Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Volgend seizoen zal de landskampioen nog sterker zijn, voorspelt Trond Sollied. ‘Iedere speler van Club Brugge heeft nog veel te leren van de manier waarop Timmy Simons traint.’

De zomer

De start van het seizoen is explosief. Gert Verheyen levert bij zijn terugkeer uit vakantie zijn aanvoerdersband in. Hij heeft in een krant uit de mond van zijn trainer moeten lezen dat hij het voorbije seizoen zijn beste voetbal niet heeft kunnen brengen, en dat het voor hem misschien bevrijdend zou werken als hij die verantwoordelijkheid van aanvoerder niet langer tegen wil en dank zou moeten dragen. En dat de trainer eraan denkt de groep zelf zijn aanvoerder te laten kiezen uit een select lijstje kandidaten. En dat de trainer er niet van houdt de kapitein uit de ploeg te zetten. En dat het een delicate kwestie is, maar dat de trainer eerlijk moet blijven met zichzelf én met de groep.

Trond Sollied : “Dat hele artikel was een creatie van de journalist. Ik had nooit verwacht dat hij van zijn eigen ideeën mijn antwoorden zou maken. Zo zie je maar dat je kunt bijleren zo lang je leeft. Ik heb hem meteen gebeld en ik heb ook Gert gebeld, omdat ik weet dat het vrienden zijn. Ik kan niet toestaan dat er sensatie gemaakt wordt over dingen die niet waar zijn. Ik hou eraan betrokkenen dat persoonlijk mee te delen.”

Gert Verheyen gelooft je niet.

Het is zijn recht mij niet te geloven. Meer dan mijn waarheid vertellen, kan ik niet doen.

Voel je dat jullie relatie sedertdien is veranderd ?

Ik heb die relatie niet veranderd. Ik heb nu eenmaal geen favoriete spelers. Ik behandel iedereen op gelijke basis. Waar iemand vandaan komt, welke taal hij spreekt of welk geloof hij belijdt, maakt voor mij niets uit. Wat telt, is dat hij goed presteert voor het elftal. Zoals het voor iedereen geldt, is Gert in essentie wat hij toont op training en in wedstrijden. Ik zie wat ik zie en dan moet ik doen wat ik moet doen. Mensen kunnen natuurlijk met elkaar van mening verschillen, want mensen hebben verschillende ervaringen, maar op het eind moet ik de beslissingen nemen. Daar word ik voor betaald. Maar van al wat in dat artikel stond, is nooit sprake geweest.

Heb je gevoeld dat de situatie op een bepaald moment explosief was ? Dany Verlinden, die de band van Gert Verheyen opraapte, zei in Sport/Voetbal Magazine : “Wij beseffen ook wel dat er niet veel meer moet gebeuren om de bom te laten ontploffen.”

Wie wil weten hoe het voelt als er bommen vallen, moet naar Irak gaan.

Heb je niet voor je ontslag gevreesd ?

Ik heb mij niet ongerust gemaakt, omdat ik de waarheid sprak. Bovendien zeg ik altijd : wat moet gebeuren, zal gebeuren. Waarom je dan zorgen maken ? Ik probeer mijn best te doen en als dat niet genoeg is voor het bestuur, dan moeten ze maar een betere zoeken. Wannéér en óf ik ooit ontslagen zal worden, interesseert mij echt niet. Natuurlijk kan het gebeuren, tenslotte heeft Julius Caesar er ook ooit aan moeten geloven, maar ik hou mij niet bezig met daaraan te denken. Ik zal nooit alles honderd procent juist doen, dat is onmogelijk, maar ik zal ook nooit mezelf verloochenen. Ik neem ook nooit een beslissing alvorens met Chris ( Van Puyvelde, nvdr) en René ( Verheyen, nvdr) te overleggen. Ik neem nooit beslissingen boven hun hoofd. Wij zijn een team in het team.

Met een veredeld belofteteam wint bekerwinnaar Club Brugge de Supercup in en tegen landskampioen Genk.

Genk eindigde vorig seizoen wel als eerste, maar het was niet de beste ploeg.

Genk won de titel niet, jullie verloren hem ?

Als voetbal voetbal zou zijn, waren wij kampioen geworden. Punt.

