Honderd jaar verleden, maar is er ook nog een toekomst ? Gesprek met Florentiono Perez, de voorzitter van Real Madrid.

Om door te bomen over verleden, heden en toekomst van Real Madrid nodigde Florentino Perez ons uit in een salon in het Bernabeustadion.

2002 is een historisch jaar voor Real Madrid. Welk gevoel geeft het u om de geschiedenis in te gaan als voorzitter van het eeuwfeest ?

Florentino Perez : Ik hecht niet al te veel belang aan mijn persoonlijke positie. Wat telt, is Real Madrid, niet mezelf. Maar natuurlijk, voorzitter van zo’n club zijn is een privilege. En die functie krijgt nog meer uitstraling in dit jaar vol van festiviteiten.

U bent nu anderhalf jaar voorzitter. Op welke van uw realisaties gaat u het meest prat ?

Veel heb ik nog niet gerealiseerd, maar ik mag me tevreden verklaren omdat ik dat enorme obstakel, dat ons het leven onmogelijk maakte, uit de weg heb kunnen ruimen. Dan heb ik het vanzelfsprekend over de gigantische schuldenberg die de club had opgebouwd.

Was de financiële toestand slechter dan u verwacht had ?

Nee, ik was vooraf perfect op de hoogte van de cijfers. De schuld bedroeg 13 miljard frank. Met zo’n passief was het onmogelijk geworden om te overleven.

Hoe hebt u de club in zo weinig tijd kunnen saneren ?

Dat was eenvoudig. We waren eigenaar van de terreinen van het Ciudad Deportiva, ons trainings- en opleidingscentrum. Dat complex werd vijftig jaar geleden geïnstalleerd en was uit de tijd geraakt. Het beantwoordde langs geen kanten meer aan onze sportieve ambities. Maar in de loop van de jaren heeft de stadskern van Madrid zich zodanig uitgebreid, dat het Ciudad Deportiva nu in een van de meest residentiële wijken van de stad ligt. En dus hebben we het verkocht. Met het geld hebben onze schuld gezuiverd en konden we een nieuw trainingscentrum aanleggen : tien keer zo groot als het vorige en weldra evenzeer gesitueerd in één van de beste wijken van Madrid.

Als u zo’n imposant trainingscentrum bouwt, betekent dat dan dat u geen fortuinen meer kunt investeren in de aankoop van buitenlandse vedetten ?

Nee. Een grote ploeg moet uit verschillende elementen samengesteld worden : goede spelers die in het eigen opleidingscentrum klaargestoomd werden, en die de beste spelers van de wereld kunnen omringen. Het is die mix van sterren en klasbakken van eigen kweek die altijd het succes van Real Madrid hebben bepaald.

Maar Real Madrid is niet alleen maar een voetbalteam. Het is ook een cultuur, waarmee de spelers zich identificeren. In die cultuur moet er plaats zijn voor zowel leiderschap als vechtlust en vriendschap. Het is op basis van die componenten dat Real Madrid verkozen werd tot de beste club van de eeuw.

Gaat het stijgend aantal buitenlandse spelers niet gepaard met een zeker verlies van die identiteit ?

In geen geval. De reglementen van de Spaanse Liga stipuleren dat er niet meer dan vier buitenlanders per ploeg aan een wedstrijd in de eerste klasse kunnen deelnemen. De meeste spelers op het veld zijn bijgevolg Spanjaarden. En in het geval van Real Madrid zijn het zelfs Madrilenen – dat laatste is een bewuste keuze.

Voor welke speler in de geschiedenis van Real Madrid hebt u zelf een boontje ?

Ik kom naar dit stadion sinds ik vier jaar ben. Ik heb dus veel opmerkelijke voetballers aan het werk gezien. Maar ik kan moeilijk voorbij aan de figuur van Alfredo Di Stefano.

U gaf 2,5 miljard frank uit voor Luis Figo en 3 miljard frank voor Zinedine Zidane. Hoeveel zou Di Stefano nu waard zijn ?

Dat is moeilijk te becijferen. De tijden zijn veranderd. Maar als we Alfredo Di Stefano tot erevoorzitter van Real Madrid hebben benoemd omdat hij het roemrijke verleden van deze club symboliseert, dan zegt dat wel iets over de grootte van onze waardering voor hem.

Voetbal is inmiddels een wereldwijd verspreide sport geworden. Is er daarin nog plaats voor mythes zoals Di Stefano er één was ?

Ik denk het wel. Als we ons niveau nog lang behouden, kan het huidige team net zo goed in de legende treden.

Vindt u niet dat met de huidige transferbedragen de gekte heeft toegeslagen ?

De beste voetballers van de wereld naar Real Madrid halen is geen waanzin. Het is integendeel een doodnormale zaak.

Is Di Stefano uw favoriete voetballer, wie zou u als uw favoriete voorzitter willen citeren ?

