Het leuke aan de FA Cup in Engeland is dat kleintjes kunnen verrassen. Dit seizoen is dat Barnet FC, in mei nog uit het profvoetbal getuimeld en maandag gastheer voor tweedeklasser Brentford.

Londen heeft een groot aantal zeer bekende clubs: Tottenham en Arsenal zijn buren, net als Chelsea en Fulham. In het oosten heb je ook nog West Ham, en ten zuiden van de Theems Crystal Palace en Millwall. De kleintjes, in termen van erelijst en publieke aanhang, vind je aan de randen van de metropool. Dagenham & Redbridge in het uiterste oosten, Barnet en Brentford ten westen van Tower en Big Ben. Barnet ligt wat noordelijker dan het bekereinddoel Wembley, Brentford wat zuidelijker. Het lot wil dat ze volgende week maandag tegenover elkaar staan in de vierde ronde van de FA Cup.

Voor Brentford, een lage middenmoter in The Championship, mag je dat ‘normaal’ noemen. Voor Barnet, dat zich moest kwalificeren voor deelname via voorrondes, is dat het niet. De ploeg zakte in mei nog weg uit League Two, weg uit het profvoetbal. Het elimineerde Sheffield United in de vorige ronde van de FA Cup, maar sukkelt vooral anoniem door de National League, de vroegere Football Conference. Vijfde klasse, maar nog steeds (semi-)professioneel, vandaar de aanwezigheid van wat Portugezen en Nigerianen, weliswaar al jaren in het Verenigd Koninkrijk en daar opgegroeid. Voetbal op dat niveau, dat is spelen voor een paar duizend man. Sinds 2013 gebeurt dat in een nieuw stadion, dat eigenlijk was bedoeld voor een andere ploeg, Wealdstone FC, maar die kreeg de financiering niet rond.

Waar moet u Barnet van kennen? Vooral van zijn geschiedenis, helaas, niet van zijn prijzenkast. De eerste livewedstrijd op de BBC, op 19 oktober 1946, was er eentje tussen Wealdstone FC en Barnet, toen houder van de FA Amateur Cup. We citeren het programmaboekje die dag: ‘De kijker krijgt een samenvatting van de eerste helft en de volledige tweede uit de Athenean League.’ En Barnet is ook de ploeg waar onder meer Jimmy Greaves (bekend van Tottenham), Londenaar Alan Pardew en Mark Lawrenson (ex-Liverpool) nog voetbalden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content