Jonathan Legear wou in 2008 ‘veni, vidi, vici‘ op zijn lichaam laten tatoeëren, Latijn voor ‘ik kwam, ik zag, ik overwon’. Maar op zijn arm belandde: ‘vini, vidi, vici‘. Tegenwoordig worstelt de snelle rechterflankspeler ook op het veld met zijn geliefde motto.

Bij welke club voetbalde Jonathan Legear begin 2014 enkele maanden nadat zijn contract bij Terek Grozny was ontbonden? Het wordt ooit een goeie quizvraag, want sterk zal zijn doortocht bij KV Mechelen zich niet vastbijten in het collectieve geheugen. 119 minuten spande het shirt van geel-rood om zijn borstkas, daarin gaf hij nul assists en maakte hij nul goals.

Mogelijke troefkaart

Met een klaagzang in dit blad luidde Legear rond Nieuwjaar zelf het einde in van zijn Tsjetsjeens avontuur: de 27-jarige ex-Anderlechtvedette jammerde dat hij zich ondanks de Russische roebels niet thuis voelde bij Terek Grozny. Tezelfdertijd stond KV Mechelen te trillen op zijn benen, met nog negen matchen te gaan in de reguliere competitie bedroeg de kloof met de hoogste play-off 3-plaats maar drie punten meer. KV strikte trainer Frank Vercauteren om het degradatiespook te verjagen en Olivier Renard zette bij KV intussen zijn eerste stappen als assistent van sportief directeur Fi Vanhoof. Zo waren er plots twee bekenden van Legear neergestreken Achter De Kazerne: Renard noemt zich een vriend van de blonde winger en Vercauteren kent hem nog uit hun gezamenlijke tijd in het Astridpark.

Eind januari zette Legear in Mechelen zijn handtekening onder een contract tot het einde van het seizoen. De uitleg luidde dat het voor de speler een tussenoplossing was in afwachting van zijn naar verluidt al beklonken overgang naar een nieuwe, grote club. Legear zou bij geel-rood zijn conditionele achterstand kunnen wegwerken nadat hij in Rusland enkele maanden niet speelde. KV van zijn kant zou een topper kunnen opstellen in de slotfase van de reguliere competitie, een mogelijke troefkaart waarvoor Malinois naar eigen zeggen niet eens in de geldbuidel moest tasten. “Wij betaalden de speler een minimumloon”, aldus voorzitter Johan Timmermans, “en mogen alles factureren aan Olympiacos.” Legear zelf en zijn makelaar Christophe Henrotay willen echter niet gezegd hebben dat de Griekse kampioen, die dit seizoen de achtste finales van de Champions League bereikte, de nieuwe werkgever wordt van de Luikenaar.

Fletse maanden

Maar ook Bart De Bruyn begint zijn verhaal in Piraeus als hij de fletse maanden van Legear in Mechelen toelicht. “Jona legde bij Olympiacos testen af”, zegt de kinesist van KV. “Daar geraakte hij door. Wij konden hem niet meteen een fysieke proef laten doen, omdat hij in Griekenland een klein scheurtje had opgelopen in zijn quadriceps aan de rechterkant. Dat gebeurde tijdens de cybextest die ze bij Olympiacos nog gebruiken: een speler zit daarbij in een stoel waarmee de quadriceps en de hamstrings worden getest.”

KV begon in februari met Legear te werken aan zijn musculaire probleempje en aan zijn conditionele achterstand. Op speeldag 28 mocht de Luikenaar uiteindelijk een eerste keer op de bank plaatsnemen, bij de thuismatch tegen Lokeren. Vercauteren stuurde hem die dag negen minuten tussen de lijnen. Een week later ging het plots snel voor Legear: in zijn geboortestad belandde hij aan de aftrap tegen Standard omdat spits Mads Junker was beginnen te braken tijdens de opwarming. Prompt kreeg Legear 86 minuten voor de kiezen. Maar het liep goed. En achteraf verteerde hij de wedstrijd schijnbaar probleemloos, vertelt De Bruyn: “Tot op donderdag. Toen kreeg hij last in een van zijn hamstrings. Zelf schrok Jonathan daar niet van. ‘Ik heb in mijn leven al zestig hamstringblessures gehad’, zei hij. Wij wisten vooraf niet dat dat in die mate een item was bij hem.”

Weer duurde het een dikke maand eer Vercauteren hem nog een keer op de bank kon zetten. In Kortrijk, halfweg play-off 2, viel hij nog eens 24 minuten in. “Toen hij de woensdag na die match met zijn rechtervoet op een bal trapte,” aldus De Bruyn, “voelde hij iets in zijn standbeen, weer zijn quadriceps, maar deze keer dus aan de linkerkant.” Zo eindigde de doortocht van Legear zoals die begonnen was.

Niet opnieuw

Als KV-voorzitter Timmermans terugblikt op de transfer, zegt hij: “Ik heb geen reden om spijt te hebben, maar in de toekomst zullen we wel meer nadenken over de meerwaarde van zo’n speler op de korte termijn. Als u mij vraagt of ik het opnieuw zou doen, antwoord ik neen.”

Legear zelf, die zou zich op weg naar zijn volgende club nu best focussen op zijn hamstringprobleem, zegt De Bruyn. “Jona moet alles rond die hamstring sterker maken, zodat de belasting op de hamstring zelf minder wordt.” Kristof Sas, medisch begeleider van de spelers in de portefeuille van Henrotay, adviseerde Legear intussen om in München eens langs te gaan bij Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, de expert op het vlak van hamstringblessures die ook de Nederlandse speler Arjen Robben behandelde.

DOOR KRISTOF DE RYCK – BEELDEN BELGAIMAGE

“We mogen alles factureren aan Olympiacos.” Johan Timmermans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content