Hoe Cercle Brugge het kneusje van de Jupiler Pro League is geworden

© belgaimage
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

In plaats van in de beoogde linkerkolom staat Cercle momenteel laatste in de rechterkolom. Hoe komt dat?

Sinds vorige week is Cercle het kneusje van de Jupiler Pro League: op dinsdag werd het thuis voor de beker uitgeschakeld door RUS Rebecquoise, een ploeg die in de tweede amateurklasse nog niet kon winnen; en op zaterdag werd het thuis voor de competitie geklopt door KAS Eupen, ook al een ploeg die nog niet eerder kon winnen. Cercle staat nu met 3 op 27 afgescheiden laatste. Terwijl er in juni nochtans ambitieuze taal was gesproken: het doel was met betere spelers, een sterkere ploeg en aanvallender voetbal een plaats in de linkerkolom te verwerven. Intussen werden acht van de negen competitiewedstrijden verloren. Aanvallend was het voetbal zaterdag met slechts 34 procent balbezit zelfs niet in een thuiswedstrijd tegen de laatste in het klassement.

Het plan was duidelijk, maar werd niet goed uitgevoerd. De bedoeling was om dit keer voor een hoofdcoach te kiezen die het Nederlands machtig is en de Belgische competitie kent, maar onder meer Vincent Euvrard en Besnik Hasi haakten in extremis af. Toen de voorbereiding al bezig was, werd uiteindelijk met Fabien Mercadal toch weer voor een Franse hoofdcoach geopteerd. De vorming van een nieuwe ploeg verliep nog moeizamer. De intentie was meer ervaren, meer Belgische en meer met de Belgische competitie vertrouwde spelers aan te trekken, maar dat is niet gelukt. In de ploeg die tegen Antwerp en Eupen aan de aftrap verscheen, stond één Belg ( Stef Peeters) en één speler die vorig seizoen ook al in de Jupiler Pro League speelde ( Jérémy Taravel). Van de tien nieuwe spelers in die ploeg kwam de helft pas eind augustus in Brugge aan. Van die ploeg waren bovendien weinig of geen spelers basisspeler bij hun vorige club. De gemiddelde leeftijd bedroeg 22 jaar.

AS Monaco beloofde Cercle dit seizoen betere spelers ter beschikking te stellen, maar dat is nog niet gebleken. De Engelse jeugdinternational Jonathan Panzo (18), een centrale verdediger, en de Zuid-Afrikaanse jeugdinternational Lyle Foster (19), een spits, zijn onmiskenbaar talenten, maar zijn nog piepjong en pas sinds begin september inzetbaar. Foster moet zich nog aanpassen aan de duels in de Belgische competitie en Panzo pakte tegen Eupen twee keer geel in vijf minuten. Doelman Loïc Badiashile (21), rechtsback Giulian Biancone (19) en linksback Julien Serrano (21) lieten een veel minder goeie indruk. Hun fouten kostten punten. Ook tegen Eupen was dat het geval: bij de 1-2 in de 88e minuut ‘vergeet’ Biancone te verdedigen op een flankvoorzet. Het is peperduur leergeld. Maar het is eigen aan het project: AS Monaco kocht Cercle om er jonge spelers speelkansen te geven en ze zo op te waarderen. Alleen is het evenwicht zoek. Het elftal mist ervaring. Tot nu toe is Cercle nog geen volwaardige eersteklasseploeg gebleken, maar eerder een veredeld belofteteam.

In deze uiterst moeilijke omstandigheden koos Mercadal voor een defensieve aanpak, zelfs thuis tegen Eupen, maar die rendeerde niet: Cercle slikte al 21 doelpunten, de meeste van alle eersteklassers; en creëert weinig kansen. In vijf wedstrijden kwam het op voorsprong, maar daarvan verloor het er vier. Er zit wel goeie wil maar vooral ook terughoudendheid en verkramping in het team. Beterschap is er niet, bleek zaterdag, en de druk neemt intussen almaar toe. Zonder een snelle kentering zit er ongetwijfeld een trainerswissel aan te komen. Dat zal afhangen van het overleg van AS Monaco met François Vitali, de Franse sportief directeur.

Want dit is een ontzettend belangrijk seizoen. Waarin het niet zozeer gaat om wel of niet in de linkerkolom eindigen, maar om waarde creëren voor beide partijen. Lees: meerwaarde creëren op spelers. Voor AS Monaco gaat het om rendement op de naar schatting 25 miljoen euro die het al in Cercle investeerde. Voor Cercle gaat het om weer levensvatbaar worden als profclub. AS Monaco engageerde zich bij de overname (en redding) van Cercle in mei 2017 om gedurende vier jaar integraal alle verliezen aan te zuiveren. Vorig jaar bedroeg het tekort 7,4 miljoen euro. Dat betekent dat Cercle door Monaco in leven wordt gehouden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content