Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Een mailadres linkt Anderlechtspeler Filip Djuricic rechtstreeks aan Marc Rautenberg, bestuurder bij het verrassend geredde Mouscron-Péruwelz.

Balverlies van Filip Djuricic lag mee aan de basis van de vroege achterstand van Anderlecht tegen Mouscron-Péruwelz zaterdag. ‘Hij moet de bal daar niet zo laag komen vragen’, vond achteraf Besnik Hasi, die ook al niet begreep waarom Silvio Proto hem de bal had toegespeeld. Mouscron-Péruwelz aanvaardde het cadeau in dank en stelde het behoud anderhalf uur later veilig. Djuricic was dan al gewisseld. Zijn misser in het wedstrijdbegin was meteen voer voor speculatie in voetbalmiddens en op de sociale media, ook onder Anderlechtfans. De Serviër is een speler van Lian Sports, een in Berlijn gevestigd makelaarsbureau met als oprichter Fali (voluit: Abdilgafar) Ramadani. Sinds het aantreden van Juri Selak als sportief directeur in augustus bracht Ramadani al zeven spelers naar Moeskroen. Aangenomen wordt dat deze Duits-Albanese makelaar en zijn aan Chelseabaas Roman Abramovitsj gelieerde collega Pini Zahavi de investeerders zijn achter de overname van de club afgelopen zomer. Officieel is daar echter nooit over gecommuniceerd.

Sport/Voetbalmagazine vond een bewijs dat Djuricic wel degelijk linkt aan Mouscron-Péruwelz. Ook werkzaam bij het Lian Sports van Ramadani is namelijk Marc Rautenberg. Zijn mailadres met extensie liansports.com.mt laat daar geen twijfel over bestaan. Rautenberg is een van de vier mannen – naast een zoon (Gil) en een neef (Adar) van Zahavi – die de mysterieuze investeerders vertegenwoordigen in de raad van bestuur van Mouscron-Péruwelz. Samengevat betekent dit dat de makelaar van Djuricic in het bestuur zit van Mouscron-Péruwelz, en bijgevolg een rechtstreeks belang had bij een nederlaag van Anderlecht, op dit ogenblik de werkgever van zijn speler. Een betere voedingsbodem voor speculatie na de nederlaag van een onkennelijk Anderlecht tegen zijn oud-speler en -trainer Glen De Boeck is nauwelijks denkbaar.

De spectaculaire terugkeer van Mouscron-Péruwelz tegen Oud-Heverlee Leuven twee weken eerder gaf ook al aanleiding tot controverse. Gokkapitein Romain Reynaud en doelman Rudy Riou, beiden spelers van makelaar Mogi Bayat, die kort voordien De Boeck in Moeskroen had geplaatst, gingen niet vrijuit bij de drie Henegouwse doelpunten. Voor OHL vormde dit de aanleiding om zijn twee spelers te ondervragen en vervolgens de KBVB op de hoogte te brengen. Dat dossier zit nu zowel bij het Bondsparket als bij het federaal parket, waar het onderzoek nog volop aan de gang is.

JAN HAUSPIE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content