In het tussenseizoen moest Roeselare noodgedwongen op zoek naar een opvolger voor Dennis van Wijk. De club verkoos Dirk Geeraerd boven Jos Daerden en Peter Maes. De explosieve Nederlander heeft langs de zijlijn plaats gemaakt voor een begeesterde Oost-Vlaming.

Toen Dennis van Wijk met Willem II verkaste naar een club uit de Nederlandse eredivisie, ging Roeselare op zoek naar een nieuwe coach. Drieënhalf seizoen lang kon Van Wijk bouwen aan een ploeg, die hij uit de kelder van tweede klasse via de eindronde naar de hoogste afdeling loodste. Bij de keuze voor een nieuwe trainer wilden de West-Vlamingen opteren voor iemand met dezelfde stijl, die de eigenheid van de ploeg verder zou kunnen benadrukken en uitdiepen. Wilskracht, collectiviteit en het Engels geschoolde voetbal moesten het handelsmerk blijven.

Toch kan Dirk Geeraerd bezwaarlijk een blauwdruk van Van Wijk genoemd worden. De 42-jarige Oost-Vlaming timmerde als trainer via Aalter, Torhout, Deinze, Denderhoutem en Waasland gestaag aan de weg van de vierde naar de eerste klasse, in combinatie met zijn job als sociaal assistent bij BIAC, de uitbater van de luchthaven van Zaventem. Adelbrieven als speler op het hoogste niveau kan hij niet voorleggen, maar volgens sportief manager Luc Devroe van KSV Roeselare hoeft dat geen nadeel te zijn.

“Dirk Geeraerd past perfect in het profiel dat we geschetst hadden. Er was een aantal kandidaten, maar al na het eerste contact had ik een positief gevoel. We wilden opnieuw een streng figuur, die zich zou kunnen vinden in onze visie om met jongeren en spelers van eigen bodem te werken. Misschien is Geeraerd iets minder streng en impulsief, maar wel even bezeten van voetbal.”

Kans om te groeien

Devroe heeft een jarenlange vriendschap opgebouwd met de vroegere trainer van Roeselare, maar kan het evenzeer vinden met Geeraerd. “Van Wijk is een persoonlijke vriend, zoals je er in het voetbal niet veel hebt. Ik had al met hem samengewerkt bij KV Oostende en op Schiervelde opnieuw. Natuurlijk kan ik in die korte periode dat we nu al samenwerken nog niet dezelfde band hebben met Dirk, maar ik ben ervan overtuigd dat die verder kan groeien.”

“We kregen bij de aanstelling van Geeraerd het verwijt dat we kozen voor een trainer zonder ervaring op het hoogste niveau. Maar hoe kan iemand als speler of als trainer ervaring opdoen in de eerste klasse als hij nergens kansen krijgt ? Roeselare wil hem de mogelijkheid geven zich te bewijzen. Bij ons krijgen alle spelers en trainers een contract voor twee seizoenen, ook Dirk Geeraerd, wat meteen een blijk van vertrouwen is. Met vallen en opstaan moeten we er zeker toe in staat zijn een probleemloos seizoen neer te zetten. En als iedereen in de club normaal blijft doen, zit dat er zeker in. Bij een overwinning moeten we op onze hoede zijn voor overdreven euforie en bij een nederlaag moeten we niet te diep in de put zitten. Voor de competitie zag iedereen ons na de eerste twee wedstrijden tegen Westerlo en Club Brugge al met nul op zes onderaan het klassement bengelen en met dichtgeknepen billen naar Moeskroen afreizen, maar dat is toch eventjes anders uitgedraaid.”

Geeraerd nam loopbaanonderbreking als sociaal assistent om zich volledig op zijn nieuwe taak te kunnen richten. “Als zijn gebrek aan ervaring misschien een nadeel is, zou ik zijn professionele achtergrond absoluut een voordeel noemen. Hij doorziet heel snel bepaalde situaties, kan daardoor ook snel ingrijpen maar bewandelt de weg van de geleidelijkheid. Van de vaste waarden is enkel Jamaique Vandamme vertrokken en daardoor staat er een basis om mee te werken. Vorig seizoen sprak iedereen van een geslaagde start, maar na negen wedstrijden hadden we maar acht punten, zo overdreven veel was dat niet. Ook dit seizoen zal het soms van moeten zijn, maar we hebben een volwassen spelersgroep die weet hoe ze daarmee moeten omgaan. Het kan best zijn dat Dirk Geeraerd dit seizoen de revelatie onder de trainers wordt. En als Van Wijk hetzelfde presteert in Nederland, hebben wij twee keer goed gewerkt.”

