Doet hij het of doet hij het niet? Dat is de hamvraag in het Constant Vanden Stockstadion. Wanneer Dieumerci Mbokani en Matías Suárez volledig fit zijn, is het duidelijk dat Tom De Sutter slechts als derde spits in de rangorde fungeert bij Anderlecht. Echt vrolijk wordt de aanvaller, wiens communicatie met coach Ariël Jacobs blijkbaar niet optimaal verloopt, daar niet van. Wat moet de joker van de Brusselaars aanvangen? Vier kenners wikken, wegen en oordelen.

"Tom De Sutter heeft geen tijd meer te verliezen. In zijn plaats zou ik niet twijfelen en tijdens de winterstop Anderlecht verlaten." Philippe Albert {Le Soir, 29/11/2011}

"Het is eenvoudig", oppert Nordin Jbari, tegenwoordig analist voor Belgacom TV en AB3. "De Sutter moet net als Gert Verheyen in het verleden de overstap maken naar Club Brugge om opnieuw plezier te beleven aan het spelletje. Tegen Lierse werd hij door het eigen publiek nog uitgejouwd, hé. De Sutter is het laatste puzzelstukje dat ontbreekt bij Club, want ze beschikken daar niet over een echte pivot. Björn Vleminckx is dat voor mij niet. Die zoekt veel te snel de diepte op, maar wil anderzijds ook graag het aanspeelpunt zijn voorin. Dat kan dus niet. De Sutter is wel een echte nummer negen: hij kaatst gemakkelijk, werkt hard, draait goed weg van de man, is fysiek sterk en scoort gemakkelijk bij goede voorzetten vanop de flanken. Meer zelfs, was hij bij Club aan de competitie begonnen, dan zat hij nu al aan minstens vijftien goals. Zeker door de aanwezigheid van Refaelov, Vadis en Dirar."

Als oud-jeugdspeler weet Jbari dat de lat heel hoog ligt bij Anderlecht. "Je moet als aanvaller meteen voor een surplus zorgen, het liefst door een technische actie of mooie doelpunten. De Sutter is meer een collectief denkende voetballer, die nood heeft aan voldoende beweging rondom hem en zich graag opoffert voor de anderen. Dat blijft een delicate kwestie bij Anderlecht, want een spits wordt te vaak enkel en alleen afgerekend op zijn goals. De Sutter past gewoon niet in de huisstijl. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat je met een Suárez in zijn rug een nog hoger rendement zult zien. Want De Sutter is een ideale ploegspeler. Bij AA Gent blijkt Elimane Coulibaly als fixeerpunt ook gevaarlijker door de acties van Yassine El Ghanassy."

"Als de concurrentie Tom De Sutter wil halen, zullen ze onze prijs moeten betalen. Ik ben ervan overtuigd dat ze bij AA Gent niet meer geïnteresseerd zullen zijn."

Herman Van Holsbeeck {Het Nieuwsblad, 30/11/2011}

"Tom De Sutter is een van mijn lievelingsspelers. Ik begrijp dat hij meer wil spelen en daarom wil vertrekken, maar wij zullen er alles aan doen om hem ervan te overtuigen bij ons te blijven. We hebben geen andere spits zoals hij."

Roger Vanden Stock {Gazet van Antwerpen, 30/11/2011}

"Hij moet gewoon blijven, want Tom groeide bij Anderlecht enorm als voetballer en zit nog niet aan zijn grens. Zijn rol lijkt me daar nog niet uitgespeeld, tenzij het management er anders over denkt", zegt Gaby Demanet, zijn ex-coach bij KM Torhout 1992 en momenteel assistent-trainer bij tweedeklasser SV Roeselare. "Ik zou ervoor pleiten om hem te behouden. Tom bewees al meermaals dat hij het hoge niveau aankan. Het komt er nu op aan de zaken niet te veel te forceren. Vooral tactisch werd hij slimmer. Tom loopt nu veel leper in de ruimte, hij behoudt ook beter het overzicht en zijn plaatsing voor doel zit goed. Alleen zijn afwerkingspercentage moet zeker nog tien procent beter worden. Hij springt soms nog iets te nonchalant om met de kansen. En net daarop beoordelen ze hem meestal. Qua handelingssnelheid stellen zich nochtans weinig problemen."

