Hoe paars-wit Jérémy Doku kon behouden

© BELGA

Bijna zat Jérémy Doku bij Liverpool. Op het nippertje hield Anderlecht hem in Brussel.

Op 25 november maakt het Belgisch voetbal kennis met Jérémy Doku die op Sint-Truiden mag invallen. Zestien jaar en 182 dagen is hij die dag, de op zeven na jongste speler ooit die met de kleuren van Anderlecht debuteert als profvoetballer. Daarmee maakt hij deel uit van het piepjonge klasje waarmee paars-wit krediet afkocht voor de tegenvallende resultaten.

Afgelopen zondag tegen KRC Genk stelden de Anderlechtfans dan weer vast dat het moeilijk wordt om met zo’n jonge bende volop punten te pakken. Tegen de competitieleiders kon Doku de flitsen van talent die hij in een half uur op Stayen etaleerde niet tonen. Veel kenners menen dat hij nog werkpunten heeft voor hij top is, met name de afwerking. Maar aan zijn enorm potentieel wordt door niemand getwijfeld. De manier waarop hij gezwind met een drievoudige versnelling op de flank een paar tegenstanders in de wind kan zetten, leverde hem de aandacht op van een aantal Europese topclubs. Manchester United vroeg aan Romelu Lukaku al om de entourage van de speler te contacteren om hen te overtuigen naar Manchester te komen. Maar vooral Liverpool zette zwaar in om het talent te halen. Tussen de familie van de speler, het Engelse makelaarsbureau Stellar Group, dat Doku vertegenwoordigt, en de club was er achttien maanden geleden al een mondeling akkoord.

Toen Herman Van Holsbeeck in januari 2018 de onderhandelingen startte om Lazar Markovic bij de Reds te lenen, vroeg het bestuur van Liverpool hem in ruil om concrete onderhandelingen op te kunnen starten met speler én familie, omdat de jonge Doku op dat ogenblik nog geen zestien jaar oud was.

De overname van Anderlecht door Marc Coucke deed de zaak kantelen en was bepalend voor het langer in Brussel houden van het talent. Zo snel mogelijk wilde de Gentse ondernemer de exodus van jong talent stoppen die tot dan in Neerpede plaatsvond. Los van het sportieve aspect is Coucke zakenman genoeg om in te schatten dat het jonge paars-witte talent de komende jaren de kassa kan laten rinkelen, zoals het geval was met de verkoop van Youri Tielemans voor 25 miljoen aan Monaco. Net toen iedereen dacht dat Doku’s vertrek naar Liverpool rond was, begonnen zijn trainers en directeur van Neerpede Jean Kindermans op hem in te praten en hem te overtuigen hoe nefast zo’n vroegtijdig vertrek kon zijn, verwijzend naar het parcours van Charly Musonda Jr. Dat werkte. Doku kreeg bij de ondertekening van zijn eerste profcontract op zijn zestiende naast sportieve garanties ook een mooi loon, al verdient hij nog altijd minder dan de helft van wat hij in Liverpool zou hebben opgestreken. Vandaag is iedereen, club én entourage van de speler, tevreden met de bereikte oplossing en het feit dat de overgang naar het buitenland op zijn minst met enkele jaren vertraagd is.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content