Eerst zou er in deze competitie weer naar de vroegere formule worden gegrepen, met achttien clubs en zonder play-offs. Dan wordt dit voorstel na weken van discussies en polemieken van tafel geveegd en blijft alles na het nodige lobbywerk bij het oude: zestien clubs en play-offs. Maar wel met een degradatieregeling waaruit niemand wijs raakt en die voor een golf van frustraties en irritaties zorgt.

Nu is dat degradatiesysteem alweer herroepen en blijft alles bij het oude. Bijna drie maanden van vergaderingen, van gebekvecht en al dan niet onderdrukte woede, van tweespalt en egocentrisme en dat allemaal voor niets.

En uiteindelijk moet de wedstrijd tussen Sporting Charleroi en Cercle Brugge toch worden herspeeld. Eerst had Charleroi die na een beslissing van de bond met 0-5 verloren, vervolgens besliste de Belgische Arbitragecommissie voor de Sport dat het duel toch moet doorgaan, waarop Lierse (samen met Cercle Brugge) naar de rechtbank van eerste aanleg stapt en Cercle onder voorbehoud speelt.

Het voetbal heeft één geluk: het is als product zo krachtig en onaantastbaar dat al deze miskleunen zonder problemen worden overleefd.

Maar er is ook goed nieuws: de play-offs gaan wel degelijk in het weekend van 2 en 3 april beginnen. Als alles goed gaat, dan wordt morgen zowaar de kalender bekendgemaakt. En één zaak staat haaks op alle contestaties rond die play-offs: de epiloog van deze competitie wordt spannender dan ooit tevoren. Of het spektakel in verhouding zal zijn, moet worden afgewacht.

Standard en Lokeren hebben zich afgelopen weekend zoals verwacht als de nummers vijf en zes voor play-off 1 geplaatst. Dat is verdiend. Standard draait net op tijd weer op een hoger toerental en Lokeren bracht in deze competitie bij vlagen uitstekend voetbal. Verfijnder dan dat van KV Mechelen dat met een bewonderenswaardig engagement streed, als een sterk blok en nu verweesd achterblijft. Beide clubs hadden in de slotfase van de competitie moeite om met de stress om te gaan.

Ook Anderlecht trekt strompelend naar de laatste lijn. Het voetbal dat de kampioen zondag tegen AA Gent bracht was een uur lang van een zeer pover niveau: paars-wit kreeg nauwelijks een bal tussen de palen. De honger lijkt weg en langzamerhand moet Anderlecht zich zorgen beginnen te maken. Met wat meer moed had AA Gent de wedstrijd kunnen beslissen, al hebben de Buffalo’s kennelijk moeite om topmatchen te controleren. RC Genk flitst ook niet echt en Club Brugge sloot de reguliere competitie af met een ronduit beschamende verrichting op Lierse.

Dat Trond Sollied uiteindelijk Lierse kon redden, is vooral goed voor de trouwe achterban van de club. De verantwoordelijke mensen mogen zich op de borst kloppen dat beleidsfouten niet werden afgestraft. Vooral uit de overvloed van transfers bleek weinig voetbalkennis. Het is jammer dat Eupen uiteindelijk in de play-downs terechtkomt nadat het zich na een lauwe start goed herpakte. En met Charleroi, dat haast stikt in zijn negativisme, zal niemand medelijden hebben.

Play-off 2 dreigt aanvankelijk een treurspel te worden in twee groepen en twaalf bedrijven. KV Mechelen wil daarin een waterkans op Europees voetbal grijpen, Westerlo en Cercle Brugge denken aan de beker, Germinal Beerschot aan volgend seizoen, STVV speelt zijn thuismatchen in Westerlo, Lierse is blij dat het zich kon handhaven, al weet je nooit wat Trond Sollied uit zijn hoed tovert, KV Kortrijk blijft verbitterd achter omdat het goede voetbal door enkele ongelukkige transfers niet in een goede rangschikking kon worden omgezet. En Zulte Waregem? In het tiende jaar van de fusie krasselde de ploeg, ook al gaf Hugo Broos even de illusie het schip recht te trekken. Uiteindelijk haalde hij na een goed begin 22 punten op 57, dat is amper 40 procent en niet echt veel meer dan de 11 op 33 (33 procent) onder de ontslagen Bart De Roover. Tot een grote schoonmaak zal het op de Gaverbeek komen.

Maar niet alleen daar trouwens. Ook bij Germinal Beerschot. En uiteraard bij Club Brugge. Voetbal is een eeuwig herbeginnen.

DOOR JACQUES SYS

Anderlecht moet zich zorgen beginnen te maken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content