Dankzij een opstapclausule van 750.000 euro verruilt Timothy Derijck de Nederlandse subtopper ADO Den Haag voor PSV, dat om de titel speelt en elke wedstrijd moet winnen. ‘De rustige aanpak van Fred Rutten zal zeker een positieve invloed hebben.’

De veertiende Belg in de clubgeschiedenis van PSV wordt Timothy Derijck. De 24-jarige ex-jeugdinternational, die in het seizoen 2007/08 dertig competitieduels afwerkte bij FCV Dender en daarbij eenmaal scoorde, verdiende een vierjarig contract door zijn sterke en vrij constante optredens als aanvoerder van ADO Den Haag. Daar ontpopte het oud-talent van Anderlecht zich tot de rots in de branding. Is hij klaar voor die stap hoger in zijn loopbaan? Wat zijn nog de voornaamste werkpunten? Wordt hij straks een absolute topper? Enkele bevoorrechte volgers getuigen over de steile opgang van de Liedekerkenaar.

Club Brugge & Anderlecht

“Ik zie weinig gebreken”, stelt Patrick Asselman, zijn ex-trainer bij FCV Dender. “Wat meteen opviel, was zijn beroepsernst. Hij gaf zich elke dag honderd procent. Timothy trainde enorm graag en altijd erg scherp. Hij teerde niet enkel op zijn kracht, maar gebruikte ook zijn verstand. Bij ADO stak hij er de afgelopen jaren met kop en schouders bovenuit. In de topmatchen toonde Timothy aan dat niveau aan te kunnen.”

De oud-aanvaller begrijpt niet goed waarom Derijck niet aan de slag ging bij een Belgische topclub. “Na Dender waren er contacten met Club Brugge”, weet de clubloze Asselman. “Maar om de een of andere reden ging die deal niet door. Ik vraag me af waarom ze geen oog hebben voor een jonge Belgische voetballer die zich uitstekend ontwikkelde. Timothy doet me nog het meest denken aan Timmy Simons. Dat was ook een middenvelder met een goed positiespel die centraal achterin kon spelen. Derijck werd de afgelopen jaren in Nederland vooral sterker, slimmer en rijper.”

“Timothy bewaart altijd de rust”, poneert vader Milko Derijck, een ex-middenvelder in de jaren tachtig bij Eendracht Aalst. “Hij zal nooit zomaar de bal wegtrappen en is ook erg goed in het anticiperen op verschillende spelsituaties. De snelheid van uitvoering kan natuurlijk beter.” Volgens vader Derijck was er nu wel degelijk ook interesse van Anderlecht voor de voormalige klasgenoot van Vincent Kompany. “We zagen verschillende keren mensen van Anderlecht scouting doen”, weet hij. “Anderlecht blijft een mooie club, maar Timothy schat het niveau van de Nederlandse competitie momenteel wel hoger in als het niveau in België. Zelfs de lagere ploegen proberen er elke keer de voetballende oplossing te zoeken, ook tegen de topclubs. Op dat gebied is er dus zeker een verschil. Zijn technisch vermogen werd beter in Nederland. Zijn karakter was al sterk, maar die absolute prestatiedrang is iets wat me de laatste jaren erg opvalt bij Timothy.”

Vergelijkingspunt

“Het was een geweldige jongen om mee te werken, waardoor ik heel eerlijk moet zeggen dat ik hem deze stap echt gun”, oppert coach John van den Brom, die afgelopen zomer ADO Den Haag verruilde voor Vitesse. “Hij is een moderne centrale verdediger die heel goed vanuit een taak en organisatie kan spelen. Timothy staat altijd met plezier op het trainingsveld. Hij heeft eigenlijk zelf niet in de gaten hoe goed hij is. Toch hadden we vaak discussies over dat Timothy meer kon dan dat hij eigenlijk liet zien.”

De gewezen Nederlandse international acht de speelkansen van Derijck bij PSV best groot. “Op zijn jonge leeftijd heeft hij toch al veel ervaring in de benen”, vindt Van den Brom. “Bij ADO noemde ik hem altijd de baas van de verdediging. Dan mocht hij zich best laten gelden. Ik heb Timothy wel vaak als vergelijkingspunt gebruikt voor andere jongens, zeker hoe professioneel hij zijn trainingen invulde. Vanaf de eerste dag was hij een belangrijke speler voor mij.” Op termijn ziet Van den Brom Derijck als een mogelijkheid voor de Premier League. “Want Timothy is een echte verdediger voor het Engels voetbal: hard in de duels, een stevige fysiek, nooit geblesseerd en een goede trap in de voet.”

