op een voetbalveld tijdens een officiële match van Anderlecht. Alleen maatje Dendoncker deed met 5137 minuten beter. Gemiddeld stond Tielemans 83,5 minuut per match tussen de krijtlijnen.

25.600 Tielemans rondde dit seizoen de kaap van de 25.600 volgers op Twitter. Niet slecht voor iemand die nog maar drie jaar twittert. Van de kampioenenkern spant Diego Capel met 104.000 followers de kroon, gevolgd door Andy Najar (101.000 volgers) en Olivier Deschacht (28.500 volgers).

25.000.000 Dit duizelingwekkende bedrag hoopt Herman Van Holsbeeck straks te krijgen voor zijn goudhaantje. Als Monaco een beetje meewerkt zal het record van Marouane Fellaini, die in september 2008 voor 20 miljoen euro van Standard naar Everton trok, met sprekend gemak van de tabellen worden geveegd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content