Hoe Charleroi Felice Mazzu heeft kunnen houden

© BELGAIMAGE

KAA Gent flirtte met hem, maar koos uiteindelijk voor een buitenlandse coach. Felice Mazzu zit nog altijd stevig in het zadel in het Zwarte Land.

Het is ondertussen een klassieke methode in de Ghelamco Arena. Wanneer de coach van de Buffalo’s het moeilijk heeft, gooien Michel Louwagie en Ivan De Witte een lijntje uit, via een makelaar, en wachten ze tot er iemand bijt. Voor de nederlaag tegen Genk, die Yves Vanderhaeghe fataal werd, was het alarm al eens afgegaan in de Gentse kantoren.

De 0-4-thuisnederlaag tegen Club Brugge komt in de Ghelamco Arena hard aan. Enkele uren na de wedstrijd contacteert Roger Henrotay, de nieuwe almachtige makelaar in de Gentse sferen, Felice Mazzu. De wederzijdse liefde tussen de coach van Charleroi en de Oost-Vlaamse club dateert niet van gisteren. De Trainer van het Jaar 2017 overweegt een mogelijk vertrek uit het Zwarte Land. Mazzu wordt daartoe aangemoedigd door een lid van zijn sportieve staf, intern gekend als iemand die graag van lucht verandert. Het idool van Mambourg beraadt zich bij zijn vertrouwensmensen, vraagt aan zijn staf of ze hem willen vergezellen op een avontuur buiten het Zwarte Land. Net op dat moment aarzelt Gent dan weer. Kan Mazzu een kosmopolitische kleedkamer als die van de Gentse club wel aan? In Mazzu’s contract bij Charleroi staat een clausule waarbij hij mag vertrekken als er een bedrag wordt betaald tussen 500.000 euro en één miljoen. Voorzitter De Witte toont zich bereid die financiële inspanning te doen.

Dat gebeurt allemaal achter de rug van Mehdi Bayat, ondanks de uitstekende banden die de afgevaardigd bestuurder van Charleroi heeft met de Gentse clubleiders. Wanneer Mehdi door een derde partij getipt wordt, laat de sterke man van Charleroi de Buffalo’s weten dat hij erg ontgoocheld is over de gang van zaken, en maakt hen nog eens duidelijk dat er geen sprake kan zijn dat zijn coach tijdens het seizoen de club verlaat.

Moe om de naam van Felice Mazzu na elk trainersontslag bij een club van de G5 in de media te zien opduiken, had Mehdi vorig seizoen zijn voorzorgen genomen door het nog lopende contract van zijn trainer te verlengen aan verbeterde voorwaarden, terwijl hij tegelijk de te winnen premies voor de ganse trainersstaf omhoog schroefde. Een belangrijk signaal naar Mazzu die altijd hamert op het collectieve werk dat hij met zijn staf uitoefent in Charleroi.

Omdat hij een paar dagen niets gehoord heeft van Mehdi, wat zelden gebeurt tussen de twee mannen, belt Mazzu de clubleider zelf op. Hij vermoedt dat zijn baas op de hoogte is van de interesse vanwege KAA Gent, en bevestigt zijn voornemen om zijn werk in Charleroi voort te zetten. Op het einde van de zomermercato was de relatie tussen trainer en sportief directeur na het vertrek van Kaveh Rezaei ietwat vertroebeld, maar met het binnenhalen van Victor Osimhen, Gabriele Angella, Massimo Bruno, David Henen en Adama Niane heeft de algemeen directeur de machine, die wat stilgevallen was, weer aangezwengeld. Met een opgefriste kleedkamer namen de Karolingers een nieuwe start, nog steeds met Mazzu, die voorlopig zijn woord houdt om nooit tijdens een seizoen een project af te breken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content