Hoe breed zijn de schouders?

© getty

André Villas-Boas moet Marseille voor het eerst sinds de Ligabeker in het seizoen 2011/12 weer aan een prijs helpen.

Met zijn aanstelling voor twee seizoenen komt er voor de 41-jarige Portugees een einde aan een sabbatperiode, nadat hij in november 2017 vertrok bij het Chinese Shanghai SIPG. Met Olympique Marseille voegt André Villas-Boas een zevende team toe aan het rijtje van clubs die hij sinds 2009 onder zijn hoede kreeg. Na een rol als rechterhand van José Mourinho bij FC Porto, Chelsea en Inter begon de poulain van Sir Bobby Robson tien jaar geleden zelfstandig bij Académica Coimbra. Nadien fungeerde hij nog als sportief eindverantwoordelijke bij FC Porto, Chelsea, Tottenham en Zenit. Daar pakte hij ook zijn laatste prijs, in 2016. Die opdracht krijgt hij nu ook mee van voorzitter Jacques-Henri Eyraud en de Spaanse sportief directeur Andoni Zubizarreta. Want OM, dat door zijn vijfde plaats naast Europees voetbal greep, snakt naar nieuwe successen. De Ligabekerwinst in 2011/12 (1-0 tegen Lyon, via Brandão) blijft de laatst veroverde trofee van Olympique.

Rudi Garcia werd dus het kind van de rekening, want ondanks een overeenkomst tot 2021 werd de in oktober 2016 aangestelde coach ‘in het belang van het project’ geslachtofferd in het Stade Vélodrome. Villas-Boas geldt in eerste instantie als een organisatiefreak, die wat geobsedeerd raakte door dat aspect. ‘Wanneer ik ergens aankom, wil ik meteen alles veranderen’, zo geeft de Portugees zelf ruiterlijk toe. Snel komt het beeld naar boven van een goede trainer, die bijzonder veeleisend blijkt maar ook heel innoverend voor de dag komt. ‘Het is vooral iemand die schrik heeft van conflicten’, beweert voormalig Frans international William Gallas, die AVB meemaakte bij de Spurs en de Blues. ‘Bovendien denk ik niet dat hij over voldoende brede schouders beschikt om OM te coachen, toch een heel bijzondere club.’ Een streng oordeel, dat wordt gedeeld door Benoît Assou-Ekotto. ‘Hij is veel te zelfverzekerd. Van zijn trainingen begrepen we niks.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content