Begin mei maakte burgemeester Heinz Paus (66) zich nog grote zorgen, want het vierhonderd jaar oude stadhuis beschikt niet over een balkon om een promotie naar de Bundesliga te vieren. “Een dergelijke bekendheidsgraad kan je zelfs niet bekomen met een goed ondersteunde marketingcampagne”, bekende de man, sinds de jaren zeventig een fervente aanhanger van Borussia Mönchengladbach. Uiteindelijk voorzag hij een speciaal podium, want de overrompeling was ongezien op het marktplein met tienduizend fans. Het seizoensgemiddelde in de Benteler-Arena, die driemaal uitverkocht was dit seizoen, bedroeg 10.998, op een maximale capaciteit van 15.300 plaatsen. Daarmee waren ze de twaalfde ploeg op achttien tweedeklassers. Paderborn, een stad die je moet situeren tussen Dortmund en Hannover, beschikt in totaal over 144.000 inwoners. Het verhaal van de club leest alvast als een voetbalsprookje.

SC Paderborn was tot voor kort alleen maar bekend door zijn controversiële bekerwedstrijd in het seizoen 2004/05, waarbij de (omgekochte) scheidsrechter RobertHoyzer twee onterechte penalty’s toekende aan de club uit Noordrijn-Westfalen en later bleek dat hij in een netwerk van matchfixing zat. Maar nu komt de ex-werkgever van Garry De Graef (tussen 2005 en 2008) dus nog eens positief in het nieuws met zijn debuut vanaf 22 augustus in de Bundesliga, een primeur in de 107-jarige clubgeschiedenis.

De hoofdbewerker van deze unieke prestatie is voorzitter Wilfried Finke. De 63-jarige zakenman is al meer dan twintig jaar de persoon die de touwtjes in handen heeft en hij vergaarde een fortuin met meubels. Finke bezit in Duitsland veertien vestigingen, met 1500 werknemers en een jaarlijkse omzet van driehonderd miljoen euro. In het seizoen 2008/09, toen de club zich in de troosteloze derde Bundesliga bevond, moest hij even op de tanden bijten. Maar Finke zocht en vond zijn heil bij jonge en talentvolle trainers, zoals de Nederlander Jos Luhukay (nu bij Hertha BSC) en de toen onbekende Roger Schmidt, die RB Salzburg kampioen maakte in Oostenrijk en volgend seizoen Bayer Leverkusen onder zijn hoede krijgt.

Vorige zomer haalde hij coach André Breitenreiter (40), een oud-aanvaller van HSV en VfL Wolfsburg, weg bij de nietige vierdeklasser TSV Havelse. “We observeerden hem op een videofragment van YouTube, waar hij werd geïnterviewd. De manier waarop André over voetbal praatte, maakte indruk”, bekende Finke.

Breitenreiter kreeg een spelerskern ter beschikking, waarvan een groot gedeelte uit derde of vierde klasse stamde. Alleen zo bleek het mogelijk om een selectie samen te stellen, want Finke wilde niet verder gaan dan een budget van 6,2 miljoen euro. Het nieuwe avontuur zorgt straks wel voor een financiële boom, want door de tv-inkomsten stijgt de begroting naar 16 tot 18 miljoen euro. Behalve Elias Kachunga (gehuurd van Gladbach), Mario Vrancic (einde contract), Johannes Wurtz (geleend van Werder Bremen, maar verhuisd naar Greuther Fürth) en aanvoerder Markus Krösche (33, die stopt) hebben alle spelers nog een overeenkomst voor volgend seizoen. Op het verlanglijstje van Breitenreiter, die ondanks de belangstelling van Eintracht Frankfurt en VfB Stuttgart zijn missie voortzet, staan vier spelers met ervaring in de Bundesliga en twee jonge talenten – zoals de clubfilosofie voorschrijft – uit de derde en vierde klasse.

Een nieuwe ring (met vierduizend zitplaatsen) wordt in de kleine arena, die in 2008 werd afgewerkt, niet voorzien. Ondanks de verwachte meeropbrengst van ongeveer drie miljoen euro vindt Finke, die stopt in november 2015, het te weinig lucratief. “Ik ben realist, meer gaat echt niet”, oordeelt hij.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content