Komen overtredingen als die van Witsel ook voor in het buitenland of niet? Sport/Voetbalmagazine legde zijn oor te luisteren in zes West-Europese voetballanden.

in het buitenland of niet?

Sport/Voetbalmagazine legde zijn oor te luisteren

in zes West-Europese voetballanden.

Duitsland

Frank Lussem van het voetbalblad Der Kicker: “In de Bundesliga is het al heel lang geleden dat er nog een incident van die ernst voorkwam. In mijn ogen hangt het vooral van de mentaliteit van de spelers zelf af. Zij moeten respect tonen voor hun collega’s. Als ze écht gemeen willen zijn, kunnen scheidsrechters een wedstrijd niet in handen houden. Het zijn de spelers die verantwoordelijkheidszin moeten tonen. Soms vind ik zelfs dat scheidsrechters te gemakkelijk voor een overtreding fluiten. Sami Hyypiä, ex-Liverpool en nu bij Leverkusen, keek daar al een paar keer vreemd van op. Ik denk niet dat de Bundesliga zo fysiek is als de Premier League.

“De sfeer rond topwedstrijden is hier fantastisch. Waarom kan dat in België niet? Hoe minder kwaliteit, hoe meer brutaliteit, lijkt het wel.

“Moet je de spelers begeleiden? Ik denk het niet. Spelers moeten aan zelfeducatie doen. En de trainers? Tja, die staan onder heel zware druk, dus begrijp ik hun gedrag soms wel. Laat me daar meteen aan toevoegen dat de meeste trainers in Duitsland echte gentlemen zijn.”

Engeland & Spanje

De Brit Sid Lowe schrijft voor The Guardian en Worldsoccer. Hij woont in Madrid en volgt het Engelse en Spaanse voetbal op de voet: “De fout van Witsel is echt de ergste die ik ooit gezien heb … Alleen die van Roy Keane op Alf-Inge Haaland tijdens de derby tussen Manchester United en City in 2001 komt in de buurt. Die was des te erger omdat Keane later in zijn boek toegaf dat hij het met opzet had gedaan. Daarvoor had hij een levenslange ban moeten krijgen, vind ik. Want daar gaat het uiteindelijk toch om: was het de intentie of niet?

“In Spanje gaan er stemmen op om de dader net zo lang te schorsen als de periode dat het slachtoffer out is. Persoonlijk heb ik het daar nogal moeilijk mee. Je moet je immers altijd afvragen in welke mate de fout intentioneel was of niet. Dat is vaak heel moeilijk te zeggen.

“Uiteraard is het niet de pers die de tackle uitvoert, maar soms maakt ze zich wel schuldig aan het creëren van een bepaalde situatie. Het beste voorbeeld dat ik daarvan kan geven, is de aanloop naar de wedstrijd in de achtste finale tussen Spanje en Italië op het EK vorig jaar. Op de voorpagina van Marca stond toen een foto van een bebloede Luis Enrique. Dat was een beeld van het WK in 1994, toen Enrique tijdens de wedstrijd Spanje-Italië in het strafschopgebied een onbestrafte elleboogstoot van Mauro Tassotti recht in zijn gezicht kreeg. Marca zette bij het beeld de tekst: ‘Italië, dit zijn we niet vergeten!’ Op dat moment dacht ik: jongens, dit is echt aanzetten tot geweld.

“Van bepaalde topwedstrijden maakt de Spaanse pers een echte oorlog, denk maar aan Barcelona – Real Madrid. Dat vind ik een gebrek aan verantwoordelijkheid. Zo jut je de fans onnodig op.

“In het algemeen is Engels voetbal veel agressiever dan Spaans voetbal, maar het is … eerlijker. Het is zoals Fernando Torres zegt: Engels voetbal is harder, maar nobeler. Daarmee bedoelt hij dat je in Engeland harder aangepakt wordt, maar altijd met de intentie om voor de bal te gaan.

“We weten natuurlijk niet wat coaches in de kleedkamer zeggen, maar we moeten ook niet naïef zijn: natuurlijk vragen ze om agressief te zijn. Als Blackburn tegen Liverpool speelt, dan zou het mij niet verwonderen dat de coach van Blackburn voor de wedstrijd aan zijn spelers zegt: someone stop Fernando Torres, someone kick him!