In de eerste voorronde van de Champions League wint Club Brugge twee keer van Dynamo Boekarest, in de tweede raakt het na verlengingen en strafschoppen ook voorbij Shaktar Donetsk. Voor het eerst in tien jaar weet het zich te plaatsen voor de Champions League. De bom is ontmanteld.

Ik had die avond een zeer goed gevoel, ook door de sfeer die het volk rond het veld creëerde. Mooi, zeer mooi.

Ondertussen onderhandelt Club Brugge met Marc Degryse voor de functie van technisch directeur. Het wil de zaak snel afronden, maar Antoine Vanhove verzet zich. Wat heeft hij al bewezen, vraagt hij zich af, om meteen alle sportieve bevoegdheden te krijgen ? De trainer treedt de algemeen directeur daarin bij. Jullie spannen samen tegen Degryse ?

Ik heb gewoon gezegd hoe ik het zie. Dat heeft helemaal niets te maken met samenspannen met Vanhove of tegen Degryse. Ik heb Marc bij Gent gehad als speler en heb er hem leren kennen als een intelligente jongen, maar je kunt niet opeens van voetballer naar een topfunctie springen zonder te werken en te tonen wat je kunt – alleen slechte leiders maken zoiets mogelijk. Zo heb ik het ook moeten doen. Pas nu zegt Rosenborg : als je naar huis terugkeert, ligt hier een contract voor het leven. Denk dus niet dat ik iets heb tegen Marc Degryse. We hebben trouwens al dikwijls met elkaar gepraat. Denk vooral niet dat we vijanden zijn. Ik geloof ook niet dat zijn denken zoveel zal verschillen van het mijne, maar mijn ervaring is natuurlijk anders dan de zijne. Ik ben dertien jaar leraar geweest, op alle niveaus, terwijl ik op topniveau voetbalde. Over mensen kan ik dus wel een beetje meepraten.

De herfst

In een poule met Barcelona, Galatasaray en Lokomotiv Moskou haalt Club Brugge in de Champions League vijf punten op achttien, net niet voldoende voor een plaats in de tweede ronde. De beslissende laatste wedstrijd in Moskou wordt verloren.

Sollied : “Vijf punten was te weinig. Maar de situatie was helemaal anders geweest, hadden we thuis met 1-0 van Moskou gewonnen. Normaal moest dat gebeurd zijn, gezien de onterecht afgekeurde goal van Gert. Dan waren we wel in de tweede ronde geweest. Ook ín Moskou speelden we geen slechte wedstrijd, gezien de omstandigheden. Maar Moskou is een goed team, hoor, anders hadden ze nooit gelijk kunnen spelen in Real Madrid. Voor mij was het belangrijkste van onze campagne in de Champions League dat de spelers leerden : we kunnen dat niveau aan, maar dit is wel een niveau waarop je geen grote fouten kunt maken, een niveau waarop details het resultaat helemaal op hun kop kunnen zetten. Thuis tegen Galatasaray was onze beste wedstrijd, maar ook de tweede helft thuis tegen Lokomotiv was zeer goed. Mijn conclusie is dat je al zeer blij mag zijn als je de Champions League bereikt. Als je klaar bent voor de volgende stap komt die met een beetje geluk ook wel.”

In de Uefabeker gaat Club Brugge er meteen uit tegen VfB Stuttgart.

Een goed team, dat niet toevallig in de topdrie van de Bundesliga staat. Maar ik vond dat wij beter waren, maar dus niet in het resultaat. Als ik zie dat zij in de terugwedstrijd de bal in de tribune stampen en door hun eigen volk worden uitgefloten, dan denk ik dat de Duitse supporters verrast waren door onze aanpak. We hadden een paar keer moeten scoren, maar deden het niet. In topwedstrijden moet je de momenten die je krijgt benutten. We deden het tegen Stuttgart niet, maar niettemin was die uitwedstrijd zeer goed. Ik was trots op wat we daar collectief toonden. En thuis, ja… Het moment dat Birger Maertens er bij 1-0 wordt afgestuurd, scoort Balakov uit vrijschop, iets waar hij dus al twee en een half jaar niet meer in geslaagd was. Dat is natuurlijk bloody shit, hé. Je hebt het gevoel dat je niet mág doorgaan, terwijl je ook voelt dat we meer in ons hebben. Machteloosheid is het, wat je dan voelt.