Zonder twijfel Santiago Bernabeu.

Eén van de voorspellingen van Bernabeu was dat voetbal ooit voor lege stadions met televisiecamera’s gespeeld zou worden. Die prognose werd niet bewaarheid. Tenminste, toch niet in Spanje waar aan de populariteit van live voetbal nog geen centje pijn kleeft.

En ik ben de eerste om me daarover te verheugen. Voetbal is ongemeen populair gebleven, en zeker bij de jeugd. Ik kan zelfs zeggen dat het aantal kandidaat-toeschouwers onophoudelijk stijgt. Niet zo lang geleden bleven er geregeld plaatsen leeg in de tribunes van het Bernabeustadion. Maar tegenwoordig krijgen we voor elke competitiewedstrijd een vol huis.

In dit voor de club historische jaar is Real Madrid nog meer dan anders verplicht om prijzen te pakken.

Ach, weet u, Real Madrid is altijd en in alle competities waaraan het deelneemt, verplicht om zo hoog mogelijk te mikken. Maar ik begrijp uw vraag wel : dit is natuurlijk een speciaal jaar. Natuurlijk mikken we op het maximum. Te beginnen met de Beker van Spanje, waarin we deze woensdag tegen Deportivo di Coruna uitkomen.

Eigenlijk hebben we ons tot doel gesteld dit jaar een fabuleuze triple te realiseren : kampioen van Spanje, Beker van Spanje en de Champions League. In de honderd voorgaande jaren kon Real dat doel nooit bereiken. Het is een loodzware opdracht waarmee we onszelf hebben opgezadeld, maar we hebben goede hoop dat we die opdracht tot een goed einde kunnen brengen.

In dit speciale jaar treedt Real Madrid aan in een maagdelijk blanke uitrusting, nergens wordt een sponsor met naam of logo vermeldt. Zal u die uitrusting ook na dit jaar behouden ?

In deze smetteloze witte uitrusting spelen is een cadeautje dat we onszelf aanbieden ter gelegenheid van onze honderdste verjaardag. Ik denk niet dat we dat langer dan één jaar kunnen volhouden. Nu, dit gezegd zijnde, de sponsor die zijn naam op onze shirts wil zien prijken, zal daarvoor een forse prijs moeten betalen.

Hoeveel ?

Een half miljard frank per seizoen.

Op het vlak van merchandising staat Real Madrid nog altijd achter ten opzichte van de Engelse clubs.

Daar ben ik me bewust van. Het merk Real Madrid is zeer interessant, maar het ontbreekt ons nog aan een brede waaier aan producten en aan een goede distributie van die producten. Over enkele maanden zullen we niettemin beschikken over 150 verkoopsartikelen, en zal ook de verdeling van die producten gevoelig verbeterd zijn.

De Uefa heeft beslist om de huidige formule van de Champions League de volgende drie seizoenen aan te houden. Wat denkt u daarvan ?

Te veel wijzigingen moeten we vermijden. De huidige formule is hoe dan ook beter dan de vorige, dus vind ik het wenselijk om die te behouden. Een wijziging moet ook een verbetering betekenen. Ik ben er niet van overtuigd dat we de Champions League verbeteren door nog eens aan de formule te sleutelen.

Acht u het denkbaar dat er een Europese Liga komt, waarin clubs spelen die niet meer in hun nationale kampioenschappen spelen ?

Niemand kan de toekomst voorspellen. Toch denk ik niet dat de Europese topclubs op korte termijn hun nationale competities in de steek zullen laten. De Europese en de nationale competities moeten naast elkaar bestaan. Het team dat de finale van de Champions League bereikt, speelt dat seizoen zeventien internationale wedstrijden. Dat volstaat.

Hoe lang denkt u voorzitter van Real Madrid te blijven ?

Zolang ik denk dat er nog projecten te realiseren zijn, zal ik me kandidaat stellen bij de voorzittersverkiezingen.

Vallen er nog veel projecten te realiseren ?

Zeker, en zowel op economisch vlak als op sportief gebied, het niveau van onze infrastructuur en het aspect van het imago van Real Madrid.

Kan het imago van Real Madrid dan nog beter ?

Het imago van Real Madrid is goed, maar het is onze plicht om het nog te verbeteren.

Hoe dan ? Overweegt u een beursgang van Real Madrid ?

Daar is geen sprake van. Ik vind het logisch dat voetbalclubs naar de beurs stappen, maar mocht Real Madrid dit doen, dan zou de club zijn identiteit verliezen. De socio’s van Real Madrid willen eigenaar van hun club zijn. Dat is één van de kenmerken waardoor we ons van andere clubs onderscheiden. De socio’s willen zich met Real Madrid vereenzelvigen – niet alleen met de sportieve successen van het team, maar met heel de cultuur die deze club omringt.

door Daniel Devos,

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content