Geen jongere speler in de eerste klasse die al zo veel basisplaatsen (12) verzamelde als de pas 18 jaar en 3 maanden oude Bernard ‘Junior’ Malanda, het blok beton op het middenveld van Zulte Waregem. ‘Hij heeft alles om een grote carrière te maken.’

Alsof ik tegen een bus botste”, beschreef Jonathan Delaplace in augustus zijn eerste duel op training met zijn jonge ploegmaat. Niet eens overdreven, want Bernard Malanda is een junior in een tienkamperslijf: 1m81, 90 kilo, en bijna allemaal spieren, want een vetpercentage van slechts 8 à 9 procent. Ook conditie- en revalidatietrainer Bram De Winne was meteen onder de indruk van de donkere Belg. “Een fenomeen. Zijn dijspieren masseren is voor een kinesist een training op zich. En ook zijn bovenlichaam is héél goed ontwikkeld.”

Een erfenis van vader senior Malanda, ook een boom van een vent. De Winne: “In Rijsel (waar Malanda zijn opleiding kreeg, nvdr) hebben ze goed met hem gewerkt, maar hoofdzakelijk is het toch natuurlijke aanleg. Zoals bij Romelu Lukaku, ja, al is hij sneller dan Junior, die zijn explosiviteit nog beter in startsnelheid moet omzetten. Een kwestie van looptechniek, maar daar werken we op.”

Zoals ook de ex-Anderlechtspits moet opletten voor té veel spiermassa, waakt ook De Winne erover dat Malanda geen gewicht meer bij krijgt. “Krachttrainingen zijn dus uit den boze. Nefast voor zijn snelheid en wendbaarheid. Wel op het programma: stabilisatieoefeningen, gericht op preventie van blessures, al heeft Junior daar nauwelijks last van gezien zijn mooi uitgebalanceerde lichaam. Verrekkingen of spierscheuren zijn hem ook onbekend. Opvallend voor zo’n krachtmens, al blijven we voorzichtig. Toen hij in oktober op een week tijd drie interlands met de U19 gespeeld had, heeft Francky Dury hem tegen Lokeren op de bank gehouden. Verstandig, want Ibrahima Cissé van Standard, die hetzelfde parcours achter de rug had, viel dat weekend voor zes weken uit.”

Toch is Malanda’s uithoudingsvermogen allerminst een minpunt. “Integendeel”, zegt De Winne. “Hij heeft een VO2max (maximale zuurstofopnamecapaciteit, nvdr) van 60, terwijl het gemiddelde van een profvoetballer rond de 58 à 59 ligt. Toch kan Junior qua volume nog stappen zetten. Soms zie je hem op het einde van een match wat wegzakken – ook omdat hij af en toe iets te kwistig met zijn krachten omspringt. Maar hoe meer ervaring, hoe beter hij dat in de toekomst zal inschatten.”

Onverzettelijk

Met zijn granieten lichaam is Malanda onverzettelijk in de duels. “Maar”, benadrukt Francky Dury, “niet alleen door zijn pure power, ook door zijn engagement. Als Junior de bal kwijt is, wil hij hem direct terug. Dat zie ik heel graag. Soms moet hij er wel nog op letten dat hij niet té vlug in duel gaat. In de competitiematch tegen Charleroi pakte hij bijvoorbeeld een gele kaart omdat hij te vroeg hapte toen Badibanga diep ging. Achteraf heb ik die fase met hem besproken: ‘Blijf gewoon voor je tegenstander, wacht zijn actie af en dan zal je altijd de bal hebben.’ Junior mag er niet vanuit gaan dat hij met zijn kracht alles kan oplossen. De eerste optie moet zijn: sneller denken dan zijn tegenstander, zonder onnodige fouten te maken en door goed te staan de bal recupereren.”

“Toch”, beklemtoont Dury, “is Juniors positiespel voor een achttienjarige héél goed. Met hem en Delaplace kun je een hecht blok voor de defensie neerzetten. Geen toeval dat we met Junior in de basis op twaalf matchen slechts één keer verloren (2-3, tegen Anderlecht, nvdr) en amper goals incasseerden. Zelden wordt hij immers uit verband gespeeld, en als hij een fout maakt, fluit de ref niet voor een brutale tackle, maar meestal omdat hij iets te stevig het duel aangaat.”

Begin dit seizoen sprak de coach van Zulte Waregem over hoe Malanda nog moest leren goed ingedraaid te staan, zodat hij de bal na ontvangst in één tijd kan doorspelen. “Op OH Leuven heeft hij zo balverlies geleden: met de rug, in plaats van met het gezicht naar doel, nam hij de bal aan, waardoor een speler van OHL die van achter hem makkelijk kon onderscheppen. Maar sinds we hem daarop gewezen hebben, heeft Junior ook op dat vlak grote progressie gemaakt.”

Volgend belangrijk werkpunt volgens Dury: “Snelheid van uitvoering. In de ruimte – het spel nog beter lezen door bijvoorbeeld, als op rechts alles vastzit, vlugger naar links te openen – en in de tijd – nog rapper passen en kaatsen. Tweevoetigheid vormt daarbij geen probleem: zijn rechter is uitstekend en zijn linker geef ik een zeven op tien. Je ziet dat ze in het centre de formation van Rijsel daar goed op gewerkt hebben.”

Positieve noot

Nog een gevolg van Malanda’s opleiding bij Lille: zijn uitstekende mentaliteit. “Die jongen ademt voetbal, het plezier druipt ervan”, zegt Dury. “Klagen doet hij nooit: je ziet hem als eerste een tas ballen of een rondslingerend shirt van het veld nemen. Ook in de kleedkamer zorgt hij voor een positieve noot, probeert hij met de Vlamingen Nederlands te spreken en toont hij veel respect voor de trainersstaf. Een beleefde jongen, mede dankzij de opvoeding van zijn ouders, die dat sterk benadrukten.

“Een geweldige winnaar ook, zelfs op training. En wat me het meest bevalt: op zijn achttiende laat Junior zich op het veld verbaal al sterk gelden – niet toevallig is hij kapitein bij de nationale U19 – en pikt hij door zijn positieve ingesteldheid snel raadgevingen op.”

De vraag is waar Malanda, die een contract heeft tot juni 2015, met zijn kwaliteiten later zal belanden. “Hopelijk kunnen we hem houden, maar ik besef dat hij na dit seizoen misschien al weg is”, zegt Dury. “Sowieso is het cruciaal dat Junior de komende jaren kan blijven spelen en zich ontwikkelt op een vaste positie: als verdedigende middenvelder, zoals bij ons, of als centrale verdediger, zoals bij de nationale ploeg. Hij kiest dus het best voor een club die hem een langetermijnproject voorschotelt en die hem, bijvoorbeeld, eerst nog een of twee seizoenen uitleent – misschien aan Zulte Waregem. Hoe dan ook heeft Junior alles om een heel mooie carrière te maken. Met zijn profiel – fysieke kracht gekoppeld aan voetballend vermogen – is hij geknipt voor de Premier League.” ?

DOOR JONAS CRETEUR – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“Zijn dijspieren masseren is een training op zich.” Bram De Winne

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content