Demanet begrijpt zijn ongeduld. "Het tekent alleen maar zijn ambitie", denkt hij. "Wie niet speelt, hoopt daar zo snel mogelijk verandering in te brengen. Maar in eerste instantie moet je je afvragen hoe dat komt. Gelukkig is Tom niet de persoon die snel opgeeft. Hij zal zijn keuze niet laten afhangen van het financiële, maar - net als zijn vader - met zijn gezond boerenverstand opteren voor een consequente oplossing. Ik blijf erbij dat het weggaan van Romelu Lukaku een slechte zaak was voor beiden, want ze konden nog veel opsteken van elkaar."

"Ik had wel veel blessures, maar het laatste anderhalf jaar speelde ik tweede viool. Ik ben 26 geworden. Dat zijn de momenten om veel te spelen, je te tonen en veel plezier te hebben in het voetbal."

Tom De Sutter {De Morgen, 01/12/2011}

"Tom is nuchter en realistisch genoeg om zijn kop niet gek te laten maken", verklaart Ronny Desmedt, die als adjunct van Glen De Boeck tussen 2006 en januari 2009 zijn opgang meemaakte bij Cercle Brugge. "We spreken hier toch over een verstandige jongen die uit alles het positieve probeert te halen. Tom is meer waard dan de supersub die hij nu is. Hij beschikt over de gave dat hij makkelijk scoort en goed positie kiest voor doel. Tom weegt sterk op een verdediging en zorgt, zelfs in een mindere match, voor assists. Op zijn inzet kun je zeker niets aanmerken, want hij geeft zich altijd voor de volle honderd procent. In België vind je maar weinig dergelijke spitsen, die op hun best zijn in de zestien meter."

Desmedt sprak er onlangs nog met Lorenzo Staelens over en beiden zien een evolutie van De Sutter in Brussel. "Zijn balvastheid oogt nu veel verfijnder, hij moet niet langer duelleren om de bal onder controle te houden", merkt Desmedt op. "De aanname is beter, hij gebruikt perfect zijn lichaam. Zo'n type moet je beoordelen op een reeks van wedstrijden, want zijn impact is veel groter dan je denkt. Bij Anderlecht wordt alles met een vergrootglas bekeken. Tom is geen egoïst, speelt nooit voor zichzelf. Het ploegverband primeert altijd. Een gouden gast, echt waar, een superprof. Je hebt nooit last met hem."

Desmedt ziet in het buitenland een uitweg. "De Nederlandse competitie is hem echt op het lijf geschreven", stelt hij. "Zeker bij een team dat dominant voetbal brengt, kan zijn toegevoegde waarde groot zijn. Als een coach hem veel vertrouwen schenkt, dan is Tom gegarandeerd goed voor twintig doelpunten per seizoen. Hij past zich snel aan en is mentaal sterk genoeg, want zijn zelfvertrouwen zit goed. Ondanks de vele tegenslagen en moeilijke momenten heeft Tom een ijzersterk karakter. Hij weet goed hoe je eenvoud kunt koppelen aan efficiëntie. Sober wil niet altijd zeggen dat het minder goed is. Ik gun hem van harte nieuw succes, want Tom komt altijd terug."

"Ik heb de laatste tijd veel nagedacht. Voor mij is het duidelijk wat er best moet gebeuren. Hopelijk is het dat ook voor iedereen."

