Sport/Voetbalmagazine graaft in de geschiedenis van het Belgisch voetbal op zoek naar een ‘vergeten’ elftal. Wat is er van de toenmalige elf geworden?

In 1900 sloegen een paar jongeren op een terrein in Seraing enkele stokken in de grond, trokken wat lijnen in de aarde en speelden ‘een voetbalmatch’. Nog datzelfde jaar werd footballclub Sérésien opgericht onder het stamnummer 17, met rood en zwart als clubkleuren. Van de beginjaren tot 1924 bleef de club in de Luikse provinciale afdeling hangen. Het eerste succes kende de club pas in 1979 toen Guy Mathot, de socialistische burgemeester van Seraing, het roer in handen nam. De staalsector kreeg in die tijd rake klappen en Mathot was de mening toegedaan dat een voetbalclub die kon wedijveren met het grote Standard en met FC Luik de plaatselijke bevolking meer vertrouwen kon bezorgen. Hij pompte tientallen miljoenen in Seraing en Seraing klom vanuit vierde klasse in 1982 regelrecht naar eerste. Belangrijke spelers toen waren de Peruaanse internationals Juan Oblitas en Percy Rojas. Het eerste seizoen bij ‘de groten’ kende Seraing geen echte zorgen. Mathot zorgde voor een nieuwe financiële bijdrage en met spelers als Jules Bocande, de Deen Jens Bertelsen, Peter Kerremans en Nico Claesen werd Seraing tijdens het seizoen 1983-1984 de revelatie van de competitie. Na een spannende eindstrijd eindigden de Walen als vierde en misten ze Europees voetbal nipt.

Maar de ploeg had blijkbaar boven zijn stand geleefd. De ontstane financiële put werd gedempt door het verkopen van de duurste en beste spelers. Daarna groeiden de rood-zwarten verrassend uit tot een goede middenmoter zonder degradatiezorgen tot in 1987. Toen degradeerde Seraing naar tweede klasse. Drie seizoenen later volgde een nieuwe degradatie naar derde klasse. Maar dan kwam de kentering. In mei 1990 zette Gérard Blaton Seraing weer op de rails. Terug van weggeweest eindigde Seraing op de derde plaats met een ticket voor de eindronde. Blaton gooide flink wat geld op tafel, waarmee talentrijke spelers gekocht werden: Lars Olsen, Ranko Stojic, Manu Karagiannis,… In 1993 resulteerde dat in een titel en een terugkeer naar eerste klasse. Halverwege het seizoen draaiden de Luikenaars mee aan kop. Met een derde plaats in de eindstand maakte Seraing een opgemerkte rentree. In 1994 speelde de Club Europees, maar de massa vond de weg naar het Stade du Pairay echter niet. Amper 4000 toeschouwers kochten een ticket voor de match tegen Dynamo Moskou. Bijgevolg draaide Blaton de geldkraan definitief dicht. Op 1 april 1996 werd Seraing opgeslorpt door Standard. Niet lang daarna werd de club heropgericht en is op dit moment terug te vinden in vierde klasse.

Wie waren de spelers die het seizoen 1993-1994 als derde eindigden in eerste klasse en wat is er van hen gevonden?

n Trainer Georges Heylens (69). Verdediger die na zijn schooltijd tot aan zijn militaire dienst als elektricien werkte. Speelde zijn ganse carrière bij Anderlecht en was 65 keer Rode Duivel. Begon nadien aan een trainersloopbaan bij Union Sint-Gillis, KV Kortrijk, FC Seraing, Rijsel, Beerschot, SC Charleroi, KV Mechelen en Genclerbirligi. Werd in 1984 als coach van FC Seraing verkozen tot Trainer van het Jaar. De jongste jaren was hij als trainer vooral actief op lager niveau. Heeft een sportwinkel samen met zijn zoon in Anderlecht. Woont in Dilbeek.

n Ranko Stojic (51). Uitstekende doelman die 14 maal voor de nationale ploeg van Joegoslavië uitkwam. Speelde bij Iskra, Partizan Begrado, Dinamo Zagreb, FC Luik, Anderlecht, Charleroi, Seraing en Antwerp. Is spelersmakelaar en tevens vicevoorzitter van FK Rad. Woont in Belgrado.

n Domenico Olivieri (42). Verdediger die bij Waterschei, FC Seraing, Racing Genk, La Louvière en Heusden-Zolder speelde. Nadien assistent-trainer bij Heusden-Zolder en huidig trainer bij de beloften van Racing Genk. Woont in Houthalen.

