De transfersom van 33 miljoen euro die Manchester City aan VfL Wolfsburg betaalde voor Edin Dzeko is de hoogste in de geschiedenis van de Bundesliga. De 24-jarige Bosniër is uitgegroeid tot een van de compleetste spitsen van Europa.

De kersverse spits van Manchester City, die met zijn recente overstap aanvaller Mario Gomez – Bayern betaalde VfB Stuttgart 30 miljoen – heeft overtroffen als duurste Duitse transfer aller tijden, maakte de voorbije jaren vooral naam in het levensgevaarlijke countervoetbal van VfL Wolfsburg. Die Wölfe hadden Edin Dzeko voor slechts vier miljoen euro overgenomen van FK Teplice uit Tsjechië. Bij Wolfsburg stond de 1,92 meter lange Bosniër samen met de Braziliaan Grafite diep geposteerd en was hij nauwelijks af te stoppen. Saillant is dat Grafite de noeste werker was, terwijl Balkan boy Dzeko de stilistische taken op zich nam: hij is tweebenig, fysiek sterk, goed met het hoofd en als nummer 9 zeer beweeglijk. Met als resultaat dat zijn Bundesligapalmares (96 doelpunten in 138 wedstrijden) tal van prachtige acties en wereldgoals omvat. En dat is ook Manchester Citycoach Roberto Mancini niet ontgaan. “Voor een groot deel is het aangeboren talent”, verklaart Dzeko. “Maar tot mijn zestiende was ik steevast de kleinste voetballer in mijn elftal. Daar heb ik een goede techniek móéten ontwikkelen omdat ik koppend weinig in te brengen had, zo heb ik veel op mijn zwakke linkerbeen getraind. Daarna ben ik in een jaar tijd liefst twintig centimeter gegroeid. Mijn fysieke vaardigheden namen toe, maar de techniek van toen is gebleven. Op één eigenschap in het bijzonder ben ik trots: een spits moet vooral zelfbewust zijn. Op het veld heb ik de overtuiging dat ik tot alles in staat ben. Alleen dan kan ik ook de onmogelijke en ook ondenkbare doelpunten maken.”

Lantaarnpaal

De topclubs uit Engeland en Italië lonkten de voorbije twee seizoenen tevergeefs naar de international. Dit was er uitsluitend aan te danken dat de club halsstarrig vasthield aan de vraagprijs van veertig miljoen euro. De ontwikkelingen rond Dzeko zijn de laatste maanden snel gegaan. Want tijdens zijn begindagen als prof in Bosnië-Herzegovina werd de aanvaller nauwelijks voor vol aangezien. Zijn slungelig postuur leverde hem in zijn vaderland de bijnaam Kloc (lantaarnpaal) op. Waar de Bosniërs vooral gecharmeerd waren van hun helden Hasan Salihamidzic, Meho Kodro, Sergej Barbarez en Safet Susic, oogde Dzeko net iets te statisch, onhandig. FK Zeljeznicar, de lokale topclub waar de aanvaller zijn profloopbaan begon, wist niet wat het hoorde toen FK Teplice bereid was 25.000 euro voor Dzeko te betalen. “We dachten dat we de loterij hadden gewonnen”, is een bekende uitspraak uit Zeljeznicarkringen. Na die overgang in 2005 speelde de aanvaller eerst een halfjaar op huurbasis voor Ústí nad Labem, uitkomend in de Tsjechische tweede klasse. “In mijn carrière heb ik telkens kleine stapjes gemaakt”, blikt Dzeko terug. “Vanuit Bosnië naar de tweede divisie van Tsjechië. Vervolgens naar het hoogste niveau om daarna in Duitsland bij een middenmoter te beginnen. Eerste speelde ik om deelname aan de UEFA Cup, daarna om de Duitse titel en uiteindelijk in de Champions League. Maar nu ben ik klaar voor de volgende stap.” Dzeko tekende bij Manchester City voor vierenhalf seizoen. “Het is de beloning voor een leven lang hard werken. Iedereen zegt dat mijn stijl goed in de Premier League past.”

Edin Dzeko werd 24 jaar geleden geboren in Sarajevo. Hij was zes toen de Bosnische oorlog uitbrak en Sarajevo een van de onveiligste plaatsen van de Balkan werd. Door de gebeurtenissen ging Dzeko pas op zijn tiende in clubverband voetballen. “Een verschrikkelijke periode, de mensen in mijn land hebben erg geleden”, verhaalt de aanvaller. “Als kind moest ik vier jaar lang steeds onderduiken als er knallen te horen waren. Ons huis werd verwoest en we gingen bij mijn grootouders wonen, in een klein huisje verbleven we met vijftien mensen. Dagelijks was er de angst dat een bekende zou overlijden. Altijd was ik mij ervan bewust dat er buiten gevaar was, bij bombardementen kon ieder moment iets gebeuren. Op straat voetballen was onmogelijk. De oorlog heeft mij mentaal gehard.”

Volkswagen Golf

Hoewel de voorbije jaren tot grote hoogte gestegen, geldt Dzeko in Duitsland als de bescheidenheid zelve. Dat ondervond ook dit blad toen het de Bosniër anderhalf jaar geleden ging opzoeken in Wolfsburg. Op de vraag wat hij nog miste om een wereldtopper te worden, antwoordde Dzeko toen: “Ik heb nog alles te leren. Ik ben nog maar 23, weet u. Ik moet nog meer continuïteit in mijn prestaties stoppen. Ik probeer elke training, elke dag hard te werken en het beste van mezelf te geven.” Dat de contractonderhandelingen met Manchester City bijzonder lang duurden omdat hij naar verluidt een weeksalaris van 180.000 euro eiste (uiteindelijk is dat bepaald op 120.000 euro), doet daar niets aan af. Zo gaat het verhaal dat Dzeko zelfs op vakantie in Sarajevo gewoon in een witte Volkswagen Golf rijdt. Leuk voor de hoofdsponsor van VfL Wolfsburg, maar ook het bewijs dat de aanvaller geen behoefte heeft aan overdreven luxe. Daarnaast oogstte hij lof door zeer snel Duits te leren. In het saaie Wolfsburg woonde Dzeko, praktiserend moslim, dicht bij het stadion en hield allerlei lucratieve sponsordeals af. “In deze fase van mijn loopbaan wil ik mij vooral op het voetbal kunnen concentreren. Alles komt op zijn tijd.”

Als tiener voetballend met vrienden imiteerde Dzeko dagelijks de vedetten van zijn favoriete club AC Milan. Hoewel de Nederlandse enclave al uit San Siro was vertrokken, heeft zijn voorliefde ongewild geleid tot vergelijkingen met Milans populairste nummer 9 aller tijden. “Edin Dzeko heeft veel weg van Marco van Basten“, liet Rudi Völler recent tijdens een rondvraag optekenen. De technisch directeur van Bayer Leverkusen, generatiegenoot van San Marco, kreeg bijval van Dieter Hoeness, de td van VfL Wolfsburg. “Van Basten was een lange spits, tweebenig, kopsterk, technisch en snel. Net als Dzeko, die is alleen fysiek robuuster en dus completer.”

DOOR VINCENT OKKER – BEELDEN: REPORTERS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content