Uit de reacties van de drie jonge musketiers op het middenveld kunnen we afleiden dat zij het seizoen met veel vertrouwen tegemoet gaan. Maar hoe kijkt de technische staf de competitiestart tegemoet ? We confronteerden assistent-trainer Stan Van Den Buijs met enkele van de vaststellingen van Steven Defour, Axel Witsel en Marouane Fellaini.

De jongens voelen zich best in een 3-5-2, wordt dat het uitgangsconcept ?

Stan Van Den Buijs : “Die 3-5-2 is geen vaste optie. We hebben gewoon van de voorbereiding gebruikgemaakt om verschillende systemen uit te testen. Het is de bedoeling dat we tijdens de wedstrijd kunnen veranderen, afhankelijk van de tegenstander. Het grote voordeel met Witsel en Defour is dat je hen zowat overal kan zetten. Fellaini moet je uiteraard niet op de flank posteren, maar Defour en Witsel kunnen elke positie aan, ook op de flank, zoals ze vorig seizoen bewezen. Dat moet trouwens onze troef worden : dat we tijdens een wedstrijd flexibel zijn. Vroeger waren we te voorspelbaar en stereotiep. We hebben de ploeg nu geleerd hoe ze kunnen switchen naar een ander systeem, iemand als Defour moet inzien wanneer hij beter naar de flank uitwijkt. Dat vergt tijd, maar stilaan merken we dat ze het oppikken.”

Mist Defour geen ervaring om aanvoerder te zijn ?

Fernando Torres was ook al op zijn achttiende aanvoerder van Atlético Madrid. Sommige jongens zijn daar al snel klaar voor, dat dwing je af op training en in de wedstrijden. Bovendien is dit een heel goede groep, vorige jaren troepten hier de Portugezen, de Vlamingen en de Afrikanen veel meer samen. Er zijn nu minder kliekjes. En wat de discipline betreft : iedereen controleert zichzelf. Als iemand de ballen vergeet of te laat komt, is het de groep die reageert, niet enkel de aanvoerder doet dat. Sowieso houdt Siramana Dembele, net zoals vorig jaar, de boetes bij.”

Kunnen de jongeren een heel seizoen op niveau presteren ?

“Dat denk ik wel. Onderschat hen niet. Witsel, Fellaini en Defour laten zich ook op training zeker niet doen, en nochtans lopen er hier op Standard stevige jongens rond. Op training laten we soms bewust dingen ongestraft om hun reactie te zien. Zo leren ze zich inhouden voor provocatie. Het enige wat je kunt vrezen, is dat ze conditioneel in de problemen komen, want Fellaini en Defour moeten ook interlands afwerken. En gezien onze krappe kern zullen ze weinig rust krijgen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content