Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Gui Polspoul (Canal+), Peter Vandenbempt (VRT-radio), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Peter Vandenbempt terug op de voorbije week.

Helaas voor onze competitie werd de topper Genk-Anderlecht uitgesteld, omdat Genk wegens de Afrika Cup drie spelers moet missen.

Peter Vandenbempt : Het fundamentele probleem is : de Fifa zou eindelijk eens de kalenders op elkaar moeten afstemmen. Het feit dat ze toelaten dat het Afrikaanse landenkampioenschap – het EK van Afrika, zeg maar – midden in het seizoen georganiseerd wordt, stamt volgens mij nog uit de tijd dat – tussen aanhalingstekens – de negertjes onder elkaar een beetje shotten. Nu er enorm veel Afrikanen in Europa spelen, vind ik dat de Fifa zijn visie aan de realiteit moet aanpassen. Neem nu bijvoorbeeld Senegal : die internationals spelen bijna allemaal in Frankrijk en zijn niet zomaar gatenvullers, maar vaak toonaangevende spelers.

Wat je nu ook hebt : de discussie die ontstaat over Afrikaanse internationals die kiezen voor hun land en het onbegrip daarover bij de Belgische voetballiefhebber, want : ze worden toch betaald door hun club, weet je wel. Maar stel, puur hypothetische situatie : Marc Wilmots voetbalt ergens in een Afrikaanse competitie en zegt : ik speel tijdens het EK niet voor België, want ik kies op hetzelfde moment voor mijn werkgever te voetballen. Dan zouden we toch moord en brand schreeuwen ?

Bij Anderlecht worden Hugo Broos en Marc Degryse genoemd ter versterking van het sportief kader.

Het is in elk geval goed nieuws dat ze daarmee bezig zijn. Wat Hugo Broos betreft, die altijd gezegd heeft dat een soort functie als manager naar Engels model hem zou liggen, vraag ik mij wel af : kan dat zolang Aimé Anthuenis er is ? Ik kan me in ieder geval moeilijk voorstellen dat Anthuenis zich dan nog enkel met de trainingen zou bezighouden. Van Marc Degryse, die misschien niet meteen trainersambities koestert, vind ik dat hij iedere zichzelf respecterende club zou moeten interesseren. Waarom probeert Club Brugge geen contact met hem te leggen ? Marc Degryse is toch : zeer veel knowhow, met zijn tijd mee, verstandig, een visie die hij ook nog kan overbrengen, goeie presentatie in de media…

Zitka tekende voor Anderlecht. Ook niet iemand die Club Brugge zou moeten interesseren, want de opvolging van Dany Verlinden lijkt daar inmiddels allesbehalve verzekerd ?

Dany Verlinden is alleszins nog altijd de beste van Brugge, daarom heb ik ook niet begrepen waarom die Nemec terug in de goal kwam. Die Nemec is te weinig. Niet dat hij ballen door handen en benen laat, neen, het is : verkeerde opstelling, verkeerde beoordelingen, uitkomen als het niet moet… Gewoon te weinig. Ik vind dat een probleem van Club Brugge dat wat in de schaduw is gesteld, maar het is wel geen gering probleem. Die Ceh vind ik dan weer tien keer minder dan Sven Vermant vorig seizoen. Als ik lees en hoor hoe sterk Stefaan Tanghe in Nederland presteert, vraag ik mij af of hij niet het ongelijk van Club Brugge bewijst. Misschien had hij in de wedstrijden waarin het wat moeilijk is voor dat klein beetje creativiteit, voor infiltratie en scorend vermogen vanuit de tweede linie kunnen zorgen – zoals hij dat trouwens ook altijd bij Moeskroen heeft gedaan.

Standard verloor alweer. Nochtans wil het zo te zien graag kampioen worden, want na Régis Genaux haalde het nu ook Robert Spehar.

Ja, maar ik vraag mij af : waartoe dient het allemaal ? Het zijn twee spelers die de voorbije jaren nauwelijks speelden, en de vraag is : wat zullen ze bijbrengen, wanneer hun topniveau halen ? Het kan al te laat zijn, als je weet dat januari en februari toch vaak de beslissende maanden genoemd worden. Als Spehar nog de klasbak is van bij Club Brugge, is dat een uitstekende transfer, maar waarom is hij mislukt in het buitenland ? Een simpel karakter is het alleszins ook niet. Genaux wordt gekocht om het rechtsachterprobleem op te lossen, maar hij is pas over een maand fit, dus wanneer zal hij het probleem oplossen ? Afolabi als rechtsback tegen Sint-Truiden, dat was echt pijnlijk om zien. Waarom je in zulke omstandigheden niet beslist om toch maar weer gebruik te maken van David Brocken zoals Genk eerder met David Paas deed, is mij een compleet raadsel.