Birger Maertens, die ook al in Moskou had geblunderd, is alweer de anti-held. Hij zal ook nog uitgesloten worden in Sint-Truiden en thuis tegen Anderlecht. Niettemin noemt de trainer hem die tijd zijn beste verdediger. Waarom ?

Ik meen het nog altijd, omdat ik hem elke dag zie. Hij is een voetbal speler, geen voetbal stamper. Hij mist natuurlijk ervaring, want hij is zeer snel gekomen; en er zijn vele wegen om bij te leren, maar het lijkt erop dat het bij hem op de harde manier zal moeten gebeuren. Het belangrijkste is dat hij leert waarin hij goed is en waarin minder goed.

In de competitie lijdt Club Brugge eind september zijn eerste puntenverlies, een gelijkspel op Antwerp. Eind november wordt met 5-2 op Sint-Truiden verloren. De rest wordt allemaal gewonnen. Heeft de Champions League punten gekost of opgebracht ?

De Champions League heeft geen punten gekost, integendeel. The machine was just going on, we draaiden op hoog niveau. Ook op Antwerp en op Sint-Truiden speelden we niet slecht, maar wedstrijden die in je nadeel keren, zal je op een seizoen altijd hebben. Maar als je ziet hoeveel we er wonnen, moeten we heel blij zijn. Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht dat we slechts twee verliespunten meer zouden tellen dan in die recordheenronde van mijn eerste jaar hier. We toonden dat we zéér stabiel zijn.

Club Brugge wordt dus herfstkampioen. Elf punten voorsprong telt het halfweg op zijn naaste achtervolger. “Maar ik weet niet of we kampioen worden”, verklaart de trainer. Heeft dat te maken met wat er de voorbije twee jaar is gebeurd, toen telkens een riante voorsprong niet had volstaan om landskampioen te worden ?

Ik ben Einstein niet, maar ik kan wel tellen. Het is een comfortabele situatie, maar ik weet dat het drie punten voor een overwinning is en dat er nog 17 wedstrijden te gaan zijn. Vandaar dus.

De winter

Timmy Simons wint de Gouden Schoen 2002. Verdiend ?

Sollied : Dat weet ik niet, want ik zie alleen mijn ploeg, maar hij is natuurlijk een goeie speler én een persoonlijkheid. Iedere speler van Club Brugge heeft veel te leren van Timmy Simons. Niet van zijn talent, maar van zijn werkwijze. Dat is zeer belangrijk, misschien is dat ook wel talent. Hij weet hoe te werken, hij weet wat trainen is; hij wil altijd beter worden en weet hoe dat moet. Was ik speler van Club Brugge, ik keek iedere dag hoe hij het deed.

Hij is je favoriete speler ?

Neen, die heb ik niet. Ik behandel Timmy niet anders dan de anderen. Ik zeg alleen : kijk naar Timmy hoe hij werkt. Je moet leren hoe je moet trainen, anders kan ik je niet helpen.

Met 55 op 60 in de competitie laat Club Brugge zich begin februari in de kwartfinales van de beker van België met heen- en terugwedstrijd uitschakelen door Lommel. Hoe bestaat het ?

Ik was daar niet gelukkig mee, ook omdat ik dacht dat de spelers vorig seizoen geleerd hadden dat het zeer mooi was om in de finale te komen. Maar als je thuis twee goals laat maken, weet je dat het moeilijk wordt. Een formule om je team onklopbaar te maken, is er natuurlijk niet. Je wéét dat het iedere week de match van het jaar is voor het andere team, maar soms slaag je gewoon niet. Alle wedstrijden winnen is onmogelijk, vraag het maar aan Real Madrid. In voetbal is álles mogelijk, dat is dan ook één van zijn charmes.

Jij onderhandelt met Club Brugge over een nieuw contract. Wat is het belangrijkste om bij te tekenen, geld of nieuwe spelers ?

