Het wielerseizoen in cijfers: het jaar van de jongeren

© Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Wat moet/mag u onthouden van het voorbije wielerseizoen, waarin supertalenten jonger en meer dan ooit op de voorgrond traden? Een overzicht in 25 opvallende cijfers.

6

Het aantal renners, jonger dan 25, dat in de top 50 van de World Ranking eindigde, van wie de allerjongste – uiteraard – een Belg uit Schepdaal is: 4. Egan Bernal (22 jaar), 11. Mathieu van der Poel (24), 12. Tadej Pogacar (21), 35. Sergio Higuita (22), 39. Remco Evenepoel (19), 48. David Gaudu (23).

5

Zo veel overwinningen behaalde Remco Evenepoel, als gedeeld Belgisch zegekoning naast Tim Wellens, Ben Hermans en Tim Merlier. In de laatste 20 jaar stonden slechts twee renners jonger dan 25 bovenaan die ranglijst: Frank Vandenbroucke en Tom Boonen, beiden al 24 toen ze respectievelijk in 1999 en 2004 8 en 19 keer de handen in de lucht staken.

15

Met zo veel overwinningen werd Dylan Groenewegen internationaal zegekoning, weliswaar met slechts één etappesucces in een grote ronde, de Tour. Daar kreeg de Nederlander drie keer op zijn donder van Caleb Ewan (10 overwinningen). Ook Sam Bennett (goed voor 13 sprintzeges) klopte de sprinter van Jumbo-Visma drie keer.

65

Het zegepercentage van Mathieu van der Poel sinds 1 november 2018: 26 overwinningen op 27 veldritten (de enige nederlaag leed hij op de Koppenberg), 14 op 16 in mountainbikeraces en 11 zeges op 35 wegkoersen (inclusief eindklassementen van vier rittenwedstrijden). Samen dus liefst 51 op 78.

11

Zo veel keer sprintte Jasper Philipsen naar een podiumstek, waarvan weliswaar ‘slechts’ éen zege, in de Tour Down Under (na diskwalificatie van Caleb Ewan). Niettemin veelbelovend voor de pas 21-jarige Kempenaar.

8

Renners van zo veel verschillende landen wonnen de vijf monumenten en drie grote rondes, élke keer een andere nationaliteit dus: Julian Alaphilippe/Milaan-Sanremo (Frankrijk), Alberto Bettiol/Ronde van Vlaanderen (Italië), Philippe Gilbert/Parijs-Roubaix (België), Jakob Fuglsang/Luik-Bastenaken- Luik (Denemarken), Bauke Mollema/Ronde van Lombardije (Nederland), plus Richard Carapaz/Giro (Ecuador), Egan Bernal/Tour (Colombia), Primoz Roglic/Vuelta (Slovenië). Ook opvallend: alleen voor Gilbert was zijn zege in een monument geen primeur in zijn carrière.

9

Zo veel renners van verschillende nationaliteiten finishten in de top tien van Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije – een recordaantal voor die koersen. In Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix waren dat er acht. Of hoe de klassiekers steeds internationaler worden.

2

Zo veel jaar, plus 4 maanden en 11 dagen na Dries Van Gestel in de Tour des Fjords behaalde Piet Allegaert op 5 oktober, in de Tour de l’Eurométropole, eindelijk nog eens een zege voor Topsport Vlaanderen-Baloise (in UCI-races, plus 1/2.1 categorie).

23

Het aantal toptienplaatsen van Amaury Capiot (Topsport Vlaanderen-Baloise), weliswaar zonder één keer de handen in de lucht te steken. In het internationale peloton stapelde alléén Rafal Majka zo veel ereplaatsen zonder zege op.

0

Het aantal etappesuccessen in een grote ronde voor Team INEOS. Het stak met Egan Bernal wel de eindzege in de Tour op zak, maar hij won geen enkele rit. In totaal behaalde de Britse ploeg – mede door het gebrek aan een topsprinter – ook amper acht overwinningen in de WorldTour (waarvan wel Parijs-Nice, Dauphiné en de Ronde van Polen). Het conto van Geraint Thomas, de Tourwinnaar van 2018, bleef zelfs op nul steken.

6

Het aantal zeges dat Peter Sagan (4, een dieptepunt in zijn carrière), André Greipel, Marcel Kittel (1) en Mark Cavendish (0, voor het eerst in zijn loopbaan) behaalden. Ter vergelijking: in 2013 veroverde dat kwartet nog liefst zeventig (!) overwinningen: Sagan 22, Cavendish 19, Kittel 16 en Greipel 13.

10

Zo veel van de 21 eendagskoersen in de WorldTour viel ten prooi aan renners van Deceuninck-Quick-Step: Julian Alaphilippe (3), Elia Viviani (3), Zdenek Stybar (2), Philippe Gilbert en Remco Evenepoel (elk 1).

16

Het aantal seizoenen op rij waarin Philippe Gilbert een zege bij de profs boekte, sinds 2004 – zijn ritsucces, als neoprof, in de Ronde van de Toekomst 2003 (ook voor beloften) niet meegeteld. De Waal evenaarde zo onder meer Tom Boonen, Fabian Cancellara, Robbie McEwen en Erik Zabel. Als Gilbert ook in 2020 een UCI-race wint, komt hij op gelijke hoogte met recordhouder Mario Cipollini, van renners (deels) actief in de 21e eeuw.