Zaterdag zag ik alweer geen lijn in het spel van Standard. Dat loopt en dat host maar rond. Echt schrijnend. Het blijft een warrige bedoening. Heel droevig. Zelfs Harold Meyssen speelde onder zijn niveau. Hoewel ik hem dit seizoen één van de revelaties vind, wat vooral tot uiting komt in wedstrijden waarin Walem niet meedoet. Walem wordt straks een probleem voor Standard, denk ik. Want : hij is gekomen om het WK te halen, dus Walem moet spelen, dat kan niet anders. Maar iedereen die Standard een beetje volgt, ziet dat Meyssen zonder Walem een veel hoger rendement haalt. Meyssen hééft gewoon een hoger rendement dan Walem, maar als Walem in de ploeg staat loopt hij altijd Meyssen voor de voeten om die bal daar weg te halen. Dat moet volgens mij ook Preud’homme zien, maar ja… straks is Walem fit en die moet erin, anders valt de hemel in.

Van beslissende maanden gesproken : de gebeurtenissen in Aalst een beetje kunnen volgen ?

Ja, of beter : neen (schiet in een lach).

Annie Demaeght, burgemeester van Aalst, kwam nog eens op tv, met de volgende mededeling : “De stad wil Eendracht helpen, op voorwaarde dat Leo Van der Elst trainer wordt.”

Tja, op welk niveau zijn we dan bezig ? Een onwaarschijnlijk bedenkelijk niveau. En die Persoons, die pas komt kijken en meteen zegt : sinds mijn aanstelling wordt er wél scherp getraind. (Zucht) Nu, straks vinden ze dan toch wel weer iemand met geld, raken ze alsnog aan de licentie om dan in december weer even ver te staan. Wat bezielt die mensen, hoe diep kan je je broek laten zakken om toch maar in eerste klasse te kunnen blijven ? Wie heeft daar nu nog plezier aan ? En dat de supporters niet komen zeuren dat de club gered moet worden, want ze komen niet kijken. Hoeveel volk zit er nog op Aalst ? Straks komen wel weer de Lukassen Van der Taelen vanuit Brussel op de televisie verkondigen : Aalst moet blijven bestaan… Maar hoe vaak gaat hij kijken ?

Ik word daar zò moe van. Is er nu echt niemand die aan die mensen van Aalst en Beveren kan uitleggen : kijk, doe uzelf en uw supporters een plezier, speel in derde, word gezond, breng leuk voetbal, speel daar bovenaan, ga misschien eens naar tweede en dan weer terug… Maar dat is nu toch al jàren hetzelfde, en de verwijten die over en weer geslingerd worden, en de slinkse manieren waarop dat allemaal geregeld moet worden… Wat ik nog een van de meest stuitende dingen vind, is dat het bestuur niet begrijpt dat spelers niet meer willen spelen als ze niet betaald worden. In elke werkgever-werknemersituatie word je toch betaald zoals is afgesproken ? En als je niet betaald wordt, zelfs al doe je je job nog zo graag, dan wil je toch je geld ? Een uitspraak zoals : ja, ze sloten al 24 keer de ogen, waarom geen 25ste keer ? Waar gaat dat toch naartoe ?!

Profclubs en de televisiestations raken het maar niet eens over een nieuw tv-contract. De profliga wil 20 miljoen euro. Is 15 miljoen te weinig ?

Ik vind dat ze die 600 miljoen frank met drie handen tegelijk hadden moeten aannemen, want mij lijkt dat een meer dan behoorlijk aanbod – en andere aanbiedingen zijn er niet. Vergeet ook niet dat er hoe dan ook altijd beelden zijn, hé, met of zonder tv-contract, want er blijft altijd de vrije nieuwsgaring.

De profliga zal dus moeten buigen ?

Verstandige mensen wel, maar bij de profliga… Die hebben nogal stunts uitgehaald, maar dat zou wel hun grootste zijn. Een nieuwe mijlpaal (lacht). Vooral van kleinere clubs die met bijna verwaarloosbare budgetten werken, zal de druk almaar groter worden om toe te geven. Dat kan niet anders.

door Christian Vandenabeele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content