Tom De Sutter {Gazet van Antwerpen, 07/12/2011}

"Tom moet weggaan. Zijn nadeel is dat hij bij Anderlecht niet meer kan verrassen en zijn kans niet greep", stelt Belgacom TV-gezicht Wim De Coninck. "Nochtans loopt Tom er tegenwoordig heel gretig en scherp bij, straalt hij weer kracht uit. Ik zie opnieuw dezelfde speler van zijn beginperiode bij Anderlecht, toen hij op aangeven van Boussoufa altijd perfect - als automatisme - aan de eerste paal kwam. Alleen maakte hij mee wat eerder ook al Josip Weber overkwam: je bent voor veel geld gehaald en je moet onmiddellijk presteren. Het valt moeilijk uit te leggen, maar die fenomenale druk, dat weegt mentaal en leidt merkwaardig genoeg tot blessures. Ik zit met een dubbel gevoel opgescheept. Misschien alarmeerde hij de eigen clubleiders met zijn beslissende rol op Waregem en hypothekeerde hij daardoor een transfer in België. Jammer voor Tom, want in een systeem met buitenspelers kan De Sutter heel nuttig zijn. In Nederland zou hij goed passen bij Ajax. Wat Boelykin kan, daar moet een sterke De Sutter ook toe in staat zijn."

De Coninck vindt het logisch dat Mbokani eerste keuze is diep in de aanval. "Aan de bal is hij, om in de diepte te gaan, iets sneller", aldus de oud-doelman. "Maar ook in het naar de bal toe komen is Dieu sterker. Gewoon voetbaltechnisch is het verschil duidelijk. Tom heeft een nieuwe uitdaging nodig, ook om wat meer vrijheid te krijgen in zijn hoofd. Hij kan dan zorgeloos aan zijn tweede jeugd beginnen. Misschien moet hij zich dan minder wegcijferen voor de ploeg, want dat gaat altijd ten koste van je eigen productiviteit. Dat is zoals een knecht in het wielerpeloton. Op het einde van het seizoen vragen ze ook naar zijn aantal UCI-punten en vergeten ze het aantal uren dat hij op kop reed. Hij moet dus elders aan spelen toekomen om zijn loopbaan nieuw leven in te blazen. Tom heeft nog vele jaren voor de boeg."

"Ik wil niet verhuurd worden. Daar kan ik niks bij winnen. Kijk naar Jakovenko en Reynaldo, hun situatie veranderde weinig. Graag wil ik mijn lot in eigen handen houden."

Tom De Sutter {La Dernière Heure, 07/12/2011}

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE - BEELDEN IMAGEGLOBE

"Zijn afwerkingspercentage moet zeker nog tien procent beter worden."

Gaby Demanet"We spreken hier toch over een verstandige jongen die uit alles het positieve probeert te halen." Ronny Desmedt

