Voor zijn scouting en jeugdopleiding mengt Lierse met Ruud Kaiser (50) als technisch directeur vanaf dit seizoen een vleugje oranje in het geel.

R uud Kaiser, sinds dit seizoen technisch directeur van Lierse en opvolger van Herman Helleputte, mag dan een Nederlander zijn, onbekend terrein is België voor hem niet. Niet alleen beëindigde hij hier zijn spelerscarrière bij Witgoor Dessel, maar Ajax – waar hij met voetballen begon – leende hem ook een seizoen uit aan Royal Antwerp FC, dat hem overkocht. Daar speelde hij als linksvoetige winger samen met onder anderen Theo Custers, Eddy Snelders en Willy Geurts.

“In het eerste seizoen werd ik door de supporters verkozen tot beste speler”, zegt Kaiser. “Willy Geurts, die vaak scoorde, is het jaar daarna naar Anderlecht vertrokken. Ik denk dat hij dat ook een beetje aan mijn voorzetten te danken had.”( lacht) Kaiser, die bij Ajax samen in de ploeg stond met Peter Boeve, nu assistent-trainer bij Zulte Waregem, debuteerde overigens in het trainersvak bij Top Oss als assistent van Adrie Koster.

Zo gevarieerd als zijn loopbaan als speler was geweest, zo uiteenlopend zijn ook de elftallen die hij heeft getraind (zie kader). “In de voetballerij kun je niet veel plannen”, verduidelijkt Kaiser. “Ik kon bij RBC hoofdtrainer blijven, maar ik kreeg een aanbieding van de KNVB om het olympisch elftal te trainen. Tja, je moet beslissingen nemen als kansen zich voordoen: ga je of ga je niet?”

Naam maakte Kaiser vooral als trainer van jeugdelftallen, met onder andere een fraaie tweede plaats op het EK en een derde plaats op het WK als trainer van de Nederlandse U17. Hij heeft er ook veel geleerd, legde hij in Voetbal International uit. “In mijn ogen was mijn zwakte gedurende een lange periode dat ik verschillende jongens te vaak op dezelfde manier benaderde. Ik ben nogal extrovert, rustige jongens hebben daar moeite mee. De laatste jaren heb ik me verdiept in typologieën en dat heeft zeker gewerkt. Daardoor heb ik ook mezelf beter leren kennen en dat is nooit verkeerd in het leven.”

Op dat WK werd hij opgemerkt door Frank Arnesen, toenmalig technisch directeur bij Chelsea, die hem naar Londen haalde als trainer voor het hoogste jeugdelftal. Roman Abramovitsj wou Chelsea de beste jeugdopleiding ter wereld schenken, was de achterliggende gedachte die Kaiser te horen kreeg. “Ik word een schakel in dat proces omdat ze mij een van de beste jeugdtrainers ter wereld vinden”, liet hij toen in VI optekenen.

Volgens de Engelse media kreeg hij ruzie met José Mourinho omdat er te weinig jeugdspelers doorbraken naar het eerste elftal, maar het was een meningsverschil met de academy manager dat uiteindelijk aan de basis lag van zijn vertrek uit Londen, zegt Kaiser.

Autoriteit

Terwijl hij in afwachting van een nieuwe club bijsprong in een voetbalschool in Oss en al eens werd gevraagd voor een lezing over de Hollandse voetbalcultuur en het belang van jeugdvoetbal, introduceerde een Nederlandse zakenman die een bevlogen presentatie van Kaiser had bijgewoond, hem bij Dynamo Dresden, dat in de derde Bundesliga uitkwam. Een echte Traditionsverein. Hij was er, zegt Kaiser, best populair bij het publiek, maar “dat heeft mij op het eind niet echt geholpen ( lacht)”, verwijst hij naar zijn ontslag. “In het voetbal spelen ook dingen achter de schermen en daar leer je van als je eens tegen de muur loopt. Ik ben niet zo’n ‘politiek’ mens en daar ben ik een paar keer het slachtoffer van geworden. Dat zal ook wel aan mezelf liggen. Ik ben vrij zwart-wit en ik zeg wat ik denk. Daar moest ik wel rustiger in worden en dat heb ik in de loop der jaren geleerd.”

Bij FC Magdeburg, wat hij nu als een foute keuze omschrijft, werkte Kaiser vervolgens als trainer én technisch directeur. Voorheen was Kaiser onder meer wedstrijdanalist voor Dick Advocaat op het EK in Portugal en hoofd scouting van de KNVB onder Louis van Gaal. “Ik had in die tijd in de scouting twintig mensen en de nationale jeugdploegen van U14 tot U21 onder mij. Dat had ik allemaal ‘in de grip’. Bij de KNVB leer je door topmensen structureel te denken.”

Nu staat Ruud Kaiser voor het eerst in zijn carrière niet meer op het gras en is hij zelf “een topper”, aldus Lierse CEO Jesse De Preter. Als “een absolute autoriteit op het vlak van scouting en jeugdopleiding” haalde Lierse hem in om de scouting uit te werken en het technisch potentieel te analyseren van de jeugdspelers in de academies van Wadi Degla in België, Egypte en Ghana. “Maar ik ga niet naar buiten uit roepen wat ik ga veranderen of doen”, zegt Kaiser. “Ik ga eerst analyseren hoe alles is.”

En zal Chris Janssens zijn ploeg straks naar de ideeën van Kaiser moeten laten voetballen?

“Ik ben natuurlijk een voetbaldier en ik praat graag over voetbal, dus ik zal wel mijn mening geven als ik dingen zie, maar hij is als trainer baas over de ploeg. Ik ga niet zeggen: ‘Je móét …’ De keuze is aan hem. Ik kan alleen op de achtergrond steunen, helpen en voorwaarden creëren om rustig te kunnen werken.”

DOOR RAOUL DE GROOTE – BEELDEN REPORTERS

“Ik ben nogal extrovert, rustige jongens hebben daar moeite mee.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content