De relatie tussen clubs (werkgevers) en spelers (werknemers) is vaak nog een problematische. Om de sociale dialoog tussen beiden op gang te trekken, heeft de Europese Commissie nu geld ter beschikking. Vrijdag werd daarover in Brussel gediscussieerd op initiatief van de European Federation of professional Football Clubs, een pril Nederlands initiatief dat graag als gesprekspartner wil dienen voor de internationaal erkende spelersvakbond FIFPro. Momenteel zoekt de EFFC, ondanks tegenkanting van de Uefa, steun bij de clubs. Slechts twee Belgische profclubs daagden op : RC Genk en AA Gent.

Die uiterst beperkte res-pons stemde Gentvoorzitter Ivan De Witte eens te meer pessimistisch. “Onze sector verloedert”, zei hij, aandachtig beluisterd door Thomas Kurth van de G14 (het selecte kransje van Europese topclub) en hun raadsman Jean-Louis Dupont. “Het voetbal moet zich saneren en op eigen inkomsten drijven. We moeten er eerst een gezonde economische sector van maken. Dat is het nu voor tachtig procent níet, want daarvoor is het te afhankelijk van mensen die er hun eigen geld insteken, geld dat vaak van zwarte en maffiose oorsprong is. En die mensen zouden we rond de tafel moeten brengen ? Neem Parmalat in Italië : ga met zulke mensen maar eens sociaal overleg plegen ! Het zit veel dieper, en intellectualistische congressen als dit zullen daar niets aan veranderen. Europa zal zelf de aanzet voor een sociale dialoog moeten geven.”

De voetbalsector slaagt er niet in zich te organiseren, stelt De Witte vast en hij verwees naar de impasse in de eigen Liga Beroepsvoetbal. “We willen dingen aanpakken, maar kunnen niet eens een voorzitter kiezen. De verschillen tussen de clubs zijn zo groot dat je nooit een representatief orgaan zal vinden. Te veel clubs doen alsof ze een profclub zijn, terwijl ze het níet zijn. Honderd procent zeker dat het initiatief dus niet van daar zal komen, noch van de voetbalbond, waar de kleine clubs het te veel voor het zeggen hebben. Dus is er tussenkomst van de overheid nodig. We moeten er maar eens over nadenken om de topsport opnieuw te federaliseren. Want nu is sport regionale materie, terwijl ze daar helemaal niet thuishoort. De minister van Sport heeft veel te weinig power, en zijn budget is er een van niks.”

Vorige week deed het gerucht de ronde dat de Belgische G5 een ‘beloning’ van 100.000 euro uitlooft voor elke club die mee de kandidatuur van Michel Verschueren als nieuwe voorzitter van de Liga Beroepsvoetbal steunt. De G5 zou, met andere woorden, het voorzitterschap afkopen. Ivan De Witte nuanceerde dat zondagmiddag : “Wij willen een dynamischer profliga, met een beperkt directiecomité. Aan het hoofd daarvan zouden wij graag Michel Ver- schueren hebben, omdat wij denken dat hij tijdelijk de beste oplossing is. Dat van die 100.000 euro klopt ook, maar wij denken dat door een betere werking van de profliga álle clubs dat bedrag sowieso zouden kunnen krijgen.”

door Jan Hauspie en Peter T’Kint

‘We willen dingen aanpakken, maar kunnen niet eens een voorzitter kiezen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content