"Hij zou goed passen bij Ajax." Wim De Coninck

Doet hij het of doet hij het niet? Dat is de hamvraag in het Constant Vanden Stockstadion. Wanneer Dieumerci Mbokani en Matías Suárez volledig fit zijn, is het duidelijk dat Tom De Sutter slechts als derde spits in de rangorde fungeert bij Anderlecht. Echt vrolijk wordt de aanvaller, wiens communicatie met coach Ariël Jacobs blijkbaar niet optimaal verloopt, daar niet van. Wat moet de joker van de Brusselaars aanvangen? Vier kenners wikken, wegen en oordelen. "Het is eenvoudig", oppert Nordin Jbari, tegenwoordig analist voor Belgacom TV en AB3. "De Sutter moet net als Gert Verheyen in het verleden de overstap maken naar Club Brugge om opnieuw plezier te beleven aan het spelletje. Tegen Lierse werd hij door het eigen publiek nog uitgejouwd, hé. De Sutter is het laatste puzzelstukje dat ontbreekt bij Club, want ze beschikken daar niet over een echte pivot. Björn Vleminckx is dat voor mij niet. Die zoekt veel te snel de diepte op, maar wil anderzijds ook graag het aanspeelpunt zijn voorin. Dat kan dus niet. De Sutter is wel een echte nummer negen: hij kaatst gemakkelijk, werkt hard, draait goed weg van de man, is fysiek sterk en scoort gemakkelijk bij goede voorzetten vanop de flanken. Meer zelfs, was hij bij Club aan de competitie begonnen, dan zat hij nu al aan minstens vijftien goals. Zeker door de aanwezigheid van Refaelov, Vadis en Dirar." Als oud-jeugdspeler weet Jbari dat de lat heel hoog ligt bij Anderlecht. "Je moet als aanvaller meteen voor een surplus zorgen, het liefst door een technische actie of mooie doelpunten. De Sutter is meer een collectief denkende voetballer, die nood heeft aan voldoende beweging rondom hem en zich graag opoffert voor de anderen. Dat blijft een delicate kwestie bij Anderlecht, want een spits wordt te vaak enkel en alleen afgerekend op zijn goals. De Sutter past gewoon niet in de huisstijl. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat je met een Suárez in zijn rug een nog hoger rendement zult zien. Want De Sutter is een ideale ploegspeler. Bij AA Gent blijkt Elimane Coulibaly als fixeerpunt ook gevaarlijker door de acties van Yassine El Ghanassy." "Als de concurrentie Tom De Sutter wil halen, zullen ze onze prijs moeten betalen. Ik ben ervan overtuigd dat ze bij AA Gent niet meer geïnteresseerd zullen zijn." Herman Van Holsbeeck {Het Nieuwsblad, 30/11/2011} "Tom De Sutter is een van mijn lievelingsspelers. Ik begrijp dat hij meer wil spelen en daarom wil vertrekken, maar wij zullen er alles aan doen om hem ervan te overtuigen bij ons te blijven. We hebben geen andere spits zoals hij." Roger Vanden Stock {Gazet van Antwerpen, 30/11/2011} "Hij moet gewoon blijven, want Tom groeide bij Anderlecht enorm als voetballer en zit nog niet aan zijn grens. Zijn rol lijkt me daar nog niet uitgespeeld, tenzij het management er anders over denkt", zegt Gaby Demanet, zijn ex-coach bij KM Torhout 1992 en momenteel assistent-trainer bij tweedeklasser SV Roeselare. "Ik zou ervoor pleiten om hem te behouden. Tom bewees al meermaals dat hij het hoge niveau aankan. Het komt er nu op aan de zaken niet te veel te forceren. Vooral tactisch werd hij slimmer. Tom loopt nu veel leper in de ruimte, hij behoudt ook beter het overzicht en zijn plaatsing voor doel zit goed. Alleen zijn afwerkingspercentage moet zeker nog tien procent beter worden. Hij springt soms nog iets te nonchalant om met de kansen. En net daarop beoordelen ze hem meestal. Qua handelingssnelheid stellen zich nochtans weinig problemen." Demanet begrijpt zijn ongeduld. "Het tekent alleen maar zijn ambitie", denkt hij. "Wie niet speelt, hoopt daar zo snel mogelijk verandering in te brengen. Maar in eerste instantie moet je je afvragen hoe dat komt. Gelukkig is Tom niet de persoon die snel opgeeft. Hij zal zijn keuze niet laten afhangen van het financiële, maar - net als zijn vader - met zijn gezond boerenverstand opteren voor een consequente oplossing. Ik blijf erbij dat het weggaan van Romelu Lukaku een slechte zaak was voor beiden, want ze konden nog veel opsteken van elkaar." "Ik had wel veel blessures, maar het laatste anderhalf jaar speelde ik tweede viool. Ik ben 26 geworden. Dat zijn de momenten om veel te spelen, je te tonen en veel plezier te hebben in het voetbal." Tom De Sutter {De Morgen, 01/12/2011} "Tom is nuchter en realistisch genoeg om zijn kop niet gek te laten maken", verklaart Ronny Desmedt, die als adjunct van