Dat ik tevreden ben en dat ik zie dat de spelersmix nog verbeterd kan worden. Wat ik daarvoor vraag, is interne keuken. Ach, als je zou weten wat ik van andere clubs aangeboden heb gekregen, je zou mij gek verklaren dat ik het geld niet gepakt heb. Maar ik ben 43, waarom zou ik gek van geld moeten zijn ? Ik wil iets bereiken op een positieve manier en ik weet dat als ik goed mijn job doe, het in de toekomst zal komen. Mijn buik vertelt mij ook veel, weet je, ik vertrouw op mijn buikgevoel. Vraag mensen in Noorwegen uit over mij en ze zullen zeggen dat ik een fantastische timing heb, dat ik altijd de juiste keuzes maak. Ik voel zeer goed aan wat er gebeurt.

Met de lente in zicht overlijdt voorzitter Michel Van Maele. Welke herinneringen heb je aan hem ?

Hij was een fantastische man voor wie ik zeer veel respect heb. We hebben veel goeie gesprekken gehad. Hij heeft mij over zijn manier van denken verteld en daarmee wist ik voldoende. Ik was onder de indruk van hem. Jammer dat hij geen 50 jaar meer was, want dan had Club Brugge iets anders gezien, denk ik.

Michel D’Hooghe wordt de nieuwe voorzitter. Hoe ervaar je dié man ?

Ik denk dat de timing en de keuze goed was, dat hij de juiste man op het juiste moment is, wegens zijn grote internationale ervaring als gewezen bondsvoorzitter én als dokter. Met visie, planning en strategie is deze club volgens mij op alle vlakken beter te maken, en ik denk dat hij weet waar hij input moet geven.

Michel D’Hooghe is het die Marc Degryse als technisch directeur wil binnenhalen.

Het is uiteraard niet aan mij om dat te beslissen, maar als er in het belang van de club een beslissing wordt genomen vind ik het de normale democratische weg dat eerst René, Chris en ikzelf gevraagd worden wat wij ervan denken, en dat er van daaruit conclusies getrokken worden.

De lente

Na een verrassende thuisnederlaag tegen Sporting Charleroi (1-2) op speeldag 26, het eerste puntenverlies in de terugronde nog maar, krijgt Club slaag in Anderlecht : 5-1 ! De voorsprong van 17 punten is geslonken naar toch nog altijd 11.

Sollied : “Zonder twijfel onze slechtste wedstrijd van het seizoen. Ik herkende mijn eigen team niet. Normaal zijn er ook na een nederlaag nog altijd een aantal positieve zaken, maar van dié match onthou ik alleen de mooie vrijschop van Nastja Ceh. Als je ziet op welke manier we de goals pakken, weet je genoeg. We verloren belangrijke duels. Anderlecht was die avond beter dan wij, je moet dat accepteren. Tenslotte had het in de heenwedstrijd voor ons óók 5-1 moeten zijn. Het verschil is dat wij de scheidsrechter niet van kant probeerden te maken, zoals zij toen wel. Ik vind : een resultaat is een resultaat, veel kan je er niet mee aanvangen. Het is verleden tijd, geschiedenis. Als je er teveel op focust, mis je de toekomst en die is veel belangrijker, want je kunt er nog wat aan doen. In de toekomst kan je alles veranderen, in het verleden niks.”

Club Brugge is kampioen ! De ontlading is enorm voor de eerste landstitel sedert 1998, de eerste van de 21ste eeuw. Je had het in het begin van het seizoen een paar keer over je Dream Team, hoe vaak heb je het kunnen opstellen ?

Never, niet één keer.

De aanwinsten Serebrennikov, Spilar, Stoica en Saeternes deden amper mee. Waren het overbodige transfers ?

Je kan je dat afvragen, maar het antwoord op de vraag of we zonder die transfers dezelfde resultaten hadden gehaald, zullen we nooit kennen. Van Stoica wist ik niet dat hij haalbaar was. Serebrennikov en Spilar hebben tot hun blessures gespeeld en goéd gespeeld. Saeternes hebben we kunnen halen omdat hij in Noorwegen speelde bij een club waar ik trainer ben geweest. Hij is een zeer goeie transfer voor Club Brugge. Maar hij en Spilar hebben sedert hun komst al zo ongelooflijk veel pech gehad met blessures, dat je haast zou geloven dat er zijn die hen het geluk niet gunnen.

