Vier jaar gijzelde Marc Wilmots een hele natie met zijn alibivoetbal. Vier jaar moesten we tactisch de wet van de sterkste ondergaan. Vier jaar bleef deze tot hoofdcoach gepromoveerde hulptrainer beweren dat hij goed werk leverde. Tja, op de FIFA-ranking stonden we zelfs eerste! Wat een deceptie was het EK. Tegen een met alle respect beperkt team als Wales gingen we niet eens door.

Wilmots stoefte altijd met zijn geweldige werk maar al sinds zijn aanstelling liep het stroef. Oké, de eerste maanden tot een jaar is er een inlooptijd nodig, maar deze inlooptijd liep vier jaar!

De kwalificatie voor Brazilië verliep al met horten en stoten. Tactisch klopte het toen al helemaal niet. Het WK zelf dan: een ramp, het spel waardeloos. Buiten de wedstrijd tegen de VS was het niet om aan te zien! Argentinië speelde zijn gemakkelijkste wedstrijd tegen een totaal onmondig België, dat niet beter wist dan Daniel Van Buyten in de spits te gooien.

Dan de kwalificatie voor het EK 2016… Wat een ramp, zeg! Daar valt echt heel weinig goeds over te zeggen. Teren op individuele kwaliteiten… Zelfs thuis tegen, och arme, Cyprus was er een geforceerde actie van Marouane Fellaini nodig om de eerste goal te maken.

Deze generatie zit vol toppers, zelfs een veel groter land als Frankrijk is jaloers op al die weelde. Er toch in slagen om zo veel goede voetballers zo slecht te laten presteren, dat is mij echt een raadsel.

Hoeveel wedstrijden hebben we nu op een groot toernooi gespeeld tegen een land van een beetje waarde? Twee: Italië en Argentinië. En wat hebben we gehaald? Nul op zes.

Wat een frustratie voor al dat geweldige werk door al de jeugdtrainers doorheen de jaren! Hun harde werk tenietgedaan door de onkunde van de bond. Schrijnend!

Wilmots heeft deze spelersgroep gewoon vier jaar gepamperd, te vriend gehouden, Hazard schouderklopjes gegeven terwijl hij gewoon slecht was. Tactisch in een wedstrijd ingrijpen? Laat me niet lachen: een spits voor een spits, dat was zowat zijn enige truc. Looplijnen? Stilstaande fasen? Daar komen blessures van, dat zei hij toch zelf.

Wat had ik graag iemand als Hein Vanhaezebrouck met dit materiaal zien toveren! Al van zijn tweede periode bij Kortrijk vond ik hem de geknipte persoon om al dat goud echt te laten blinken en bij AA Gent trok hij die lijn gewoon door. Geweldig voetbal op het allerhoogste niveau brengen met een vrij sobere spelerskern, stel je voor met toppers als Carrasco, De Bruyne of Nainggolan

Dan zijn er de analisten, die in mijn ogen gewoonweg veel te laf zijn geweest en dat al jarenlang: altijd heel voorzichtig met kritiek. Na de uitschakeling op het EK begonnen velen de messen te scherpen. Te laat, jongens!

Time is running out! Want we krijgen niet altijd zo’n gunstige loting, dus een volgende keer is het misschien Duitsland of Chili of Spanje in een achtste finale. Dan moet je er staan met een topcoach. En hopelijk nog altijd met deze geweldige generatie.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Nico Kanakaris, Genk

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content