Glen De Boeck tussen 2006 en januari 2009 zijn opgang meemaakte bij Cercle Brugge. "We spreken hier toch over een verstandige jongen die uit alles het positieve probeert te halen. Tom is meer waard dan de supersub die hij nu is. Hij beschikt over de gave dat hij makkelijk scoort en goed positie kiest voor doel. Tom weegt sterk op een verdediging en zorgt, zelfs in een mindere match, voor assists. Op zijn inzet kun je zeker niets aanmerken, want hij geeft zich altijd voor de volle honderd procent. In België vind je maar weinig dergelijke spitsen, die op hun best zijn in de zestien meter." Desmedt sprak er onlangs nog met Lorenzo Staelens over en beiden zien een evolutie van De Sutter in Brussel. "Zijn balvastheid oogt nu veel verfijnder, hij moet niet langer duelleren om de bal onder controle te houden", merkt Desmedt op. "De aanname is beter, hij gebruikt perfect zijn lichaam. Zo'n type moet je beoordelen op een reeks van wedstrijden, want zijn impact is veel groter dan je denkt. Bij Anderlecht wordt alles met een vergrootglas bekeken. Tom is geen egoïst, speelt nooit voor zichzelf. Het ploegverband primeert altijd. Een gouden gast, echt waar, een superprof. Je hebt nooit last met hem." Desmedt ziet in het buitenland een uitweg. "De Nederlandse competitie is hem echt op het lijf geschreven", stelt hij. "Zeker bij een team dat dominant voetbal brengt, kan zijn toegevoegde waarde groot zijn. Als een coach hem veel vertrouwen schenkt, dan is Tom gegarandeerd goed voor twintig doelpunten per seizoen. Hij past zich snel aan en is mentaal sterk genoeg, want zijn zelfvertrouwen zit goed. Ondanks de vele tegenslagen en moeilijke momenten heeft Tom een ijzersterk karakter. Hij weet goed hoe je eenvoud kunt koppelen aan efficiëntie. Sober wil niet altijd zeggen dat het minder goed is. Ik gun hem van harte nieuw succes, want Tom komt altijd terug." "Ik heb de laatste tijd veel nagedacht. Voor mij is het duidelijk wat er best moet gebeuren. Hopelijk is het dat ook voor iedereen." Tom De Sutter {Gazet van Antwerpen, 07/12/2011} "Tom moet weggaan. Zijn nadeel is dat hij bij Anderlecht niet meer kan verrassen en zijn kans niet greep", stelt Belgacom TV-gezicht Wim De Coninck. "Nochtans loopt Tom er tegenwoordig heel gretig en scherp bij, straalt hij weer kracht uit. Ik zie opnieuw dezelfde speler van zijn beginperiode bij Anderlecht, toen hij op aangeven van Boussoufa altijd perfect - als automatisme - aan de eerste paal kwam. Alleen maakte hij mee wat eerder ook al Josip Weber overkwam: je bent voor veel geld gehaald en je moet onmiddellijk presteren. Het valt moeilijk uit te leggen, maar die fenomenale druk, dat weegt mentaal en leidt merkwaardig genoeg tot blessures. Ik zit met een dubbel gevoel opgescheept. Misschien alarmeerde hij de eigen clubleiders met zijn beslissende rol op Waregem en hypothekeerde hij daardoor een transfer in België. Jammer voor Tom, want in een systeem met buitenspelers kan De Sutter heel nuttig zijn. In Nederland zou hij goed passen bij Ajax. Wat Boelykin kan, daar moet een sterke De Sutter ook toe in staat zijn." De Coninck vindt het logisch dat Mbokani eerste keuze is diep in de aanval. "Aan de bal is hij, om in de diepte te gaan, iets sneller", aldus de oud-doelman. "Maar ook in het naar de bal toe komen is Dieu sterker. Gewoon voetbaltechnisch is het verschil duidelijk. Tom heeft een nieuwe uitdaging nodig, ook om wat meer vrijheid te krijgen in zijn hoofd. Hij kan dan zorgeloos aan zijn tweede jeugd beginnen. Misschien moet hij zich dan minder wegcijferen voor de ploeg, want dat gaat altijd ten koste van je eigen productiviteit. Dat is zoals een knecht in het wielerpeloton. Op het einde van het seizoen vragen ze ook naar zijn aantal UCI-punten en vergeten ze het aantal uren dat hij op kop reed. Hij moet dus elders aan spelen toekomen om zijn loopbaan nieuw leven in te blazen. Tom heeft nog vele jaren voor de boeg." "Ik wil niet verhuurd worden. Daar kan ik niks bij winnen. Kijk naar Jakovenko en Reynaldo, hun situatie veranderde weinig. Graag wil ik mijn lot in eigen handen houden." Tom De Sutter {La Dernière Heure, 07/12/2011} DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE - BEELDEN IMAGEGLOBE"Zijn afwerkingspercentage moet zeker nog tien procent beter worden." Gaby Demanet"We spreken hier toch over een verstandige jongen die uit alles het positieve probeert te halen." Ronny Desmedt "Hij zou goed passen bij Ajax." Wim De Coninck