Ellen De Wolf
Ellen De Wolf Moderedactrice Knack Weekend

De kleren maken de man. En in dit geval ook de voetballer. Iedere week bespreken we het voetbaltruitje van een eersteklasser. Want het shirt van een club vertelt meer dan wie dat seizoen de belangrijkste geldschieters zijn. Wie op de hoogte wil blijven van de laatste trends in de herenmode, moet dit seizoen op de parking van het Constant Vanden Stockstadion zijn, en niet op het veld. Het anders zo modieuze Anderlecht kiest uit voor een eenvoudig tenue in ‘meringue’-kleur, naar het voorbeeld van het Spaanse Real, en gaat thuisvoor een shirt met donkerpaarse en zwarte horizontale strepen. Geen slechte keuze, ware het niet dat de drukke reclame van de ‘nieuwe’ sponsor BNP Paribas Fortis in combinatie met de strepen, het adidaslogo, het clubschild en een witte kraag zelfs voor Anderlecht te veel van het goede is. In Brussel zijn ze vooral blij dat ze nog een sponsor hebben. Voor het seizoen zag het er even naar uit dat paars-wit zijn hoofdsponsor sinds 28 jaar (eerst 19 jaar de Generale Bank en sinds 2000 Fortis) zou verliezen ten gevolge van de bankencrisis. Anderlecht kan voorlopig op beide oren slapen, de Franse holding kwam naar verluidt over de brug met een bedrag tussen drie en vier miljoen euro.

Hoe Anderlecht trouwens aan zijn clubkleuren komt, is niet helemaal duidelijk. Ook vandaag blijft het nog gissen naar de reden waarom oprichter-voorzitter Charles Roos zo’n honderd jaar geleden voor de combinatie paars en wit koos. Er doen verschillende verhalen de ronde, en meer dan één heeft (toevallig?) met ons koningshuis en mooie vrouwen te maken. Zo meent sportjournalist Max Well dat prinses Elisabeth, de latere vrouw van Albert I, aanwezig was op een bloemencorso in Anderlecht. Ze werd rondgereden in een koets versierd met witte en paarse orchideeën en die kleurencombinatie zou de voorzitter op ideeën hebben gebracht. Volgens een andere verklaring zou het dan weer de kleur van haar jurk zijn geweest. Of die van de drie dochters van koning Leopold II. Of van de hoed van mevrouw Roos zelf, naar verluidt geen onaardige verschijning in die tijd. Andere bronnen verwijzen ten slotte naar de paars-witte kerkgewaden. Sporting speelde in 1908 niet alleen zijn eerste wedstrijd tegen het Instituut Saint-Georges, het is ook een publiek geheim dat een ander katholiek instituut uit Anderlecht, Saint-Nicolas, zijn beste leerlingen-voetballers naar het Astridpark versluisde. De bekendste daarvan is niemand minder dan Paul Van Himst.

ELLEN DE WOLF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content