Hoe de NBA superteams wil vermijden

© REUTERS
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

De NBA wil door een nieuwe regel in de nieuwe cao, in december afgesloten met de spelersvakbond, haar sterren over meer clubs spreiden en houden.

Het was dé transfer van de laatste jaren in de NBA: die van superster Kevin Durant, van Oklahoma City Thunder naar de Golden State Warriors vorige zomer. Zeer gecontesteerd, omdat bij de Warriors al regerend MVP Stephen Curry rondliep, maar ook andere toppers als Klay Thompson en Draymond Green. De Warriors moesten, om Durants jaarsalaris van 26,5 miljoen dollar te kunnen betalen, wel enkele spelers laten gaan, maar met de komst van KD leek een nieuwe titel al binnen – een die ze in juni vorig jaar waren kwijtgeraakt aan de Cleveland Cavaliers van LeBron James, Kyrie Irving en Kevin Love.

Niet toevallig staan beide superteams dit seizoen ook weer op kop in hun respectieve conferences. Iedereen verwacht dat de Warriors en de Cavs in juni 2017 voor het derde seizoen op rij elkaar zullen treffen in de NBA-finales – wat een primeur zou zijn.

De verhuizing van Durant naar Golden State was echter een doorn in het oog van NBA-baas Adam Silver. De NBA streeft immers van oudsher naar een competitieve balans, onder meer door het draftsysteem waarbij de slechtste ploegen elk jaar de beste collegespelers kunnen kiezen, zodat die met een jonge ster een nieuwe franchise kunnen bouwen. Adam Silver, en zijn voorganger David Stern, moesten de voorbije jaren echter toekijken hoe steeds meer sterren gingen samenklitten, zoals al in 2010, toen LeBron James van Cleveland naar Miami trok, om er een trio te vormen met Dwyane Wade en Chris Bosh.

De NBA wil nu met een regel in de nieuwe cao, de zogenaamde Designated Veteran Player Exception, de megasterren ertoe aanzetten bij hun huidige team te blijven. Om hen zo meer te spreiden, ook over de ploegen in een kleine (commercieel minder aantrekkelijke) markt, vaak ook teams die de spelers in kwestie hebben gedraft.

De regel stipuleert dat een speler die zijn achtste of negende NBA-seizoen ingaat bij zijn huídige team een contractverlenging van vijf of zes jaar kan tekenen, ter waarde van maximaal 35 % van het loonplafond per club. Wil hij naar een andere ploeg, dan kan hij daar een deal sluiten voor slechts vier of vijf seizoenen, ter waarde van 30 % van de salary cap (5 % minder dus). Dat geldt echter alleen voor (ster)spelers die de drie jaar ervoor ofwel één keer MVP werden, ofwel tweemaal verkozen werden tot Defensive Player of the Year of tot een van de drie All NBA-teams.

Onder de nieuwe regel was Durant, die voldoet aan die voorwaarden, wellicht bij Oklahoma gebleven, want dan had OKC hem zo’n 70 miljoen dollar méér kunnen bieden dan Golden State. Californië – de Warriors spelen in Oakland, bij San Francisco – is dan wel een big market, maar zo’n bedrag compenseren met extra persoonlijke sponsoring wordt moeilijk. Golden State sloeg dus op het juiste moment toe, zoals het nu ook al nagenoeg zeker is dat hun andere megavedette, Stephen Curry, komende zomer zal bijtekenen. Een max deal ter waarde van liefst 209 miljoen dollar over vijf jaar (waarvan een recordsalaris van 36 miljoen dollar volgend seizoen), in totaal 76 miljoen meer dan wat Curry bij een ander team zou kunnen opstrijken (‘slechts’ 133 miljoen, over vier seizoenen). Of hoe trouw blijven aan een ploeg voortaan héél sterk beloond wordt.

JONAS CRETEUR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content