Het wonderseizoen van Russell Westbrook

© REUTERS

In de NBA gaat dezer dagen alle aandacht naar Russell Westbrook (28), want die is bezig aan een ronduit fenomenaal seizoensbegin.

Eerst de statistieken: bij het afsluiten van dit magazine was de spelverdeler van Oklahoma City Thunder goed voor gemiddeldes van 31,0 punten, 11,3 assists en 10,8 rebounds in 21 matchen. Geen uitzonderlijke cijfers per categorie – al staat Westbrook wel tweede in de topschutters- en assistsstand – maar de combinatie ervan is uiterst zeldzaam. Af en toe pakt een speler uit met zo’n triple double (dubbele cijfers in punten, assists en rebounds), maar Westbrook telt er na 21 matchen al 10, slechts 1 minder dan álle NBA-spelers samen, waarvan 5 in de laatste 5 duels, de langste reeks sinds Michael Jordan in 1989.

De enige speler die erin slaagde om in een volledig seizoen (van 82 matchen) een triple double neer te zetten, was Oscar Robertson, in 1961/62, met gemiddeldes van 30,8 punten, 11,4 assists en 12,5 rebounds. Sindsdien slaagde, op Robertson na, zelfs niemand erin om het seizoen te starten met een gemiddelde triple double in meer dan 8 matchen – Magic Johnson in 1981/82. En Westbrook zit dus nu al aan 21.

Of hij Oscar Robertson kan evenaren na 82 duels, valt nog af te wachten, maar voorlopig doet hij nog beter dan Big O: gemiddeld staat Westbrook immers ‘slechts’ 35,8 minuten (op een totaal van 48) op het parket, 9 minuten minder dan Robertson in 1961/62. Bovendien namen in die tijd ploegen gemiddeld zo’n 22 shots méér dan nu, waardoor Westbrook minder kansen krijgt om zijn statistiekkolom te vullen. Hij is bovendien ook zes centimeter kleiner dan Robertson (1m91 vs 1m97), maar dat weerhoudt hem er niet van om meer dan 10 rebounds per match te plukken. Geen enkele speler van die lengte en geen enkele guard (die normaal verder van de basketring speelt) is daar ooit in geslaagd.

De prestaties van Westbrook, in zijn carrière al goed voor 47 triple doubles, doen zelfs de monden openvallen van ervaren NBA-volgers en spelers, ook zij die Michael Jordan hebben meegemaakt. Jason Kidd, derde in de ranking aller tijden qua triple doubles (met 107 stuks): ‘Russell doet iets waar ik enkel van kon dromen.’

De beste quote kwam van Denver Nuggetscoach Michael Malone: ‘Westbrook speelt elke match alsof er ’s morgens iemand in zijn Cheerios (ontbijtgranen, nvdr) geplast heeft.’ Daarmee verwoordt hij perfect de manier waarop de OKC-point guard als een razende tekeergaat op het parket – alsof hij geen Cheerios maar een F16 als ontbijt inslikt. Geen enkele NBA-speler is volgens zijn gestalte immers flitsender, sneller en krachtiger dan springveer Westbrook, zonder meer de meest atletische spelverdeler in de geschiedenis. En dat na twee zware knieoperaties enkele jaren geleden…

Niet toevallig luidt diens bijnaam ook Angry Russ, vanwege de verbetenheid die van zijn gezicht druipt. Zeker nadat zijn ex-ploegmaat Kevin Durant vorige zomer Oklahoma City wisselde voor Golden State en hij koste wat het kost wil tonen dat hij ook zónder KD kan schitteren. Voorlopig lukt hem dat dus met brio. Zijn ploeg vaart er wel bij, want in de 10 matchen waarin Westbrook een triple double neerzette, won Oklahoma 8 keer. Het ultieme bewijs dat hij veel meer is dan een egotripper (waarvoor hij in het verleden werd versleten), maar ook zijn ploegmaats beter maakt.

DOOR JONAS CRETEUR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content