“Achteraf bekeken deden wij heel goede zaken door Danny Buijs en Timothy Derijck los te weken bij Feyenoord”, beweert Lex Schoenmaker, technisch adviseur van ADO Den Haag. “Hij is een kwalitatief heel sterke verdediger. Alleen hoop ik dat de kleine mankementen stilaan verdwijnen. Vooral dan die nonchalance waar hij vaak in vervalt. Fouten maakt hij niet bewust, maar het valt telkens wel weer op.”

Het clubicoon van ADO beweert dat Derijck beter van zich leerde afbijten door zijn samenwerking met Jan Boskamp bij FCV Dender. “Bij Feyenoord was hij wat moedeloos geworden”, merkte Schoenmaker, “door te moeten opboksen tegen gevestigde namen als Kevin Hofland en André Bahia, terwijl die beiden linksvoetig waren.

“Weet je, hij blijft een schuchtere gozer”, bedenkt Schoenmaker. “Je hebt een coach nodig die hem kort op de huid zit en veel vertrouwen geeft. Hij is een ruwe diamant en Fred Rutten zal het polijsten met de glimlach verder zetten. Eerder deed hij hetzelfde met Eljero Elia bij FC Twente. Een sympathieke jongen als Derijck zit nog lang niet aan zijn plafond. Ik schat dat hij nu aan 75 procent van zijn mogelijkheden zit, maar hij heeft absoluut het talent voor de echte top. ( na een stilte) Geloof me maar. Verdedigend zit alles redelijk tot goed, alleen aanvallend en opbouwend kan hij nog wel wat meer laten zien.

“Op termijn zie ik Timothy een vaste waarde worden bij PSV en hoop ik dat hij af en toe eens een uitstap kan maken naar de Belgische nationale ploeg. In de voetsporen treden van Toby Alderweireld, dat kan, maar dan moet hij als brave Belg wel nog wat meer haar op zijn tanden krijgen.”

Opgestroopte mouwen

“Timothy verdient dit, want hij dwong het allemaal zelf af”, zegt ontdekker André Wetzel, in 2009 trainer van ADO Den Haag. “Ik haalde hem weg bij Feye-noord, waar hij op het tweede plan verzeild was geraakt. Bij ons bloeide Timothy helemaal open. Op het veld blijft hij een stoere voetballer, een man die zijn mouwen opstroopt. Maar daarbuiten zou hij nog iets meer persoonlijkheid mogen tonen, nog iets brutaler voor de dag komen. Wat dat betreft is de keuze voor PSV stukken beter dan pakweg Ajax of FC Twente. In Eindhoven zal Timothy als zachte persoon beter gedijen dan in het harde Amsterdam of Enschede.

“In het begin was hij een beetje wereldvreemd”, gaat Wetzel verder. “Een moederskindje, ook al klinkt dat misschien te negatief. Hij was heel timide, nog lang niet de volwassen kerel die we voor ogen hadden. Ik lachte er wel eens mee: hij wist bijvoorbeeld niet eens dat je ook je gas en elektriciteit moest betalen.

“Toen ik hem in januari 2009 contacteerde, zat Derijck eigenlijk op een dood spoor”, herinnert de huidige technisch directeur van Al-Jazira in de Verenigde Arabische Emiraten zich. “Hij was een goede veelbelovende voetballer met uitstraling, maar zonder voldoende geloof in eigen kunnen. Timothy werd in de loop der jaren een pak volwassener in zijn spel, de impulsiviteit leerde hij beter kanaliseren. Vooral zijn onverzettelijke karakter frappeerde me. Het is iemand die altijd vooropgaat in de strijd. Voor een centrale verdediger blijft Timothy redelijk snel en vrij wendbaar, hij beschikt ook over een aardige tackle. Hij is niet van de grootsten, maar hij kan heel goed koppen. Zijn inspeelpass zit goed, ook zijn positiespel en inzicht zijn uitstekend. Timothy is eigenlijk vrij compleet als voetballer.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE & ALAIN VAN VELDHOVEN

“Bij ADO noemde ik hem de baas van de verdediging.” John van den Brom

“Aanvallend en opbouwend kan hij nog wel wat meer laten zien.” Lex Schoenmaker

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content