“Als er iets ergs gebeurt, wordt er – zowel in Engeland als in Spanje – heel veel gepraat, maar uiteindelijk verandert er niks. Begin ook maar eens regels vast te leggen. Het moeilijkste is: hoe ga je bepalen of de fout intentioneel was of niet?”

Frankrijk

De Fransman Marc Beaugé is auteur van sportboeken en journalist bij France Football: “De Ligue 1 staat bekend als een fysiek zware competitie. Dat komt volgens mij door het grote aantal Afrikanen, van nature sterke en explosieve types. Elk jaar gebeurt wel een fout met zware gevolgen, maar meestal wordt die beoordeeld als ‘niet vrijwillig’.

“De mate waarin zo’n incident weerklank krijgt, wordt wellicht mede bepaald door de populariteit van de speler in kwestie. Mochten Ribéry of Zidane zo’n tackle uitvoeren, dan zouden de kranten er vol van staan. Maar gebeurt zoiets in een degradatieduel, dan zal je er weinig van vernemen. Het beste bewijs is dat het al van begin jaren 1990 geleden is dat een zware overtreding veel tumult veroorzaakte, dat was toen Eric Cantona in de bekerwedstrijd Auxerre – Nantes een speler bewust het been door stampte.

“In Frankrijk heb je trouwens een interessant experiment in de Division d’Honneur, de vierde klasse. Daar krijgt een speler die iemand zwaar blesseert, een schorsing voor de periode dat zijn slachtoffer niet kan voetballen.

“De laatste vijf jaar merk ik een verbetering inzake de attitude op onze Franse voetbalvelden. Regelmatig worden op basis van videobeelden na een wedstrijd nog sancties opgelegd. Zelfs voor het simuleren van een strafschopfout. Op lange termijn heeft dat toch een invloed op het gedrag van de spelers.”

Italië

Fabio Licari is journalist bij de Gazzetta dello Sport: “Niemand hier op de redactie herinnert zich een vergelijkbare tackle in de Serie A. Modibo Diakité van Lazio brak twee jaar geleden zijn scheenbeen, maar dat was het gevolg van een ongelukkige botsing.

“Ik weet niet of het voetbal in België zo veel ruwer of harder is dan in de Serie A, maar zulke uitzonderlijke incidenten kunnen overal gebeuren. Confrontaties tussen de Italiaanse topploegen zorgen meestal voor een gespannen sfeer, maar dat vertaalt zich daarom niet meteen in agressiviteit op het veld.”

Nederland

Geert-Jan Jakobs van Voetbal International: “De grove fout van Axel Witsel doet in veel opzichten denken aan het incident tussen Niels Kokmeijer en Rachid Bouaouzan in 2004. Tijdens een wedstrijd in de eerste divisie pakte Bouaouzan uit met een afschuwelijke tackle waardoor Kokmeijer zijn voetbalcarrière meteen afge-broken zag. De verontwaardiging in Nederland was enorm. De club van Bouaouzan, Sparta Rotterdam, vond de opgelegde schorsing van tien speeldagen niet voldoende en zette de speler voor de rest van het seizoen aan de kant.

“Je kunt diverse redenen bedenken waarom een speler overgaat tot dergelijke waanzinnige ingrepen, maar in de eerste plaats hebben we te maken met een individuele misstap, een jongen van wie de stoppen plots doorslaan.

“Na de periode van het extreme supportersgeweld in de jaren 1990 ( in 1997 overleed een Ajaxsupporter na rellen in Beverwijk, nvdr) zijn de Nederlandse topclubs met elkaar rond de tafel gaan zitten. Het resultaat is een soort van gentlemen’s agreement waarbij afgesproken werd om elkaar niet meer negatief te bejegenen in de pers, om onderlinge transfers op een correcte manier te regelen, … Die stilzwijgende code helpt absoluut om de gemoederen op én naast het veld niet al te veel te verhitten.”

door matthias stockmans, steve van herpe & bregt vermeulen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content