Hoe goed is Ivan Perisic, de jonge Kroatische middenvelder van Club Brugge die met Jelle Vossen strijd levert voor de titel van topschutter van de Jupiler Pro League?

Perisic maakt alle soorten doelpunten’

{ Nico Vanderdonck, gewezen offensieve middenvelder die als assistent-trainer van SV Roeselare in 2009 het debuut van de toen negentienjarige Ivan Perisic in de Jupiler Pro League meemaakte}

“Bij ons liet hij meteen heel veel kwaliteiten zien en stak hij boven al de rest uit. Samen met Sherjill MacDonald hield hij ons toen in eerste. Zijn transfer naar Club Brugge zes maanden later kwam niet onverwacht en de evolutie die hij sindsdien maakte, is dat evenmin. Ook een akkefietje daar af en toe verwachtte ik wel. Ivan is iemand die je tussen twee lijnen moet laten functioneren. Je mag hem niet te kort houden, maar soms moet je dat juist wel doen. Dat is een kunst. Zeker met hem is dat niet altijd gemakkelijk.

“Zijn scorend vermogen is enorm en wat opvalt: hij maakt alle soorten doelpunten. Hij scoort op infiltratie; hij scoort met de kop, met links en met rechts; hij scoort op vrije trap; en hij scoort ook uit individuele acties. Zie de manier waarop hij onlangs tegen Standard op de linkerkant man tegen man Steven Defour passeerde en vervolgens perfect afwerkte. Zo’n verscheidenheid aan doelpunten zie je weinig. Het typeert zijn veelzijdigheid en zijn verschillende soorten klasse. Opmerkelijk zijn vooral zijn kopkracht, zijn detente, zijn tweevoetigheid en zijn infiltratievermogen in de zestien. Maar hij is ook iemand met loopvermogen en staat stevig op zijn benen in de duels.

“Bij ons speelde hij centraal op het middenveld, maar je voelde dat hij van nature makkelijker een actie maakt als hij van links komt. Dat zie je nu ook bij Club Brugge. Hij is een moderne nummer 10, maar het beste is volgens mij hem een beetje te laten zwerven vanaf de linkerkant. Ivan kan zoals een echte buitenspeler een actie maken tegen de lijn, maar je moet hem ook laten infiltreren in de zestien vanuit de centrale as, want dat is misschien wel zijn grootste talent. Hij is het type speler dat in het hedendaagse voetbal heel belangrijk is, omdat hij door zijn uitstekende loopacties – op het juiste moment op de juiste plaats zijn – heel moeilijk te verdedigen is.

“Balkanjongens reageren soms impulsief en dat geldt ook voor hem. Het getuigt van zijn gedrevenheid en zijn winnersmentaliteit, maar het mag uiteraard niet te veel gebeuren en niet te extreem zijn. Als hij dat helemaal onder controle krijgt, zal hij nog wel stappen vooruit zetten. Natuurlijk, hij is pas 22 jaar geworden en onderschat de druk en de stress waar zulke jonge jongens bij topclubs tegenwoordig mee te maken krijgen niet. Het verschil met vroeger is groot, de pers zit nu overal bovenop en vergroot alles uit. Waar Ivan zal eindigen, weet ik niet, maar als hij zijn progressie voort kan zetten en goed begeleid wordt, dan kan hij bij een Europese topclub raken.”

‘Perisic is zeker te goed voor België’

{ Peter Van Der Heyden, ex-Rode Duivel die met Wolfsburg en Mainz in de Bundesliga voetbalde, nu bij Club Brugge met Ivan Perisic de kleedkamer deelt en op het veld als linksback in zijn rug speelt}

“Laten we zeggen dat hij zeker te goed is voor België. Ik bedoel: hij is een jongen die op internationaal niveau moet voetballen, Europees, Champions League moet kunnen spelen. Ik zat toch ook vijf jaar in het buitenland, maar ik zag zelden een speler met die kwaliteiten. Hij heeft alles wat een grote voetballer moet hebben: power, gestalte, startsnelheid, snelheid over een langere afstand, twee haast perfecte voeten, kopkracht. Die jongen is echt onwaarschijnlijk compleet. Daardoor kan hij volgens mij terecht in zowel een heel technische competitie zoals de Spaanse als in de Bundesliga, die veel kracht en loopvermogen vereist. Als hij zich blijft verzorgen, kan hij in de toekomst overál spelen. Hij is polyvalent, maar naar mijn gevoel is de plaats waar hij nu staat, zijn beste: hij kan vanop links geregeld naar binnen komen maar bezit tegelijk die snelheid op de flank die zo dodelijk is voor elke ploeg.

“Hij is jong en enthousiast en misschien wel een type dat leert met een buil en een bluts af en toe, maar eigenlijk is hij een heel goede kerel die in de omgang helemaal niet moeilijk is. Als je hem op de juiste manier benadert, is dat iemand die bereid is om te luisteren en respect te tonen. Ik hoop voor hem dat hij ook in zijn verdere carrière mensen zal tegenkomen die met een geïndividualiseerde aanpak het beste in hem naar boven willen brengen. Maar ik heb het volste vertrouwen in die jongen. Hij is zo goed en zo gedreven dat hij volgens mij hoe dan ook zijn weg wel zal maken.”

‘Perisic kan een van de beste spelers van Europa worden’

{ Zdravko Reic, vermaarde voetbaljournalist uit Split van de sportkrant Sportske Novosti die op de Kroatische televisie de talkshow Istinom do Gola presenteert}

“Perisic kan een van de beste spelers van Europa worden. Slaven Bilic, de bondscoach van Kroatië, vindt hem een wonder player. Vrijdag sprak ik nog met hem: hij is Ivan langzamerhand in de groep aan het integreren en zal hem volgende week in de vriendschappelijke interland in Frankrijk zeker speelgelegenheid geven.

“Bij de jeugd van Hajduk was hij al een groot talent met grote ambities. Toen hij zestien à zeventien jaar was, wilden ze er hem een stipendium geven, een soort aanmoedigingspremie voor jonge spelers zoals bedrijven dat weleens doen met studenten, maar dat weigerde hij. Hij wou een volwáárdig contract. Wat ook meespeelde, is dat zijn vader op dat moment financiële problemen kende. Door een ziekte onder de kippen moest hij zijn kippenkwekerij sluiten en was er dringend geld nodig om zijn schulden af te betalen. Zo is Ivan bij Sochaux terechtgekomen. In Split spreken ze er nog altijd schande van dat ze hem toen geen volwaardig contract hebben gegeven.

“Ik weet dat Barcelona hem nu volgt en analyseert en ook informatie aan het verzamelen is over zijn karakter en zijn familie. Dat weet ik honderd procent zeker, omdat Hajduk Split eind juli zijn honderdjarig bestaan viert met een galawedstrijd tegen Barcelona en het tijdens de contacten is gezegd. Niemand weet met zekerheid hoever Perisic zal raken, maar in elk geval beschikt hij behalve over grote voetbalkwaliteiten ook over het sterke karakter dat nodig is om de top te halen. Hij is een ongelooflijke winnaar én voor zo’n jonge speler al heel clever; dat bleek toen hij enkele maanden geleden te gast was in mijn tv-show.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content