Carson Yeung had grote plannen toen zijn holding in augustus 2009 bijna negentig procent van de aandelen van Birmingham City in handen kreeg. De Chinees betaalde de vorige eigenaars – David Gold en David Sullivan, twee heren die hun fortuin in de porno-industrie vergaarden – meer dan 93 miljoen euro en beloofde om in de volgende twee seizoenen nog eens 100 miljoen in de club te pompen. “Een mijlpaal in de geschiedenis van de Premier League, want daardoor werd Birmingham City de tiende club – precies de helft – die in buitenlandse handen kwam”, zegt Andrew Alderson van The Telegraph. “Maar er werden meteen vraagtekens bij de overname geplaatst. Twee jaar ervoor, in oktober 2007, had Yeung al dertig procent van de aandelen gekocht en beloofd om voor het einde van dat jaar de club helemaal over te nemen, een belofte die hij niet hard kon maken. Vreemd dat het twee jaar later wél kon, zeker voor iemand die tien jaar ervoor nog zijn geld verdiende als eigenaar van een kapsalon in Kowloon.”

Kort na de overname streek een indrukwekkende batterij Chinezen neer in Saint Andrew’s, waar de dagelijkse leiding in handen kwam van Vico Hui, Carsons zoon Ryan, Peter Pannu en Sammy Yu. “Pannu is de rechterhand van Yeung, dat is het enige wat de buitenwereld weet”, zegt Colin Tattum van de Birmingham Mail. Maar ook Pannu is niet onbesproken. De 48-jarige ex-politieofficier uit Hongkong werd in de jaren negentig twee keer aangeklaagd omdat hij geld van een kopstuk van de triade, de Chinese maffia, zou aangenomen hebben. Tattum: ” A crazy story …” Hij wijst naar het bordje van de shirtsponsor. “RationalFX, een bank die online wisselkoersen aanbiedt. Al ooit van gehoord? Toen Yeung beschuldigd werd van verduistering en witwaspraktijken zegde F&C Investments het contract op en was het de bedoeling om de shirts per wedstrijd aan telkens een andere firma te verkopen ( schudt het hoofd). RationalFX heeft wellicht een goedkope deal kunnen maken.” Ook daarvoor liepen sponsors al niet warm voor de club. F&C Investments betaalde 750.000 euro per seizoen, peanuts in de Premier League. Ter vergelijking: Liverpool krijgt jaarlijks meer dan 23 miljoen van Standard Chartered Bank.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content