Holzhauser, Refaelov of …?

Een verrassende winnaar zou het wel eens kunnen zijn als de uitslag van de Gouden Schoen woensdagavond wordt bekendgemaakt. In een andere, meer ingetogen sfeer, ver weg van de glinsterende show die rond dit evenement de laatste jaren wordt opgevoerd.

Corona heeft de hele voetbalwereld door elkaar gegooid en zal ook het resultaat van dit referendum beïnvloeden. Wie is nu de beste speler van 2020? De stemformulieren moesten ruim een maand geleden worden ingevuld en daarbij is er niet meteen gedacht aan het dominante voetbal dat Club Brugge tijdens de eerste drie maanden van het jaar opvoerde. Al viel de landskampioen wel in de prijzen. Met Simon Mignolet als beste doelman, Philippe Clement als beste trainer en Charles De Ketelaere als Belofte van het Jaar. De Gouden Schoen op zich zou voor het talent van Club te vroeg zijn gekomen. De Ketelaere is volop bezig aan een groeiproces, ook al wordt hij nu enorm opgehemeld. Welke discussies worden er bijvoorbeeld niet gevoerd over de positie waarop dit rastalent moet spelen? Snel wordt er geoordeeld. En veroordeeld. Zoals Eden Hazard nu ervaart.

Niemand is dit seizoen bepalender dan Raphael Holzhauser.

Als je de prestaties tijdens deze voetbaljaargang als maatstaf neemt, dan is Raphael Holzhauser de eerste kandidaat voor de Gouden Schoen. Elf doelpunten en negen assists, niemand drukte meer een stempel op zijn ploeg dan de Oostenrijkse middenvelder. Dat Beerschot de laatste weken terugviel, zal amper een invloed hebben op de uitslag. Op het moment dat er werd gestemd, was er van die neergang nog geen sprake. Het tijdstip van de verkiezing bepaalt veel. Zo speelde Michel Preud’homme bijvoorbeeld in 1994 een fenomenaal WK en werd tot de beste doelman van de wereld uitgeroepen. Maar de stembulletins moesten binnen zijn vóór dat WK. Zo won de verrassende Gilles De Bilde.

Ook Lior Refaelov is een kanshebber nu hij zich heeft ontpopt tot de veldheer van Antwerp. De Israëli is de mooiste voetballer van het land. Van oudsher speelt ook het communautaire in de uitslag een rol. Spreekt Refaelov aan de andere kant van de taalgrens meer aan dan Holzhauser? En hoe staat het met de kansen van de Genkse prijsschutter Paul Onuachu? Of met die van Théo Bongonda?

De verkiezing van Lior Refaelov zou voor Antwerp een lichtpunt zijn na een donker weekend. Zes dagen na de komst van de nieuwe trainer, Frank Vercauteren, voetbalde Antwerp op KV Mechelen met een onthutsend gebrek aan bezieling. Het is alsof al het werk dat Ivan Leko verrichtte plots instortte, ook al miste Antwerp een paar spelers.

Wisselvalligheid blijft de rode draad doorheen deze competitie. Ook bij Club Brugge dat op STVV met twee gezichten speelde. En bij Anderlecht dat wedstrijden die het domineert niet in overwinningen kan omzetten. Grillige curves zitten er in het spel van KRC Genk, KAA Gent en Sporting Charleroi. Zo dreigt Club Brugge verder van de concurrentie weg te lopen. Met een ongewijzigde kern was de landskampioen aan het seizoen begonnen, in de overtuiging dat het met de automatismen van vorig seizoen op zijn elan zou doorgaan. Nu maakt de intussen binnengehaalde Noa Lang de ploeg sterker en heeft ook Bas Dost zijn debuut niet gemist.

Met de veelvuldige blessures loopt er doorheen dit seizoen wel een constante. Het zal de komende weken nog erger worden. Niet alleen in België, ook in het buitenland zoals blijkt nadat Axel Witsel bij Borussia Dortmund zijn achillespees scheurde. Een zware domper voor de Rode Duivels.

Voor het EK komt het er trouwens op aan om de sleutelspelers fit te houden. Waarbij je je moet afvragen hoeveel tijd er na de competities zal zijn om even op adem te komen. En hoeveel voetballers er in dit toernooi zullen sneuvelen.

Raphael Holzhauser
Raphael Holzhauser© BELGAIMAGE
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content