51

Zo veel overwinningen telt Jumbo-Visma sinds begin dit seizoen – hoofdzakelijk behaald in het rondewerk. Het is de eerste ploeg die, op (Deceuninck)-Quick-Step na, de kaap van de 50 rondt sinds 2012. Een groot contrast met 2015, toen de Nederlandse ploeg amper… vijf zeges kon opschrijven.

10

Het aantal Belgen in de top vijftig van de World Ranking. Het hoogste cijfer sinds 1988. Voor het derde jaar op rij staat België dan ook bovenaan de landenranking. Voor het eerst in 25 jaar eindigt Nederland ook op het ‘podium’, als derde, na Italië.

5

Op die stek eindigde de 39 (!)-jarige Alejandro Valverde in de World Ranking, dankzij vijf zeges en dértig topvijfplaatsen. In zijn achttien profseizoenen viel hij er in slechts vier buiten de top zeven van de UCI/Pro/WorldTour/World Ranking: in zijn debuutjaar 2002, in 2005 en in zijn twee schorsingsjaren 2010, 2011.

3

In alle grote rondes won Movistar het teamklassement, plus ook die van de Tour/Vuelta 2018. Geen enkele merkenploeg heeft in de wielergeschiedenis al zo’n reeks neergezet.

7

Zo veel van zijn laatste tien rittenkoersen heeft Jumbo-Vismakopman Primoz Roglic gewonnen, waaronder zijn eerste grote ronde, de Vuelta. Alleen in de Tour de France (4e) en Tour of Britain (3e) in 2018, en in de Giro dit jaar (3e) kon de Sloveen niet naar de zege zweven. De Sloveen eindigde dan ook ook als nummer één op de World Ranking.

6

Voor de zoveelste keer in de laatste zeven jaar sluit Greg Van Avermaet het seizoen af als eerste Belg in de World Ranking. De laatste vijf jaar eindigde hij ook telkens in de top tien, dit jaar als zesde. En als éérste in de World Ranking voor eendagswedstrijden, ook al behaalde de Oost-Vlaming slechts één WorldTourzege (GP Montréal).

40

De plaats van de eerste landgenoot, Dylan Teuns, in de World Ranking voor rittenkoersen. Als ook enige Belg die zich in het eindklassement van Giro/Tour/Vuelta in de top twintig kon nestelen (twaalfde in Ronde van Spanje). In de top 26 van de World Ranking voor ééndagskoersen staan er daarentegen liefst négen Belgen – meer dan één op drie dus.

13

Het aantal verschillende landgenoten dat een WorldTourrace won. Sinds de oprichting van de Pro/WorldTour in 2005 was het aantal zeges (19 in totaal) nooit zo gespreid. Alleen Philippe Gilbert en Wout van Aert schreven er drie op hun palmares, Thomas De Gendt en Dylan Teuns twee.

6

Het aantal tijdritzeges (in UCI-races, + 1.1/2.1-categorie) behaald door de Belgen: twee voor Tim Wellens, één voor Victor Campenaerts (plus, niet te vergeten, het werelduurrecord), Yves Lampaert, Wout van Aert en Remco Evenepoel (EK, plus ook WK-zilver). De laatste keer dat zo veel verschillende landgenoten (vijf) een chronorace wonnen dateerde al van 1984, op toen in totaal negen zeges.

5

Zoveel Nederlandse rensters eindigden in de top zes van de World Ranking bij de vrouwen: 1. Lorena Wiebes, 2. Marianne Vos, 3. Annemiek van Vleuten. 5. Anna van der Breggen en 6. Amy Pieters. Alleen de Italiaanse Marta Bastianelli kon zich tussen hen wringen, op plaats 4. Eerste Belgische werd Lotte Kopecky, als vijftiende.

7

Het aantal renners met meer dan 90 koersdagen, onder wie vier Belgen, Jens Debusschere (95), Thomas De Gendt (94), Frederick Backaert (93) en Aimé De Gendt (92). De Gendt bewees zich ook als de Ironman van het peloton door als enige drie grote rondes te rijden en zo veel koersen af te werken zonder één keer op te geven.

243

Het aantal races op rij dat Greg Van Avermaet heeft beëindigd. Zijn laatste opgave dateert al van 1 oktober 2016, in de Ronde van Lombardije. Geen enkele renner heeft een langere Did Not Abandon-reeks. Dat heet karakter hebben.

Dit overzicht werd opgemaakt net voor de slotrit van de Tour of Guangxi (WorldTour), gereden op dinsdag. Mogelijk kunnen er in de vermelde plaatsen van renners op de World Ranking nog enkele kleine verschuivingen gebeurd zijn.

Egan Bernal
Egan Bernal© GETTY
Jasper Philipsen
Jasper Philipsen© GETTY
Remco Evenepoel
Remco Evenepoel© GETTY
Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel© GETTY
Alejandro Valverde
Alejandro Valverde© GETTY
Greg Van Avermaet
Greg Van Avermaet© GETTY
Peter Sagan
Peter Sagan© GETTY
Philippe Gilbert
Philippe Gilbert© GETTY
Victor Campenaerts
Victor Campenaerts© GETTY
Dylan Groenewegen
Dylan Groenewegen© GETTY
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content