Op 10.000 toeschouwers hopen ze morgen, bij de Helsingin Jalkapalloklubi (‘voetbalclub uit Helsinki), afgekort HJK. Dat zou een vol huis betekenen in het Sonera Stadium, de thuishaven van de grootste en meest succesvolle Finse voetbalclub ooit. Afgelopen zomer speelde HJK een paar vriendschappelijke wedstrijden in het grotere olympisch stadion. Tegen Barcelona kwam 40.000 man opdagen.

Doorgaans voetbalt HJK in de Veikkausliiga voor 5000 man. Dat is veel in een competitie waar gemiddeld tussen 2000 en 3000 man opdaagt, en waar de spanning al lang uit is. Afgelopen weekend eindigde HJK (de Finse competitie volgt om klimatologische redenen het kalenderjaar) weer met een straat voorsprong op de concurrentie en won het zijn zesde opeenvolgende landstitel. De laatste andere kampioen was FC Inter Turku in 2008.

In totaal verzamelde het in 1907 opgerichte HJK, met 2500 jeugdspelers dé grootste sportclub in het land, al 26 landstitels en 11 bekers. De tweede meest succesvolle voetbalclub, Haka Valkeakosken, werd negen keer kampioen en twaalf keer bekerwinnaar.

Hoewel het al maanden vaststond dat HJK kampioen zou worden, haalde het wegens een paar langdurige blessures én om een goed figuur te slaan in Europa toch nog vier nieuwe spelers tijdens de voorbije zomermercato, onder wie Aristide Bancé (ex-Lokeren en Beerschot), die al meteen scoorde in zijn eerste wedstrijd. “Het was een lastminutetransfer”, zegt communicatieverantwoordelijke van de club, Joel Aaltonen. “We waren bezig met een paar Finse spitsen, maar dat sprong af en toen werd Bancé hier aangeboden. Hij was vrij.”

Geld geeft HJK amper uit aan inkomende transfers. Niet onlogisch in een sporttak waar amper geld omgaat en waar tijdens de economische crisis en na enkele schandalen een paar profclubs van het toneel verdwenen. In Finland staan alle sporten in de schaduw van het populaire ijshockey, dat het meeste geld, de meeste sponsors en de meeste toeschouwers naar zich toe haalt. Dat betekent onder meer dat HJK in eigen stad geen concurrentie moet dulden. De enige ‘derby’ is de wedstrijd tegen Honka uit de moderne voorstad Espoo.

HJK-eigenaar en voorzitter is mediamagnaat Olli-Pekka Lyytikäinen die het voorzitterschap erfde van zijn vader. Het budget bedraagt ongeveer één tiende van dat van tegenstander Club Brugge, tussen drie en vier miljoen euro. De andere eersteklassers doen het met nog minder. HJK, dat sinds tien jaar – net als de meeste Finse clubs – op kunstgras voetbalt, verwacht veel van de allereerste Finse deelname aan de groepsfase van de EL. Eén keer zat het als enige Finse club ooit in de groepsfase van de CL. In 1998/99 haalde het vijf punten in een groep met Benfica, PSV en Kaiserslautern. Dit jaar verdween HJK uit de CL-kwalificaties na een duel tegen Apoel Nicosia, dat in Helsinki bij de rust nochtans tegen een 2-0-achterstand aankeek.

De komende jaren hoopt HJK vooral in eigen land op meer concurrentie om beter te worden. Het is te groot voor Finland, en te klein voor Europa.

DOOR GEERT FOUTRÉ

HJK is te groot voor Finland en te klein voor Europa.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content