n Lars Olsen (49). Verdediger. 84 maal Deens international en in 1988 uitgeroepen tot Deens voetballer van het jaar. Speelde voor Glostrup IF 32, Koge BK, Brondby IF, Trabzonspor, FC Seraing, FC Basel en opnieuw Brondby IF. Nadien trainer bij Randers FC, Brondby IF en huidig coach van Odense Boldklub. Woont in Brondby en ook in Odense.

n Olivier Doll (37). Verdediger die bij Seraing en Anderlecht speelde en nadien naar Lokeren trok. Was 6 maal Rode Duivel. Woont in Eben-Emael.

n Jean-Marie Houben (44). Verdediger die voor FC Luik, Anderlecht, Seraing, Wezet, AS Eupen en Aubel speelde. Twee selecties voor de Rode Duivels. Is jeugdcoördinator bij FC Luik en werkt voor een groot machinebedrijf. Woont in Aubel.

n Benny Debusschere (42). Verdediger die via Hoegaarden en Anderlecht bij Seraing kwam en die daarna ook nog voor Standard, KV Mechelen en Neerwade speelde. Is eigenaar van een renovatiebedrijf in Hoegaarden waar hij ook woont.

n Danny N’Gombo (47). Aanvallend ingestelde flankverdediger van Congolese afkomst. Speelde onder andere bij Beerschot, Germinal Ekeren en FC Seraing speelde. Woont in Seraing.

n Manu Karagiannis (44). Middenvelder. Speelde voor Patro Eisden, SV Waregem, FC Seraing, Anderlecht, Antwerp, Germinal Ekeren, G. Beerschot, La Louvière, opnieuw Patro Eisden en Juve Maasmechelen. 8 maal Rode Duivel. Woont in Diepenbeek.

n Patrick Teppers (45). Middenvelder die zijn carrière begon bij Lozen SK en dan bij SV Waregem, FC Seraing, Sint-Truiden, Heusden-Zolder, Verbroedering Maasmechelen, Wilhelmina 08 Weert, Racing Reppel speelde. Speelt nu bij Sporting Grote Brogel. Levert waterkoelers. Woont in Bocholt.

n Ronald Foguenne (40). Middenvelder die bij FC Luik, FC Seraing, AA Gent, Standard, Charleroi en Verviers speelde. Was 2 maal Rode Duivel. Werkt bij de stadsdiensten te Verviers en woont in Beaufaye.

n Zvonko Varga (51). Joegoslavische aanvaller die bij FK Crvenka, Partizan Belgrado, FC Luik en FC Seraing speelde. Nadien trainer bij FC Luik, OFK Beograd, FK Rad, Partizan Belgrado en huidig trainer van FK Teleoptik Zemir. Woont in Belgrado.

n Roger Lukaku (43). Sterke en opportunistische spits. Speelde bij FC Boom, FC Seraing, Germinal Ekeren, Genclerbirligi, KV Mechelen, KV Oostende, Ath, FC Wintam en GR Katelijne. Vader van Romelu en Jordan Lukaku. Woont gedeeltelijk in Wintam en in Sint-Jans-Molenbeek.

n Wamberto Sousa Campos (36). Braziliaanse balgoochelaar die door Seraing bij Sampaio Correa werd weggehaald. Speelde nadien ook nog voor Standard, Ajax, Bergen, opnieuw Standard, FC Omniworld en FC Wilrijk. Is scout en spelersmakelaar. Woont in Nijlen en pendelt voortdurend tussen Nijlen en Amsterdam waar zijn zoon bij Ajax speelt.

n Isaias Magalhaes Da Silva (37). Braziliaanse offensieve middenvelder. Via Sampaio Correa bij Seraing en daarna bij FC Metz, Gaziantepspor, Moeskroen, Sint-Truiden, Lausanne, FC Luik, Battice FC, Dessel Sport, Res Acrénoise en Wallonia Walhain. Woont in Brussel.

n Edmilson Paulo Da Silva (42). Technisch begaafde Braziliaanse middenvelder die eerst voor Maranhao Athletic Club en Sport Recife speelde en daar door Seraing werd weggekocht. Trok daarna nog naar Standard, Anapolis, KV Oostende, Farense, FC Ath en La Débrouville. Werkt bij een bakkerij in Luik. Woont in Seraing.

n Istvan Balogh (43). Hongaarse aanvaller die bij Vasas Eto Gyor, SV Waregem en Seraing speelde en daarna terug naar zijn thuisland trok waar hij nog verschillende clubs trainde. Woont in Boedapest.

door danny goyvaerts

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content