Indirect voetbal

Dennis van Wijk stond er in Roeselare om bekend dat hij zijn spelers geregeld de levieten las. Hij keek niet op een scheldwoord meer of minder om zijn groep of bepaalde spelers opnieuw op scherp te zetten. De kapitein, Frederik Vanderbiest, werkte bijna vier jaar met Van Wijk samen en werd in die periode twee keer uitgeroepen tot speler van het seizoen. “Van Wijk kon echt bulderen als hem iets niet zinde, maar vijf minuten later was hij dat allemaal vergeten. Iedereen wist hoe hij bestond en dan moet je zoiets kunnen relativeren. Hij stond dicht bij de groep, maar nam afstand als het nodig was. Ik denk dat de club een goeie keuze heeft gemaakt door Dirk Geeraerd aan te stellen als de nieuwe trainer. Voor mij als kapitein maakt dat geen verschil. Ik zal altijd de groep op sleeptouw nemen en het is niet zo dat één van beide trainers mij vaak apart neemt om iets door te nemen.”

Vorig seizoen stond Roeselare bekend als een knokkersploeg die vaak zijn toevlucht zocht tot de verre ballen. De nieuwe oefenmeester wil zijn ploeg meer aan het voetballen krijgen. “Waar we bij Van Wijk vaker voor een directe oplossing opteerden, wil de trainer nu dat we van achteruit proberen te voetballen. Het duurt natuurlijk eventjes voor we dat onder de knie hebben, maar je merkt toch al dat we al heel wat progressie hebben geboekt. Dit seizoen trainen we wel een stuk langer, al is de intensiteit dezelfde. Iedere oefensessie duurt bijna twee uur, waar dat vroeger slechts vijf kwartier was. We trainden toen ook maar één keer per dag en nu moeten we soms twee keer per dag aan de bak. In de loop van de week staan we toch dubbel zo lang op het veld. Zijn zogezegde gebrek aan ervaring speelt niet echt een rol. Je merkt wel dat Van Wijk meer voortging op zijn buikgevoel, terwijl Geeraerd meer vertrekt vanuit zijn ervaring die hij in de lagere reeksen heeft opgebouwd.”

Stevige fundamenten

De man die dagelijks aan de zijde van de trainer staat, is Dirk Azou. Als clubman in hart en nieren is hij al dertien jaar als trainer actief bij Roeselare, eerst bij diverse jeugdploegen en sinds de komst van Van Wijk eind 2002 als assistent-trainer. De aanstelling van Dirk Geeraerd veranderde daar niks aan. “Ik ondersteun de hoofdtrainer tijdens een aantal trainingen per week. Het grote voordeel is dat ik bijna alle spelers door en door ken, omdat ik ook al zeven jaar de beloften onder mijn hoede heb. De club wilde graag dat ik bleef, wie de nieuwe trainer ook zou worden. Mijn taak is dezelfde gebleven. Van Wijk was al enkele jaren in België maar toch merkte je aan zijn verbale uitdrukking en taalvaardigheid dat het een Nederlander is. Hij kon enorm veeleisend zijn voor zijn spelers en eiste discipline op het veld. Geeraerd is ook mondig, maar op een andere manier, meer op zijn Belgisch. Beide trainers geven hun assistenten de nodige vrijheid en laten een deel van de trainingen over aan mij. Wat me wel opvalt, is dat Dirk Geeraerd verder gaat in het gebruik van de moderne technieken. Echte videoanalyses waren er tot vorig jaar niet, maar Geeraerd heeft die dit seizoen geïntegreerd in het programma.

“Die vier jaar met Dennis van Wijk kan je natuurlijk niet zomaar vergeten. Hij betrok me heel nauw bij de ploeg en we hadden het vaak samen over de ploegsamenstelling of de te volgen tactiek. Dennis heeft hier geen puinhoop achtergelaten. In de periode dat hij hier aan de slag was, zette hij iets moois op poten. Dit seizoen is er niet echt veel veranderd aan de spelersgroep. Voor Dirk is het aangenaam om op die manier aan de slag te gaan. Hij kan verder bouwen op de fundamenten van zijn voorganger en zijn accenten leggen.”

ARNE HOUTEKIER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content