Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

door Koen Meulenaere

Maandag 16/9

Hoogspanning in het duel tussen François Colin en onze goede vriend Frank Buyse. Duel waarbij uw dienaar als neutrale waarnemer heen en weer wordt geslingerd naar nu eens deze, dan weer gene kant. Vandaag treft Buyse Colin in het hart, want wat is zijn besluit over de verkwikkelijke gebeurtenissen bij KV Mechelen ? “De schaamte voorbij.” Dat zit blijkbaar nog altijd onder de vaste functietoetsen van het computerklavier dat ooit van Colin was. Een tip aan Frank : duw eens op F2, en je volgende column draagt als kop : “Wanbeleid.”

Hoe zit dat trouwens met onze rangschikking ? Sinds jaren gaf Het Nieuwsblad van alle kranten de meest overzichtelijke rangschikking van eerste klasse, mooi opgesplitst naar thuis- en uitmatchen, toch essentieel om de competitie te kunnen ontleden. Zo staat ze nog steeds in ons eigen Voetbal Magazine natuurlijk, maar wij wensen niet tot woensdag te wachten. Blijkbaar heeft éois auteursrecht op die tabel, net zoals op Megascore, want met hem is ook zijn rangschikking uit Het Nieuwsblad verdwenen. Aan Colin dan weer de dringende vraag om in De Standaard alle digesten op dezelfde breedte af te drukken. Want als de ene op één kolom staat en de andere op anderhalve, dan kunnen wij dat niet mooi inkleven in ons competitieboek.

Als VUM-lezer heb je tegenwoordig nogal wat werk hoor. In feite zouden wij ook die interne oorlog nog moeten oplossen, die wel vermakelijk is om volgen maar nefast voor een krantengroep. Wat een verspilling van geld en talent. Wat éois en Hans Saris in De Standaard bij elkaar schrijven is nooit eerder vertoond. Een kleurloze rechtsback of een ambitieuze hulptrainer, over wier wel en wee wij in Het Nieuwsblad zo uitvoerig lezen, maakt geen kans bij éois en Hans. Maar alle groten, rijken en machtigen, alle moeilijk interviewbare club- en bondleiders, elke in opspraak gekomen mats- of patser, passeert tegen sneltreinvaart de revue. Hoe lang Colin en Saris dat gaan volhouden weten wij niet. Hun arbeidstempo is niet menselijk, indien we Gui Polspoel even buiten beschouwing laten. Maar wellicht toch tot Guido Van Liefferinge bedankt wordt voor niet bewezen diensten.

Jos Vaessen, Eddy Wauters, Lennart Johansson, Sepp Blatter, Pelé, Franz Beckenbauer… ze hebben de voorbije weken allen éois of Hans over de vloer gehad. Aad De Mos, die éois zo merkwaardig snel steunde tijdens diens WK-perikelen, zelfs zeven keer. Wordt Colin directeur bij het nieuwe KV Mechelen ? Verder columns van Ivan Sonck, Marc Mercy, kindervriend Gilbert Roox, en Jan zoemzoem Wauters, stijlvolle foto’s, overzichtelijke uitslagen… kortom, wij overdrijven nu misschien een beetje maar het niveau benadert stilaan dat van Sport/Voetbal Magazine.

En al die interessante reportages en interviews mogen dus niet verschijnen in Het Nieuwsblad. Waarom ? Omdat Van Liefferinge het niet wil. En er is er geen een in de raad van bestuur van de VUM die inziet dat dit niet kan. Ook Wouterke Vandenhaute niet, of moet die tegenwoordig te veel afwassen in zijn restaurant ?

Woensdag 18/9

Wij hebben van nature een zeker wantrouwen, een zekere angst is beter verwoord, voor vrouwen die Tessa heten. Niet zo Lukasz Kubik (24) in de vorige Voetbal Magazine. Peleman (VM) : “Als je één ding mocht meenemen naar een onbewoond eiland, wat zou dat dan zijn ?” Kubik : “Tessa natuurlijk.”

Maar gij dwazerik. Bezint toch eer ge begint. Neem u een Kelly, een Debby, een Lindsey of een Francine (49), desnoods een Rudy (37) of een Jan (68)… maar hoed u voor een Tessa.

“Ik wil een rustig leven leiden zonder te veel zorgen”, zegt Lukasz. “Momenteel zijn we gelukkig met de situatie zoals ze is.” Waarmee al die negatieve berichten over KV Mechelen ook weer naar de prullenmand zijn verwezen.

Vrijdag 20/9

Op Carmen na eindigen ze bij Pfaff thuis allemaal op een Griekse Y. Zelfs Angy en den Bompy. De namen van de kleinkinderen hebben wij nog altijd niet begrepen, maar die lijken ons niet vatbaar voor het Griekse of Latijnse alfabet. De Pfaffs zijn zeer tevreden over hun feuilleton, waaruit wij eeuwig de les zullen onthouden dat uit een mooie vrouw ontluisterende woorden kunnen komen als : ” Den ongd eedin “t salon gekakt.” Het marktaandeel van de eerste aflevering bedroeg vijftig procent, dat is enorm. Marc Reynebeau haalde met zijn cultuurprogramma Toeters en bellen twee en een half. En Reynebeau liet wél blote borsten zien, meer bepaald de zijne. “Ik mag niets verklappen”, zegt een fiere Jean-Mary, “maar ik beloof u dat het nog spannend zal worden.” Er zal toch zeker niemand een ongeluk krijgen ?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content