In de zomer noemde je de jonkies Karel Geraerts en Tim Smolders potentiële basisspelers die het team een surplus kunnen geven; en van Sébastien Hermans verwachtte je dat hij de revelatie van het seizoen kon worden. We hebben ze weinig gezien.

Eén reden daarvoor is dat anderen het goed hebben gedaan. Smollie ( Smolders, nvdr) en Karel Geraerts zijn natuurlijk ook bijna het hele vorige seizoen out geweest, maar beiden zijn ze zeer goed bezig en met zekerheid worden zij de nieuwe generatie van Club Brugge. Ook Sebke ( Hermans, nvdr) is zeer goed bezig, maar weet nu ook dat er een weg te gaan is. De realiteit is dat wie hier in de basis staat normaal ook international is. Zo moeilijk is het en zo moeilijk moet het ook zijn. Maar als ik er sommigen bezig zie… Ik zeg tegen hen : wacht niet op mij. Ik wacht op hen.

Wat was dit seizoen de beste competitiewedstrijd ?

We zijn stabiel geweest op hoog niveau. Het is moeilijk om er één match uit te halen, maar thuis tegen Genk waren we zeer sterk : 4-0 was niks overdreven, integendeel. Het had voor hen een catastrofe kunnen zijn.

Wie was dit seizoen je beste speler ?

Dat zal ik nooit zeggen.

Is de revelatie van het seizoen niet Sandy Martens als centrumspits ?

Ik ken de potentie van Sandy Martens al van bij Gent. Het heeft allemaal met vertrouwen te maken. Als Sandy zelfvertrouwen heeft, kan hij zelfs centraal in verdediging spelen. Zo flexibel is hij.

Wat stemt je het meest tevreden ?

Dat iederéén scoort. Zestien spelers al, dat is meer dan één team; dat is anderhalf team dat scoort.

Je had het ook dit seizoen weer geregeld over individuele fouten in de verdediging en ‘stupid’ tegengoals. Pakt Club nog altijd teveel goals ?

Ja. Ik ben zelf verdediger geweest en ik hou er niet van dat de andere ploeg scoort. Een tegentreffer is voor mij ook nooit toeval, nooit pech voor ons of geluk voor de tegenstander. In de competitie zouden we normaal nooit meer dan vijftien tegengoals mogen krijgen. Het gaat om een leerproces, maar ook : collectieve afstemming is één aspect, individuele kwaliteit een ander. Sterkere individuen maken het collectief sterker.

Waarom niet altijd met Timmy Simons achterin spelen en Philippe Clement als verdedigende middenvelder ?

Om dat te begrijpen moet je elke dag onze training zien. Aan iedere keuze zijn natuurlijk pro’s en contra’s, maar ik zie geen reden om het te doen. Hadden zowel Chris als René daarover met mij van mening verschild, ik zou het al wel eens geprobeerd hebben.

Wie moet er straks tot Trainer van het Jaar verkozen worden ?

Met zulke dingen hou ik mij maar zeer weinig bezig, moet ik zeggen. It’s all about emotions.

Voor het eerst speelde Club Brugge zijn thuiswedstrijden op zaterdagavond.

Ja, en zo is het beter. Waarom is theater in het donker, en opera, en muziek ?

Wat deed je op zondag ?

Het is een familiedag, een dag voor vrouw en kind. Ik denk dat het niet alleen voor mij plezant is om de zondag vrij te hebben, maar ook voor René, Chris en alle spelers.

Je won met Club Brugge al de beker van België, de Belgische supercup en de landstitel en voor het eerst in tien jaar de kwalificatie voor de Champions League. Wat is er nog meer mogelijk ?

Bouwen om nog beter te worden. We weten exact op welke positie we wat willen, aan ons om dat te realiseren. Normaal zal Club Brugge volgend seizoen nog beter zijn.

door Christian Vandenabeele

‘Ik heb een groot vertrouwen in mijn buikgevoel.’

‘Als je zou weten wat andere clubs mij al geboden hebben, je verklaart mij gek dat ik niet voor het geld gekozen heb.’

‘Normaal zouden we op een seizoen nooit meer dan vijftien tegengoals mogen krijgen.’

‘Ik heb geen favoriete spelers, ik behandel iedereen op gelijke basis.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content